Logo De Belofte

HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'

‘Teveel bebouwing, te weinig bomen, onnodige uitritten en tegen alle afspraken in toch een hek.’ Pauliene Mars is voorzitter van de VLMH én ze is ziedend. ‘Dit hele proces loopt als sinds 2006. En steeds komt de gemeente afspraken niet na en vergeet regels te volgen. En dan moeten wij de gemeente weer terugroepen.’

De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) zet zich sinds 1968 in voor de natuur rondom Hattem. De vereniging telt zo'n 190 leden, die financieel bijdragen en praktisch meedenken over ontwikkelingen rond Hattem. In het verleden hield de vereniging onder meer een afslag van de snelweg door natuurgebied tegen, maar was het ook betrokken bij de aanleg van klompenpaden in de regio.

Natuurgebied

Het Hattemse Loo is een kleine villawijk aan de rand van Hattem. Maar de grond ligt ook precies in de Hattemerpoort: het is één van twee plekken waar wilde dieren de oversteek van de Veluwe naar naar de uiterwaarden van de IJssel. Een belangrijk natuurgebied dus. En daarom praten meerdere milieuclubs en de provincie vanaf het begin mee over de plannen.

Maximum vierkante meters

Na meerdere procedures bij de Raad van State is het plan definitief. Een paar belangrijke afspraken: de bebouwing mag maximaal 1700 vierkante meter beslaan, en rondom de hele wijk moet een strook bomen en struiken komen van 2,5 meter breed. Die strook komt deels op de grond van de bewoners.

Maar nu blijkt volgens de VLMH dat er veel meer is bebouwd. 'Wij hebben alle vergunningen opgevraagd, en die komen boven de 2000 vierkante meter uit', zegt Mars. 'Bovendien is er ook nog veel vergunningsvrij bijgebouwd, waardoor de totale bebouwing nu boven de 2600 vierkante meter zit.'

De extra bebouwing zorgt voor een ander probleem: de verplichte bossages komen te dicht bij de huizen. 'En dus weigeren bewoners een stuk tuin in te leveren. Ik snap het wel, maar zo staat het nou eenmaal in hun contract', zegt Mars.

Verleden niet terugdraaien

Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk baalt van de ophef. 'Helaas kunnen we keuzes uit het verleden niet terugdraaien', is het enige wat hij wil zeggen over de te grote hoeveelheid vergunde vierkante meters. 'Maar voor die bossages hebben wij een andere oplossing bedacht.'

De gemeente heeft een stuk grond van de naastgelegen golfbaan gekocht, om daar een strook van 8 meter te beplanten. 'Dat is meer dan de 2,5 meter die oorspronkelijk bedacht was. We hopen hiermee alle partijen toch tevreden te stellen, zodat we dit lastige dossier kunnen sluiten.'

Puinhoop

Voor Mars is het dossier echter nog lang niet gesloten. 'De gemeente heeft er een puinhoop van gemaakt', vindt zij. 'En het kwalijke is nog wel dat de gemeenteraad de boel nooit goed controleerde. Als wij vier of vijf keer in het gelijk worden gesteld door de Raad van State, dan zou het toch logisch zijn dat een gemeenteraad eens navraag doet bij het college waarom het allemaal zo moeilijk gaat? Maar dat is nooit gebeurd.'


Het was de bedoeling dat het Hattemse Loo op maandag 6 april besproken zou worden tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Vanwege de coronacrisis is die vergadering echter voor onbepaalde tijd uitgesteld. De VLMH heeft ondertussen wel alle gemeenteraadsleden haar dossier over dit onderwerp toegestuurd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • VVD Hattem pleit voor meer terrasruimte en ruimere openingstijden

  10 mei 2020
  HATTEM - Per 1 juni mogen de terrassen weer open. Wel moeten de bezoekers 1,5 meter afstand houden. Dit betekent dat op de reguliere terrasruimte die de horecaondernemers in Hattem hebben, aanmerkelijk minder gasten tegelijk ontvangen kunnen worden dan tot nu toe.
 • Hattem gaat aan de slag met duurzaamheidsdoelen

  05 mei 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem stuurt aan op een klimaat-, energieneutrale en gezonde leefomgeving voor de inwoners en bedrijven. Om hier stappen in te zetten is het programma Duurzaamheid opgesteld. Dit programma zorgt er voor dat er sturing is op initiatieven en projecten die allemaal bijdragen aan het verduurzamen van Hattem.
 • Hattemse milieuclub woest over villawijk: 'Gemeente houdt zich niet aan eigen regels'

  04 april 2020
  HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'
 • Hattem gaat inwoners helpen met bezwaar maken tegen Lelystad Airport

  10 februari 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem gaat, net als Heerde, inwoners informeren over de gevolgen van de opening van Lelystad Airport. De gemeente zal op de eigen website een voorbeeldbrief plaatsen, waarmee inwoners een eventuele schadeclaim kunnen aankondigen. De gemeenteraad stemde maandagavond unaniem voor een voorstel daarvoor, dat D66 had ingediend.
 • Verkenners: Noord-Veluwse gemeenten moeten meer samenwerken, niet fuseren

  30 januari 2020
  ARNHEM - De provinciale verkenners voor de kop van de Veluwe pleiten voor meer bestuurlijke samenwerking tussen de Noord-Veluwse gemeenten. Vooral op het gebied van ICT, financiën, personeelsbeleid, facilitaire zaken en huisvesting zien de verkenners kans op een goede samenwerking. Dat is te lezen in hun rapport: 'Samen voor de Kop van de Veluwe - een pleidooi voor actie', dat donderdag verscheen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend