Logo De Belofte

CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

In steeds meer gemeenten speelt hetzelfde probleem: wel raadsvergadering in de agenda, maar lege zetels. In commissieverband wordt er nog wel digitaal vergaderd, maar voor echte besluiten moeten raadsleden fysiek komen opdraven om te stemmen. En dan is er voor een geldig besluit ook nog een zogenoemd quorum nodig, dat is de helft van het aantal raadsleden plus 1. En dat wordt over het algemeen al niet eens gehaald.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

Geitenpaadje

Maar voor dit soort uitzonderlijke gevallen is er een artikel opgenomen in de gemeentewet, een geitenpaadje volgens raadsgriffiers. Dat artikel bepaalt dat er op korte termijn een tweede vergadering kan worden uitgeschreven als er in eerste instantie niet voldoende raadsleden voor een geldige raadsvergadering komen opdagen.

Voor die vergadering is in theorie maar één raadslid nodig om besluiten te kunnen nemen. Dit 'geitenpaadje' is al in meerdere gemeenten bewandeld, maar in die vergaderingen zijn over het algemeen alleen de hoogstnodige besluiten genomen.

Nieuwe wethouder

In Culemborg stond dinsdagavond de beëdiging van een nieuwe wethouder op de agenda. Die ging dus niet door, maar donderdag is een aantal raadsleden alsnog aanwezig om in te stemmen met de benoeming van Noord-Hollandse oud-gedeputeerde Sascha Baggerman tot wethouder voor WMO en Jeugdzorg. 

In feite is de toepassing van het bijzondere artikel in de gemeentewet al bijna achterhaald. De Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met een spoedwet, die het voor gemeenten, provincies en waterschappen mogelijk maakt om tot 1 september digitaal te stemmen over besluiten. Dit wet treedt heel snel in werking.

Ietsje anders

In het geval van Culemborg ging het om een benoeming en daar ligt het toch iets anders, omdat daar allerlei commissies en onderzoeken bij om de hoek komen kijken. En de spoedwet biedt gemeenten een klein beetje ruimte om toch in geval van zo'n wethoudersbenoeming ietsjes anders te opereren. De komende raadsvergaderingen in Culemborg gaan digitaal, aldus de griffier. 

Het laatste nieuws uit Culemborg

 • Vianense Poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten

  03 mei 2021
  CULEMBORG - De Vianense poort in Culemborg wordt in het najaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dit plan is in januari door de gemeenteraad van Culemborg het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan vastgesteld.
 • Culemborg wil er zes grote windmolens bij

  29 oktober 2020
  CULEMBORG - In Culemborg moeten de komende jaren zes nieuwe windmolens gebouwd gaan worden. De molens moeten gaan bijdragen aan het energieneutraal maken van de gemeente in 2040.
 • Culemborg heeft de begroting sluitend

  24 september 2020
  CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
 • Ruim 28.000 euro voor gedupeerde voetbalclub, gemeente komt over de brug

  28 mei 2020
  CULEMBORG - Een meerderheid in de Culemborgse gemeenteraad wil dat voetbalclub Fair Play financiële genoegdoening krijgt van de gemeente. Daarvoor moet ruim 28.000 euro uit de reserves worden gehaald.
 • Geen raadsleden, toch moet de burgemeester opdraven

  08 april 2020
  CULEMBORG - Dat er geen gemeenteraadsleden zouden komen voor de raadsvergadering, wist burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg allang. Toch moest hij van de gemeentewet dinsdagavond even in de raadszaal komen kijken of dat echt zo was. Na een kwartier kon ook hij naar huis.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend