Logo De Belofte

DOETINCHEM - Het sluiten van fietsenstalling Perlstein heeft geen financiële voordelen en zal leiden tot meer gestalde fietsen in de binnenstad van Doetinchem. Dat concludeert de gemeente na onderzoek.

Afgelopen najaar legde Doetinchem een pakket aan bezuinigingsmaatregelen op tafel, nadat de gemeente miljoenen tekort kwam op de begroting. Eén van de keuzes was een onderzoek uitvoeren naar het sluiten van fietsenstalling Perlstein aan de Waterstraat. Dit zou een besparing van 20.000 euro aan huurkosten opleveren.

Sluiting betekent problemen voor omgeving

Volgens de gemeente is het sluiten van de fietsenstalling technisch mogelijk, maar gaat dit problemen opleveren in de omgeving. Zo is de verwachting dat fietsen in de Waterstraat zullen worden geparkeerd, hetgeen problemen oplevert voor onder andere de hulpdiensten.

In het verleden is er een periode geweest dat fietsers een kleine vergoeding moesten betalen voor het stallen van hun fiets. Resultaat hiervan was dat er veel fietsen buiten de stalling stonden en de stalling zelf nagenoeg leeg was.

De gratis bewaakte fietsenstalling aan de Waterstraat biedt ruimte aan tachtig fietsen en 32 e-bikes. Bij grote drukte is er nog eens ruimte voor 12 e-bikes. De stalling is alleen overdag, op koopavonden en koopzondagen geopend. De bewaking van de stalling gebeurt door medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gebruik fietsenstalling neemt af

Het aantal gebruikers van de fietsenstalling neemt de laatste jaren af, blijkt uit cijfers. In 2016 maakten nog bijna 42.000 mensen gebruik van de fietsenstalling ten opzichte van 30.000 mensen vorig jaar. Naast Perlstein beschikt Doetinchem over een bewaakte fietsenstalling aan de Nieuwstad en sinds vorige week ook over een fietsenstalling bij de D-toren.

Tekst gaat verder onder de foto:

Afbeelding
Nieuwe fietsenstalling D-Toren Foto: Regio8


Contractueel kan de gemeente bovendien nog niet af van de fietsenstalling. De gemeente heeft een huurcontract lopen tot 2027. Voortijdige opzegging is alleen mogelijk als partijen daar overeenstemming over hebben, of de gemeente een nieuwe huurder kan vinden.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Doetinchem wil fietsveilige stad worden, maar lukt dat ook?

  22 mei 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem brengt de komende tijd knelpunten voor de fietsveiligheid in beeld met als doel om de huidige fietsinfrastructuur te verbeteren. Daarmee wil de gemeente toewerken naar de ambitie om een fietsvriendelijke stad te zijn.
 • Groot verschil van inzicht over vertrek Oude IJsselstreek uit Laborijn

  08 mei 2020
  DOETINCHEM - Er bestaan grote verschillen van inzicht over de uittreding van de gemeente Oude IJsselstreek uit de sociale dienst Laborijn. Aalten, Doetinchem en Montferland willen het op hoofdpunten snel eens worden over het uittredingsvoorstel, terwijl er voor Oude IJsselstreek nog teveel onduidelijkheden zijn.
 • Herstel gevel schouwburg Amphion start na bouwvak

  07 mei 2020
  DOETINCHEM - De herstelwerkzaamheden aan de gevel van schouwburg Amphion in Doetinchem starten na de bouwvak. De werkzaamheden zullen een jaar in beslag nemen.
 • Miljoenenproject moet van binnenstad Doetinchem dagje uit maken

  23 april 2020
  DOETINCHEM - Een stadsboulevard en een park als verbinding tussen de Oude IJssel en het centrum van Doetinchem moet van een bezoek aan de binnenstad een dagje uit maken. 'We willen van een halve dag Doetinchem een hele dag Doetinchem maken. Daarom is het belangrijk het water aan de binnenstad te verbinden', zegt wethouder Ingrid Lambregts.
 • Doetinchem wil lokaal verbod op gebruik van lachgas

  07 april 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de verkoop en het gebruik van lachgas verbieden in de openbare ruimte en tijdens evenementen. Het voorstel wordt in juni voorgelegd aan de gemeenteraad.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend