Logo De Belofte

HATTEM - De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) is woest op de gemeente. Ondanks uitspraken van de Raad van State en een contract tussen de vereniging en de gemeente, voldoet villawijk Hattemse Loo niet aan de eisen en afspraken. 'Er zijn regels, en ook de gemeente heeft zich daar aan te houden. En nu negeert de raad zelfs uitspraken van de rechter.'

‘Teveel bebouwing, te weinig bomen, onnodige uitritten en tegen alle afspraken in toch een hek.’ Pauliene Mars is voorzitter van de VLMH én ze is ziedend. ‘Dit hele proces loopt als sinds 2006. En steeds komt de gemeente afspraken niet na en vergeet regels te volgen. En dan moeten wij de gemeente weer terugroepen.’

De Vereniging Landschap en Milieu Hattem (VLMH) zet zich sinds 1968 in voor de natuur rondom Hattem. De vereniging telt zo'n 190 leden, die financieel bijdragen en praktisch meedenken over ontwikkelingen rond Hattem. In het verleden hield de vereniging onder meer een afslag van de snelweg door natuurgebied tegen, maar was het ook betrokken bij de aanleg van klompenpaden in de regio.

Natuurgebied

Het Hattemse Loo is een kleine villawijk aan de rand van Hattem. Maar de grond ligt ook precies in de Hattemerpoort: het is één van twee plekken waar wilde dieren de oversteek van de Veluwe naar naar de uiterwaarden van de IJssel. Een belangrijk natuurgebied dus. En daarom praten meerdere milieuclubs en de provincie vanaf het begin mee over de plannen.

Maximum vierkante meters

Na meerdere procedures bij de Raad van State is het plan definitief. Een paar belangrijke afspraken: de bebouwing mag maximaal 1700 vierkante meter beslaan, en rondom de hele wijk moet een strook bomen en struiken komen van 2,5 meter breed. Die strook komt deels op de grond van de bewoners.

Maar nu blijkt volgens de VLMH dat er veel meer is bebouwd. 'Wij hebben alle vergunningen opgevraagd, en die komen boven de 2000 vierkante meter uit', zegt Mars. 'Bovendien is er ook nog veel vergunningsvrij bijgebouwd, waardoor de totale bebouwing nu boven de 2600 vierkante meter zit.'

De extra bebouwing zorgt voor een ander probleem: de verplichte bossages komen te dicht bij de huizen. 'En dus weigeren bewoners een stuk tuin in te leveren. Ik snap het wel, maar zo staat het nou eenmaal in hun contract', zegt Mars.

Verleden niet terugdraaien

Waarnemend burgemeester Toon van Asseldonk baalt van de ophef. 'Helaas kunnen we keuzes uit het verleden niet terugdraaien', is het enige wat hij wil zeggen over de te grote hoeveelheid vergunde vierkante meters. 'Maar voor die bossages hebben wij een andere oplossing bedacht.'

De gemeente heeft een stuk grond van de naastgelegen golfbaan gekocht, om daar een strook van 8 meter te beplanten. 'Dat is meer dan de 2,5 meter die oorspronkelijk bedacht was. We hopen hiermee alle partijen toch tevreden te stellen, zodat we dit lastige dossier kunnen sluiten.'

Puinhoop

Voor Mars is het dossier echter nog lang niet gesloten. 'De gemeente heeft er een puinhoop van gemaakt', vindt zij. 'En het kwalijke is nog wel dat de gemeenteraad de boel nooit goed controleerde. Als wij vier of vijf keer in het gelijk worden gesteld door de Raad van State, dan zou het toch logisch zijn dat een gemeenteraad eens navraag doet bij het college waarom het allemaal zo moeilijk gaat? Maar dat is nooit gebeurd.'


Het was de bedoeling dat het Hattemse Loo op maandag 6 april besproken zou worden tijdens een commissievergadering van de gemeenteraad. Vanwege de coronacrisis is die vergadering echter voor onbepaalde tijd uitgesteld. De VLMH heeft ondertussen wel alle gemeenteraadsleden haar dossier over dit onderwerp toegestuurd.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rik Kapitein

Het laatste nieuws uit Hattem

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Jongens sturen boze brief over speeltuin; burgemeester wil in gesprek

  11 juni 2020
  HATTEM - Toon van Asseldonk, burgemeester van Hattem, heeft een bijzondere oproep op Facebook geplaatst: hij ontving een boze brief van twee zeer jonge inwoners. Nu wil hij graag met hen in gesprek op het gemeentehuis. 'Ik ben erg geschrokken van hun boze brief.'
 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • VVD Hattem pleit voor meer terrasruimte en ruimere openingstijden

  10 mei 2020
  HATTEM - Per 1 juni mogen de terrassen weer open. Wel moeten de bezoekers 1,5 meter afstand houden. Dit betekent dat op de reguliere terrasruimte die de horecaondernemers in Hattem hebben, aanmerkelijk minder gasten tegelijk ontvangen kunnen worden dan tot nu toe.
 • Hattem gaat aan de slag met duurzaamheidsdoelen

  05 mei 2020
  HATTEM - De gemeente Hattem stuurt aan op een klimaat-, energieneutrale en gezonde leefomgeving voor de inwoners en bedrijven. Om hier stappen in te zetten is het programma Duurzaamheid opgesteld. Dit programma zorgt er voor dat er sturing is op initiatieven en projecten die allemaal bijdragen aan het verduurzamen van Hattem.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend