Logo De Belofte

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..

Vanuit diverse verschillende gemeentes in de veiligheidsregio Gelderland-Zuid kwamen de afgelopen tijd vragen over de noodopvang voor kinderen van mensen met cruciale beroepen. Maar er kwamen ook signalen over mogelijk escalerende thuissituaties.

Alleen in geval van nood

In een brief aan het primair onderwijs en de kinderopvang in de regio, zet Bruls nu de regels nog eens op een rij. Er is dus al noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen.

Maar de burgemeester van Nijmegen doet wel het dringende beroep slechts in geval van nood een beroep op deze opvang te doen. 'Met name in de gevallen waarin één ouder werkzaam is in een cruciaal beroep, moet in gezinnen met twee ouders uitdrukkelijk verzocht worden om hun kind(eren) thuis op te vangen' zo schrijft Bruls. 'Noodopvang is een uitzondering op de regel dat scholen en kinderopvang gesloten zijn.'

Kwetsbare thuissituatie

De opvang wordt nu ook uitgebreid naar kinderen met een sociaal medische indicatie. Daarvoor is wel vooraf een toets nodig omdat de noodzaak tot opvang veranderd kan zijn vanwege de corona-maatregelen. Zo kan het zijn dat een moeder normaal de opvang niet kan verzorgen vanwege psychiatrische problemen. Maar als vader nu noodgedwongen thuis zit, kan een kind toch thuislijven.

Daarnaast is er uitbreiding voor gezinnen met een kwetsbare thuissituatie. Vaak is daar al een vorm van zogenoemde respijtzorg (logeeropvang, dagopvang/behandeling) maar die is nu geannuleerd vanwege de corona-maatregelen.

Burgemeester Bruls: 'De druk op deze gezinnen neemt toe en daarmee de kans op escalaties in de thuissituatie.' Bij deze gezinnen is er in de vakantieperiodes altijd een stijging van het aantal (crisis)uithuisplaatsingen. 'Voor kinderen woonachtig binnen zorginstellingen, gezinshuiszorg en pleegzorg worden oplossingen gezocht buiten de noodopvang', aldus Bruls.

Begrip en medewerking

Burgemeester Bruls besluit zijn brief met de vraag om begrip en medewerking aan de schoolteams en kinderopvanglocaties. 'Van schoolteams en kinderopvang wordt al veel gevraagd, zoals het mogelijk maken van onderwijs op afstand. Toch vragen wij u ook hieraan uw medewerking te verlenen ten behoeve van de veiligheid van kinderen.'

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend