Logo De Belofte

DOETINCHEM - Het sluiten van fietsenstalling Perlstein heeft geen financiële voordelen en zal leiden tot meer gestalde fietsen in de binnenstad van Doetinchem. Dat concludeert de gemeente na onderzoek.

Afgelopen najaar legde Doetinchem een pakket aan bezuinigingsmaatregelen op tafel, nadat de gemeente miljoenen tekort kwam op de begroting. Eén van de keuzes was een onderzoek uitvoeren naar het sluiten van fietsenstalling Perlstein aan de Waterstraat. Dit zou een besparing van 20.000 euro aan huurkosten opleveren.

Sluiting betekent problemen voor omgeving

Volgens de gemeente is het sluiten van de fietsenstalling technisch mogelijk, maar gaat dit problemen opleveren in de omgeving. Zo is de verwachting dat fietsen in de Waterstraat zullen worden geparkeerd, hetgeen problemen oplevert voor onder andere de hulpdiensten.

In het verleden is er een periode geweest dat fietsers een kleine vergoeding moesten betalen voor het stallen van hun fiets. Resultaat hiervan was dat er veel fietsen buiten de stalling stonden en de stalling zelf nagenoeg leeg was.

De gratis bewaakte fietsenstalling aan de Waterstraat biedt ruimte aan tachtig fietsen en 32 e-bikes. Bij grote drukte is er nog eens ruimte voor 12 e-bikes. De stalling is alleen overdag, op koopavonden en koopzondagen geopend. De bewaking van de stalling gebeurt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gebruik fietsenstalling neemt af

Het aantal gebruikers van de fietsenstalling neemt de laatste jaren af, blijkt uit cijfers. In 2016 maakten nog bijna 42.000 mensen gebruik van de fietsenstalling ten opzichte van 30.000 mensen vorig jaar. Naast Perlstein beschikt Doetinchem over een bewaakte fietsenstalling aan de Nieuwstad en sinds vorige week ook over een fietsenstalling bij de D-toren.

Tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Nieuwe fietsenstalling D-Toren Foto: Regio8


Contractueel kan de gemeente bovendien nog niet af van de fietsenstalling. De gemeente heeft een huurcontract lopen tot 2027. Voortijdige opzegging is alleen mogelijk als partijen daar overeenstemming over hebben, of de gemeente een nieuwe huurder kan vinden.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Hoogbegaafde Rik ging aan de drank en drugs om 'dommer te worden'

  08 augustus 2021
  DOETINCHEM - Uit pure onmacht over de problemen waar hij door zijn hoogbegaafdheid tegen aanliep, ging de 39-jarige Rik van der Lande maar heel veel drank en drugs gebruiken in de hoop van zijn bovenmatige intelligentie af te komen. "Ik had gehoord dat je daar dommer van werd."
 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Sluiter stopt als wethouder in Doetinchem

  27 mei 2021
  DOETINCHEM - Maureen Sluiter stopt legt in augustus haar taken neer als wethouder in Doetinchem. De 41-jarige Doetinchemse wordt gemeentesecretaris van de gemeente Westervoort.
 • Langeveld: 'Geen signalen over gifvaten'

  04 mei 2021
  DOETINCHEM - Wethouder Frans Langeveld overleefde vorige week het debat over de gifvatenaffaire in Doetinchem, ondanks een motie van afkeuring die in de gemeenteraad geen meerderheid kreeg. Volgens Langeveld was hij jarenlang niet op de hoogte van de situatie bij Rutgers Milieu, waardoor er niet eerder is ingegrepen.
 • Kinderraad Doetinchem wil speeltuinen voor kinderen met en zonder beperking

  07 april 2021
  DOETINCHEM - De toegankelijkheid van speeltuinen in de gemeente Doetinchem moet worden verbeterd en geschikt gemaakt voor kinderen met een beperking. Dat is het eerste voorstel van de Doetinchemse kinderraad dat woensdagochtend aan gemeenteraadsleden is gepresenteerd.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend