Logo De Belofte

EDE - Er dreigt veel te veranderen voor de ongeveer 450 kinderen die nu nog met taxibusjes naar school gaan. De gemeente Ede bezuinigt op het vervoer en wil dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer reizen.

Het gaat om leerlingen met een handicap of stoornis of kinderen die vanwege hun geloof naar een specifieke school gaan. Zij worden nu vaak met taxibusjes naar school gebracht, bijvoorbeeld naar SBO De Vogelhorst in Barneveld. Dat kost de gemeente Ede jaarlijks meer dan 2 miljoen euro. 

Bezuiniging leerlingenvervoer Ede

Voor enkele tientallen leerlingen is het openbaar vervoer een goed en bovendien goedkoper alternatief, denkt het gemeentebestuur. Meer dan honderd leerlingen zouden bovendien met de fiets in plaats van met de taxibus naar school kunnen gaan. Dat is ook nog eens gezonder. Om dat te stimuleren, maakt de gemeente de fietsoptie financieel aantrekkelijk voor ouders. Als zij hun kind naar school laten fietsen, hoeven ze geen eigen vervoersbijdrage meer te betalen.

Kinderen met een beperking of stoornis krijgen een cursus waarin ze leren met het openbaar vervoer of de fiets te reizen, is het voorstel.

Gemeenteraad aan zet

De maatregelen zijn onderdeel van een groter bezuinigingsplan op het sociale domein van zorg en ondersteuning. De bezuinigingen lopen op tot 11 miljoen per jaar in 2022.

De wijzigingen in het leerlingenvervoer zijn nog niet definitief. De gemeenteraad moet er nog over stemmen. Aanstaande donderdag 9 april staat het fiets- en openbaar vervoer als gedeeltelijk alternatief voor de taxibusjes op de raadsagenda. Maar dat zijn niet de enige voorgestelde maatregelen.

Kilometergrens omhoog

Er ligt ook en voorstel om de kilometergrens voor het leerlingenvervoer te verhogen. Kinderen met een beperking of handicap moeten straks minimaal 6 kilometer van hun school af wonen voordat ze in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer met taxibusjes. De grens ligt nu nog op 4 kilometer. Voor het signatuuronderwijs lag de grens al op 6 kilometer.

Geen taxibusjes bij examens

En er is nog één: taxibusjes gaan niet meer apart rijden voor kinderen die een examen hebben. Het betreft dan bijvoorbeeld leerlingen uit Ede die naar een school in Barneveld gaan.

Komend schooljaar komt er een nieuwe vervoerder op de taxibusjes en gaat de gemeente Ede het leerlingenvervoer zelfstandig regelen. Er loopt momenteel een aanbesteding. Voorheen werd het leerlingenvervoer met omliggende gemeenten geregeld. 

Ede onderzoekt momenteel de haalbaarheid van de genoemde maatregelen. Al met al wil de gemeente zo dit jaar 180.000 euro en volgend jaar 500.000 euro besparen op het leerlingenvervoer, blijkt uit gemeentestukken. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend