Logo De Belofte

HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'

‘Teveel bebouwing, te weinig bomen, onnodige uitritten en tegen alle afspraken in toch een hek.’ Pauliene Mars is voorzitter van de VLMH én ze is ziedend. ‘Dit hele proces loopt als sinds 2006. En steeds komt de gemeente afspraken niet na en vergeet regels te volgen. En dan moeten wij de gemeente weer terugroepen.’

De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) zet zich sinds 1968 in voor de natuur rondom Hattem. De vereniging telt zo'n 190 leden, die financieel bijdragen en praktisch meedenken over ontwikkelingen rond Hattem. In het verleden hield de vereniging onder meer een afslag van de snelweg door natuurgebied tegen, maar was het ook betrokken bij de aanleg van klompenpaden in de regio.

Natuurgebied

Het Hattemse Loo is een kleine villawijk aan de rand van Hattem. Maar de grond ligt ook precies in de Hattemerpoort: het is één van twee plekken waar wilde dieren de oversteek van de Veluwe naar naar de uiterwaarden van de IJssel. Een belangrijk natuurgebied dus. En daarom praten meerdere milieuclubs en de provincie vanaf het begin mee over de plannen.

Maximum vierkante meters

Na meerdere procedures bij de Raad van State is het plan definitief. Een paar belangrijke afspraken: de bebouwing mag maximaal 1700 vierkante meter beslaan, en rondom de hele wijk moet een strook bomen en struiken komen van 2,5 meter breed. Die strook komt deels op de grond van de bewoners.

Maar nu blijkt volgens de VLMH dat er veel meer is bebouwd. 'Wij hebben alle vergunningen opgevraagd, en die komen boven de 2000 vierkante meter uit', zegt Mars. 'Bovendien is er ook nog veel vergunningsvrij bijgebouwd, waardoor de totale bebouwing nu boven de 2600 vierkante meter zit.'

De extra bebouwing zorgt voor een ander probleem: de verplichte bossages komen te dicht bij de huizen. 'En dus weigeren bewoners een stuk tuin in te leveren. Ik snap het wel, maar zo staat het nou eenmaal in hun contract', zegt Mars.

Verleden niet terugdraaien

Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk baalt van de ophef. 'Helaas kunnen we keuzes uit het verleden niet terugdraaien', is het enige wat hij wil zeggen over de te grote hoeveelheid vergunde vierkante meters. 'Maar voor die bossages hebben wij een andere oplossing bedacht.'

De gemeente heeft een stuk grond van de naastgelegen golfbaan gekocht, om daar een strook van 8 meter te beplanten. 'Dat is meer dan de 2,5 meter die oorspronkelijk bedacht was. We hopen hiermee alle partijen toch tevreden te stellen, zodat we dit lastige dossier kunnen sluiten.'

Puinhoop

Voor Mars is het dossier echter nog lang niet gesloten. 'De gemeente heeft er een puinhoop van gemaakt', vindt zij. 'En het kwalijke is nog wel dat de gemeenteraad de boel nooit goed controleerde. Als wij vier of vijf keer in het gelijk worden gesteld door de Raad van State, dan zou het toch logisch zijn dat een gemeenteraad eens navraag doet bij het college waarom het allemaal zo moeilijk gaat? Maar dat is nooit gebeurd.'


Het was de bedoeling dat het Hattemse Loo op maandag 6 april besproken zou worden tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Vanwege de coronacrisis is die vergadering echter voor onbepaalde tijd uitgesteld. De VLMH heeft ondertussen wel alle gemeenteraadsleden haar dossier over dit onderwerp toegestuurd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Verdeelde raad stemt toch in met Regionale Energie Strategie

  31 mei 2021
  HATTEM - Het was niet van harte, maar uiteindelijk heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Hattem maandagavond de RES 1.0 vastgesteld. Daarin bepaalt de regio hoe ze minder stroom verbruikt, en meer groene stroom opwekt.
 • Hattem gebruikt geen nepaccounts

  18 mei 2021
  HATTEM - Nederlandse gemeenten zouden op grote schaal meekijken met burgers op sociale media. Daarvoor worden onder meer nepaccounts gebruikt, terwijl dit niet is toegestaan, meldt Politie en Wetenschap. De gemeente Hattem geeft desgevraagd aan geen gebruik te maken van nepaccounts.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
 • Gratis in het groen parkeren op De Bleek

  06 april 2021
  HATTEM - De gemeente Hattem kan door een financiële bijdrage van de provincie Gelderland het parkeerterrein De Bleek opnieuw inrichten en meer parkeerplaatsen aanleggen. Dit project wordt aangepakt in het kader van het toeristische aantrekkelijk maken van de omgeving rondom het Apeldoorns Kanaal.
 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend