Logo De Belofte

EDE - Er dreigt veel te veranderen voor de ongeveer 450 kinderen die nu nog met taxibusjes naar school gaan. De gemeente Ede bezuinigt op het vervoer en wil dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer reizen.

Het gaat om leerlingen met een handicap of stoornis of kinderen die vanwege hun geloof naar een specifieke school gaan. Zij worden nu vaak met taxibusjes naar school gebracht, bijvoorbeeld naar SBO De Vogelhorst in Barneveld. Dat kost de gemeente Ede jaarlijks meer dan 2 miljoen euro. 

Bezuiniging leerlingenvervoer Ede

Voor enkele tientallen leerlingen is het openbaar vervoer een goed en bovendien goedkoper alternatief, denkt het gemeentebestuur. Meer dan honderd leerlingen zouden bovendien met de fiets in plaats van met de taxibus naar school kunnen gaan. Dat is ook nog eens gezonder. Om dat te stimuleren, maakt de gemeente de fietsoptie financieel aantrekkelijk voor ouders. Als zij hun kind naar school laten fietsen, hoeven ze geen eigen vervoersbijdrage meer te betalen.

Kinderen met een beperking of stoornis krijgen een cursus waarin ze leren met het openbaar vervoer of de fiets te reizen, is het voorstel.

Gemeenteraad aan zet

De maatregelen zijn onderdeel van een groter bezuinigingsplan op het sociale domein van zorg en ondersteuning. De bezuinigingen lopen op tot 11 miljoen per jaar in 2022.

De wijzigingen in het leerlingenvervoer zijn nog niet definitief. De gemeenteraad moet er nog over stemmen. Aanstaande donderdag 9 april staat het fiets- en openbaar vervoer als gedeeltelijk alternatief voor de taxibusjes op de raadsagenda. Maar dat zijn niet de enige voorgestelde maatregelen.

Kilometergrens omhoog

Er ligt ook en voorstel om de kilometergrens voor het leerlingenvervoer te verhogen. Kinderen met een beperking of handicap moeten straks minimaal 6 kilometer van hun school af wonen voordat ze in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer met taxibusjes. De grens ligt nu nog op 4 kilometer. Voor het signatuuronderwijs lag de grens al op 6 kilometer.

Geen taxibusjes bij examens

En er is nog één: taxibusjes gaan niet meer apart rijden voor kinderen die een examen hebben. Het betreft dan bijvoorbeeld leerlingen uit Ede die naar een school in Barneveld gaan.

Komend schooljaar komt er een nieuwe vervoerder op de taxibusjes en gaat de gemeente Ede het leerlingenvervoer zelfstandig regelen. Er loopt momenteel een aanbesteding. Voorheen werd het leerlingenvervoer met omliggende gemeenten geregeld. 

Ede onderzoekt momenteel de haalbaarheid van de genoemde maatregelen. Al met al wil de gemeente zo dit jaar 180.000 euro en volgend jaar 500.000 euro besparen op het leerlingenvervoer, blijkt uit gemeentestukken. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend