Logo De Belofte

ARNHEM - De Arnhemse rekenkamer krijgt toch de conceptstukken om onderzoek te doen naar de jaarstukken. Maar pas na de collegebehandeling op 14 april. Daarmee kan de rekenkamer uit de voeten, laat voorzitter Arie Teeuw weten. Vorige week richtte hij zich in een brief tot de gemeenteraad omdat wethouder Ronald Paping de stukken niet zou willen geven.

Volgens de gemeentewet is het stadsbestuur verplicht om de rekenkamer 'alle inlichtingen die zij ter vervulling van haar taak nodig acht' te verstrekken. Daarmee doet de rekenkamer onafhankelijk onderzoek en bekijkt of de gemeente de eigen doelen haalt en het geld goed wordt besteed.

Zie ook: Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

Rekenkamer tevreden

In zijn uitleg op de vragen van de SP stelt Paping dat het concept pas beschikbaar is nadat het voor de eerste keer in het college is besproken. Dan wordt het aan de rekenkamer gegeven. Dat standpunt is voor Teeuw voldoende. Hij ziet dan nog genoeg tijd voor zijn onderzoek. Eerder kreeg Teeuw van de gemeente namelijk te horen dat hij de stukken pas kreeg nadat het college deze heeft vastgesteld.

In de gemeenteraad wordt zeer wisselend gedacht over de kwestie. Zijn eigen GroenLinks-fractie staat achter de reactie van de wethouder, net als coalitiepartner VVD. 'Ik vind het logisch dat de stukken eerst een keer langs het college moeten zijn geweest', zegt VVD'er Leendert Combee. 'Anders zou de rekenkamer gebruik kunnen maken van willekeurige documenten zonder enige status van willekeurige ambtelijke bureaus.'

'Terughoudendheid was zorgvuldig geweest'

'Duidelijke en snelle antwoorden van het college', meent Mark Coenders (GroenLinks). 'Daaruit blijkt dat de aanname uit de voorgaande berichtgeving niet juist was. Terughoudendheid in reacties hierover was zorgvuldig geweest, tot alle feiten op tafel liggen.'

Daarmee uit hij onder meer kritiek op de reactie die Piet van Dijk gaf aan Omroep Gelderland. Van Dijk heeft jarenlange ervaring als voorzitter van zowel de Arnhemse als de Gelderse rekenkamer. Hij is nog altijd 'niet onder de indruk' van de 'procedurele' reactie van het college.

'Ten koste van kwaliteit onderzoek'

De resterende tijd voor het onderzoek gaat volgens Van Dijk ten koste van de kwaliteit. 'Die is nodig om zorgvuldig te zijn en je bevindingen te checken: hoor- en wederhoor.' Volgens hem had het college moeten zeggen: we hebben de stukken nog niet besproken maar u mag ze hebben. 'Dan leg je de verantwoordelijkheid bij de rekenkamer of ze daar iets mee kunnen.' In zijn ervaring behaal je de beste resultaten 'in goed overleg en vertrouwen'.

Coalitiepartij D66 lijkt zich daarbij aan te sluiten. 'Het is niet aan het college wanneer ze wat aanleveren', zegt Sabine Andeweg. 'Als de rekenkamer om info vraagt, dan deel je dat. De gemeentewet is daar heel helder in. Daar mag je niet lichtzinnig mee omgaan.'

'Misschien geen wethouder willen zijn'

Gerrie Elfrink (SP) spreekt van 'sabotage van een zeer kritisch onderzoek'. 'Telkens worden wij verkeerd geïnformeerd en voor voldongen feiten gesteld. Dus er is alle aanleiding voor dit onderzoek.' Hij hoopt dat Paping 'snel bij zinnen komt'. 'En anders moet hij misschien geen wethouder willen zijn. Dit is niet zomaar iets.'

Ook vanuit de overige oppositie klinkt de nodige kritiek. 'Dit voelt niet goed. We maken ons zorgen en dat wordt versterkt door de reactie van het college', zegt Klaartje van Dillen (CDA). Guus van der Laak (Arnhem Centraal) noemt de antwoorden 'slap en ontwijkend'.

'Een zeer kwalijke zaak'

PVV'er Coen Verheij heeft 'het vermoeden dat het college iets wil achterhouden'. 'Een zeer kwalijke zaak.' ChristenUnie-voorman Daniël Becker vindt de opstelling van het college 'te formeel en weinig meewerkend' en bovendien 'uiterst ongebruikelijk'.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend