Logo De Belofte

EDE - Er dreigt veel te veranderen voor de ongeveer 450 kinderen die nu nog met taxibusjes naar school gaan. De gemeente Ede bezuinigt op het vervoer en wil dat leerlingen zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer reizen.

Het gaat om leerlingen met een handicap of stoornis of kinderen die vanwege hun geloof naar een specifieke school gaan. Zij worden nu vaak met taxibusjes naar school gebracht, bijvoorbeeld naar SBO De Vogelhorst in Barneveld. Dat kost de gemeente Ede jaarlijks meer dan 2 miljoen euro. 

Bezuiniging leerlingenvervoer Ede

Voor enkele tientallen leerlingen is het openbaar vervoer een goed en bovendien goedkoper alternatief, denkt het gemeentebestuur. Meer dan honderd leerlingen zouden bovendien met de fiets in plaats van met de taxibus naar school kunnen gaan. Dat is ook nog eens gezonder. Om dat te stimuleren, maakt de gemeente de fietsoptie financieel aantrekkelijk voor ouders. Als zij hun kind naar school laten fietsen, hoeven ze geen eigen vervoersbijdrage meer te betalen.

Kinderen met een beperking of stoornis krijgen een cursus waarin ze leren met het openbaar vervoer of de fiets te reizen, is het voorstel.

Gemeenteraad aan zet

De maatregelen zijn onderdeel van een groter bezuinigingsplan op het sociale domein van zorg en ondersteuning. De bezuinigingen lopen op tot 11 miljoen per jaar in 2022.

De wijzigingen in het leerlingenvervoer zijn nog niet definitief. De gemeenteraad moet er nog over stemmen. Aanstaande donderdag 9 april staat het fiets- en openbaar vervoer als gedeeltelijk alternatief voor de taxibusjes op de raadsagenda. Maar dat zijn niet de enige voorgestelde maatregelen.

Kilometergrens omhoog

Er ligt ook en voorstel om de kilometergrens voor het leerlingenvervoer te verhogen. Kinderen met een beperking of handicap moeten straks minimaal 6 kilometer van hun school af wonen voordat ze in aanmerking komen voor het leerlingenvervoer met taxibusjes. De grens ligt nu nog op 4 kilometer. Voor het signatuuronderwijs lag de grens al op 6 kilometer.

Geen taxibusjes bij examens

En er is nog één: taxibusjes gaan niet meer apart rijden voor kinderen die een examen hebben. Het betreft dan bijvoorbeeld leerlingen uit Ede die naar een school in Barneveld gaan.

Komend schooljaar komt er een nieuwe vervoerder op de taxibusjes en gaat de gemeente Ede het leerlingenvervoer zelfstandig regelen. Er loopt momenteel een aanbesteding. Voorheen werd het leerlingenvervoer met omliggende gemeenten geregeld. 

Ede onderzoekt momenteel de haalbaarheid van de genoemde maatregelen. Al met al wil de gemeente zo dit jaar 180.000 euro en volgend jaar 500.000 euro besparen op het leerlingenvervoer, blijkt uit gemeentestukken. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend