Logo De Belofte

ELST - Overbetuwe hielp de afgelopen zeven jaar 199 nieuwe statushouders en 94 andere vreemdelingen aan een baan, opleiding of cursus. Dat succes wil de gemeente vasthouden, want vanaf volgend jaar krijgt zij er een hoop nieuwe inburgeringstaken bij.

Tot 2018 zag Overbetuwe het aantal statushouders in de gemeente flink stijgen. Daarom begon de gemeente een project om de inburgering te versnellen. ‘Wat nieuwkomers niet kunnen, doet er niet toe. We onderzoeken wat ze wél kunnen. Dat is soms even puzzelen’, zegt wethouder Dimitri Horsthuis-Tangelder. 

Die persoonlijke aanpak wil de gemeente de komende jaren verder uitrollen. En dat is nodig, want eind 2021 wordt de nieuwe wet inburgering van kracht. Gemeenten moeten dan zelf de opvang van hun nieuwkomers regelen, met minder hulp uit Den Haag.

'Op eigen kracht verder'

Tot ingang van de wet verwacht Overbetuwe zo'n 40 nieuwe inburgeraars per jaar. De gemeente wil dat 90 procent van alle nieuwkomers binnen drie maanden na huisvesting is gestart met het inburgeringstraject.

‘Er komen een hoop nieuwe taken op ons af’, weet Horsthuis-Tangelder. ‘Maar ik zie het meer als een aanvulling op dat wat we al doen: je neemt mensen mee aan de hand en hoopt dat ze zo snel mogelijk op eigen kracht verder kunnen.’

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend