Logo De Belofte

DOETINCHEM - Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

De politie en gemeentelijke handhavers kunnen daardoor voortaan ingrijpen wanneer door lachgasgebruik de volksgezondheid of openbare veiligheid in gevaar komt, of als de gebruikers overlast veroorzaken. Het handhaven van een verbod op het gebruik van lachgas in de openbare ruimte zal ook na instellen van een verbod lastig blijven volgens de gemeente.

Het bezit is immers wel toegestaan zodat gebruikers op heterdaad betrapt moeten worden. In ieder geval geeft een dergelijk verbod volgens de gemeente wel een handvat aan politie en BOA'S om bij overlast op te treden.

Verkoop lachgas in horeca afgenomen

Burgemeester Mark Boumans is ook in gesprek geweest met Koninklijke Horeca Nederland afdeling Doetinchem over de verkoop van lachgas in de horeca.Volgens de gemeente is gebleken dat na al het negatieve nieuws over het gebruik van lachgas en de motie van de raad, de verkoop in de horeca bijna niet meer voorkomt door uitbaters van horecazaken.

Momenteel wordt er gewerkt aan een landelijk verbod op lachgas door staatssecretaris Blokhuis, maar zolang deze er nog niet is kunnen gemeenten op lokaal niveau maatregelen nemen.

Gezamenlijke Achterhoekse aanpak

In de Achterhoek hebben de burgemeesters met elkaar en met het Openbaar Ministerie en politie over de aanpak, ontmoediging en handhaving op het gebruik van lachgas gesproken. Hierbij is afgesproken dat alle acht gemeenten er actief mee bezig gaan. Zo nam Winterswijk al eerder het besluit om het gebruik van lachgas in de openbare ruimte te verbieden.

 

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend