Logo De Belofte

CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

In steeds meer gemeenten speelt hetzelfde probleem: wel raadsvergadering in de agenda, maar lege zetels. In commissieverband wordt er nog wel digitaal vergaderd, maar voor echte besluiten moeten raadsleden fysiek komen opdraven om te stemmen. En dan is er voor een geldig besluit ook nog een zogenoemd quorum nodig, dat is de helft van het aantal raadsleden plus 1. En dat wordt over het algemeen al niet eens gehaald.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Geitenpaadje

Maar voor dit soort uitzonderlijke gevallen is er een artikel opgenomen in de gemeentewet, een geitenpaadje volgens raadsgriffiers. Dat artikel bepaalt dat er op korte termijn een tweede vergadering kan worden uitgeschreven als er in eerste instantie niet voldoende raadsleden voor een geldige raadsvergadering komen opdagen.

Voor die vergadering is in theorie maar één raadslid nodig om besluiten te kunnen nemen. Dit 'geitenpaadje' is al in meerdere gemeenten bewandeld, maar in die vergaderingen zijn over het algemeen alleen de hoogstnodige besluiten genomen.

Nieuwe wethouder

In Culemborg stond dinsdagavond de beëdiging van een nieuwe wethouder op de agenda. Die ging dus niet door, maar donderdag is een aantal raadsleden alsnog aanwezig om in te stemmen met de benoeming van Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Sascha Baggerman tot wethouder voor WMO en Jeugdzorg. 

In feite is de toepassing van het bijzondere artikel in de gemeentewet al bijna achterhaald. De Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met een spoedwet, die het voor gemeenten, provincies en waterschappen mogelijk maakt om tot 1 september digitaal te stemmen over besluiten. Dit wet treedt heel snel in werking.

Ietsje anders

In het geval van Culemborg ging het om een benoeming en daar ligt het toch iets anders, omdat daar allerlei commissies en onderzoeken bij om de hoek komen kijken. En de spoedwet biedt gemeenten een klein beetje ruimte om toch in geval van zo'n wethoudersbenoeming ietsjes anders te opereren. De komende raadsvergaderingen in Culemborg gaan digitaal, aldus de griffier. 

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

  28 mei 2020
  CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.
 • Culemborg heeft bijna een nieuwe wethouder

  17 maart 2020
  CULEMBORG - Culemborg heeft een gegadigde gevonden voor de wethouderspost, die vacant was geraakt door het vrijwillige vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda. Het gaat om Sascha Baggerman, oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland.
 • Nieuwe wethouder Culemborg: partijlidmaatschap niet nodig

  11 februari 2020
  CULEMBORG - De gemeenteraad van Culemborg is na het vertrek van CDA-wethouder Buwalda, vorige maand, op zoek naar een nieuw collegelid. De nieuwe wethouder hoeft geen lid te zijn van een politieke partij. Dat staat in de omschrijving van de vacature, die dinsdag is geplaatst op de site van de gemeente Culemborg.
 • Culemborg zoekt nieuwe wethouder na vertrek Buwalda

  30 januari 2020
  CULEMBORG - De zeven partijen in de Culemborgse gemeenteraad, die anderhalf jaar geleden het raadsakkoord hebben ondertekend, gaan op zoek naar een nieuwe wethouder. Dat is nodig na het plotselinge vertrek van CDA-wethouder Simon Buwalda, vorige week.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend