Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede gaat subsidiegeld kwijtschelden en geeft ondernemers uitstel van betaling van belastingen en huur. Met dat noodpakket komt de gemeente zeker honderden ondernemers tegemoet die het financieel zwaar hebben vanwege de coronacrisis.

De maatregelen zijn een aanvulling op de inkomensondersteuning voor ondernemers en andere steunmaatregelen die het Rijk eerder aankondigde.  

Zie ook: Coronacrisis raakt zzp'ers hard, honderden bijstandaanvragen in Ede

Van koorconcert tot de Heideweek

Allereerst gaat Ede evenementen-organisaties helpen. Zij mogen (een deel van) het subsidiegeld dat ze van de gemeente kregen houden, ook al gaat het evenement vanwege de corona-uitbraak niet door. 

Het gaat om grote en kleine evenementen: van een koorconcert tot de het jaarlijkse Heideweek-festijn. 'Elke organisatie die voor ons subsidie heeft gekregen van minder dan 5000 euro hoeft dat niet terug te betalen', zegt de wethouder. 'En iedereen die meer dan 5000 euro subsidie heeft gekregen, moet bij de gemeente kosten verantwoorden. En die kosten krijgen ze terug.'

De wethouder heeft wel een waarschuwing: 'Stop met het maken van kosten, ook voor evenementen na 1 juni.' Voor die voorbereidingen die nog genomen gaan worden, wordt geen subsidiegeld kwijtgescholden. 

Zie ook: Edese Heideweek afgelast vanwege coronavirus

Belastingen en huren uitgesteld

Ook komt de gemeente met forse betalingsuitstellen voor zzp'ers en andere ondernemers. Zij die last hebben van de coronacrisis kunnen uitstel van de ozb-betaling aanvragen, tot 1 augustus. Recreatiebedrijven krijgen daarbovenop tot eind augustus uitstel van het betalen van de toeristenbelasting. 

En horecabedrijven hoeven voorlopig geen terrasbelasting te betalen. Eetgelegenheden moeten normaal gesproken betalen voor het gebruik van de terrassen op gemeentegrond. 'Maar voor de maanden dat je gesloten bent kun je geen terrassen gebruiken, dus daar gaan we ook geen geld voor vragen.' 

Huurders van gemeentelijke panden krijgen ook betalingsuitstel. 'Trek aan de bel als je in de problemen zit', zegt de wethouder. Hij kan ondernemers dan drie maanden uitstel van betaling geven. Als huurders daarna alsnog in de problemen zitten, kan de huur mogelijk kwijtgescholden worden.

Zie ook: Politiek wil corona-hulp voor Edese ondernemers

Heeft Ede hier geld voor?

Of Ede genoeg geld heeft om de noodmaatregelen goed door te kunnen voeren? 'Wij hebben niet zulke diepe zakken als het Rijk', antwoord wethouder Meijer. 'Deze situatie is voor ons heel onzeker. Het is niet in te schatten hoeveel ons dit gaat kosten en in hoeverre het Rijk bijspringt.' 

De gemeenteraad had weken geleden al gevraagd om ondernemers snel tegemoet te komen. Het stadsbestuur was onafhankelijk daarvan al begonnen een het uitwerken van maatregelen. Veel andere gemeente in Gelderland hebben al soortgelijke corona-ondersteuningen aangekondigd. 

Zie ook: 

 

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
 • Terras dicht na overtreden regels: 'Politiemacht was een belediging'

  04 augustus 2020
  WIJCHEN - Het terras van Café Zus in Wijchen zit volledig op slot. Kroegbaas Alex moest al zijn gasten wegsturen omdat de coronaregels niet zijn nageleefd. "We zijn behoorlijk flabbergasted."
 • Hondenpoep, hardrijders en rommel: Arnhemmers ervaren veel overlast

  03 augustus 2020
  ARNHEM - Hondenpoep, rommel op straat, bekladde muren en vernieling van straatmeubilair. Arnhemmers ervaren veel overlast in hun buurten. Ook verkeersoverlast is in de Rijnstad een groter probleem dan in vergelijkbare en grote steden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend