Logo De Belofte

BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.

Het vorige college dat bestond uit Beuningen Nu & Morgen (grootste partij in de gemeente) en CDA en VVD klapte nadat BN&M de samenwerking per mail beëindigde. Fractievoorzitter Eric van Ewijk van de lokale partij spreekt van een ‘duurzame ontwrichting van een huwelijk’. Het vertrouwen was er niet meer.

Minuut stilte

Maandag werd bekend dat er een derde coronadode te betreuren is in de gemeente Beuningen. Burgemeester Daphne Bergman begon de vergadering door de aanwezigen om een minuut stilte te vragen voor iedereen die lijdt onder de gevolgen van de coronacrisis. Publiek was om veiligheidsredenen niet toegestaan. Wel was de vergadering, zoals altijd, online te volgen.

Bijna de helft van de raadsleden (oppositie) kwam niet opdagen. Te gevaarlijk, onverantwoord en onnodig vinden de 13 van de 21 raadsleden die niet aanwezig waren. Volgens de regels mag de vergadering overigens wel doorgaan.

Hoewel juridisch mogelijk adviseert het ministerie van BZK, wanneer er geen dwingend karakter is, raadsvergaderingen uit te stellen. Sommige omliggende gemeenten geven hier ook gehoor aan. Over de noodzaak om de vergadering in Beuningen door te laten gaan, wordt verschillend gedacht.

‘Aanwezigheid vergroot mijn kans op overlijden’

Sommige raadsleden stuurden een schriftelijke verklaring voor hun afwezigheid, zoals CDA-raadslid David Shaftenaar. Hij wijst in zijn verklaring op het feit dat hij hartpatiënt is. ‘Dit maakt mij zeer kwetsbaar voor het Covid-19 virus. Voor mij zou aanwezigheid bij de raadsvergadering van 31 maart aanstaande ook een grote kans op overlijden of een sterk verslechterde prognose met zich meebrengen’, schrijft hij.

‘Ten tweede faciliteert het samenkomen in groepen ook de verdere verspreiding van het eerder genoemde virus. Omwille van de bovenstaande redenen kan ik 31 maart aanstaande niet in goed geweten de raadsvergadering.' College CDA-er Rob Martinus schrijft dat hij de samenkomst ‘onverantwoord en onnodig’ vindt.

‘Geen schoonheidsprijs voor de democratie’

De SP is van mening dat volksvertegenwoordigers een voorbeeldfunctie moeten hebben en daarom niet bij elkaar moeten komen in tijden van corona. ‘Naast de formele redenen van de SP is er ook nog een probleem met gekozen volksvertegenwoordigers die vanwege hun gezondheid medisch advies hebben gekregen zoveel mogelijk thuis te blijven’, schrijft fractievoorzitter Jos Swartjes. ‘Een daarvan ben ik zelf. Ik zal dan ook niet aanwezig zijn! Dit houdt wel in dat mijn stemrecht die avond verloren gaat; dat levert geen schoonheidsprijs op voor de democratie.’

VVD-fractievoorzitter Karin Janssen - van den Heuvel schrijft dat haar partij het gezondheidsrisico voor henzelf en de inwoners van Beuningen te groot vindt om de vergadering bij te wonen. Ook zij noemt de vergadering onverantwoord en niet strikt noodzakelijk. Die had wat de VVD betreft zonder problemen doorgeschoven kunnen worden.

Vergadering nodig voor bestuurlijke slagkracht

Aanwezige raadsleden hielden anderhalve meter afstand en de raadszaal is voor aanvang nog eens extra schoongemaakt. Er mocht ook maar één raadslid per fractie aan tafel zitten. De rest zat verspreid over de zaal. Fractievoorzitter Eric van Ewijk van grootste partij Beuningen Nu & Morgen refereerde aan het feit dat het doorgaan van de vergadering voorafgaand een duivels dilemma werd genoemd.

Een kwestie van ‘gezondheid versus verantwoordelijkheid’. Van Ewijk: ‘Laat één ding duidelijk zijn: gezondheid gaat voor alles. Beuningen Nu & Morgen denkt dat iedereen hierover het wel met ons eens is.’

Maar een nieuw college is volgens Van Ewijk broodnodig voor goed bestuur van de gemeente. Daarom moest de vergadering naar zijn idee juist doorgaan. ‘Daarom zitten we hier nu samen, op meer dan anderhalve meter van elkaar.’ Kersvers GroenLinks-wethouder Frans Houben en de nieuwe PvdA-wethouder Sijmen Versluijs zeiden die visie te delen. Dat geldt ook voor D66-fractievoorzitter Roel Kuppens.

Van Ewijk is het oneens met de collega-politici die wegbleven en menen dat de vergadering uitgesteld had kunnen worden. Het gesneuvelde college ontbreekt het volgens hem aan bestuurlijke slagkracht en dat maakt het gemeentebestuur kwetsbaar. In de huidige coronacrisis is een stevig bestuur nog belangrijker dan anders, aldus de fractievoorzitter van BN&M. ‘Wij noemen dat je verantwoordelijkheid nemen in deze zo moeilijke tijd van crisis.’

Zie ook:

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.
 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Emotie en boosheid na coalitiebreuk met mailtje

  03 maart 2020
  BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend