Logo De Belofte

EDE - De gemeente Ede gaat subsidiegeld kwijtschelden en geeft ondernemers uitstel van betaling van belastingen en huur. Met dat noodpakket komt de gemeente zeker honderden ondernemers tegemoet die het financieel zwaar hebben vanwege de coronacrisis.

De maatregelen zijn een aanvulling op de inkomensondersteuning voor ondernemers en andere steunmaatregelen die het Rijk eerder aankondigde.  

Zie ook: Coronacrisis raakt zzp'ers hard, honderden bijstandaanvragen in Ede

Van koorconcert tot de Heideweek

Allereerst gaat Ede evenementen-organisaties helpen. Zij mogen (een deel van) het subsidiegeld dat ze van de gemeente kregen houden, ook al gaat het evenement vanwege de corona-uitbraak niet door. 

Het gaat om grote en kleine evenementen: van een koorconcert tot de het jaarlijkse Heideweek-festijn. 'Elke organisatie die voor ons subsidie heeft gekregen van minder dan 5000 euro hoeft dat niet terug te betalen', zegt de wethouder. 'En iedereen die meer dan 5000 euro subsidie heeft gekregen, moet bij de gemeente kosten verantwoorden. En die kosten krijgen ze terug.'

De wethouder heeft wel een waarschuwing: 'Stop met het maken van kosten, ook voor evenementen na 1 juni.' Voor die voorbereidingen die nog genomen gaan worden, wordt geen subsidiegeld kwijtgescholden. 

Zie ook: Edese Heideweek afgelast vanwege coronavirus

Belastingen en huren uitgesteld

Ook komt de gemeente met forse betalingsuitstellen voor zzp'ers en andere ondernemers. Zij die last hebben van de coronacrisis kunnen uitstel van de ozb-betaling aanvragen, tot 1 augustus. Recreatiebedrijven krijgen daarbovenop tot eind augustus uitstel van het betalen van de toeristenbelasting. 

En horecabedrijven hoeven voorlopig geen terrasbelasting te betalen. Eetgelegenheden moeten normaal gesproken betalen voor het gebruik van de terrassen op gemeentegrond. 'Maar voor de maanden dat je gesloten bent kun je geen terrassen gebruiken, dus daar gaan we ook geen geld voor vragen.' 

Huurders van gemeentelijke panden krijgen ook betalingsuitstel. 'Trek aan de bel als je in de problemen zit', zegt de wethouder. Hij kan ondernemers dan drie maanden uitstel van betaling geven. Als huurders daarna alsnog in de problemen zitten, kan de huur mogelijk kwijtgescholden worden.

Zie ook: Politiek wil corona-hulp voor Edese ondernemers

Heeft Ede hier geld voor?

Of Ede genoeg geld heeft om de noodmaatregelen goed door te kunnen voeren? 'Wij hebben niet zulke diepe zakken als het Rijk', antwoord wethouder Meijer. 'Deze situatie is voor ons heel onzeker. Het is niet in te schatten hoeveel ons dit gaat kosten en in hoeverre het Rijk bijspringt.' 

De gemeenteraad had weken geleden al gevraagd om ondernemers snel tegemoet te komen. Het stadsbestuur was onafhankelijk daarvan al begonnen een het uitwerken van maatregelen. Veel andere gemeente in Gelderland hebben al soortgelijke corona-ondersteuningen aangekondigd. 

Zie ook: 

 

 

Het laatste nieuws uit Ede

 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend