Logo De Belofte

EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.

Het straatbeeld is nu nog somber, zowat alles staat er leeg. V&D en supermarkt Albert Heijn vertrokken in 2016 al. Woonwinkel Lounge en lunchzaak Bagels & Beans maakten onlangs bekend dat ook zij hun deuren gaan sluiten.

Amusement, geen winkels of woningen 

Bert van den Brink, de eigenaar van het complex, is al lange tijd op zoek naar nieuwe huurders. Dat was nog best een klus.

Retailers hebben geen interesse meer in de leegstaande winkelpanden, concludeert hij. 'En woningen zijn hier eigenlijk onmogelijk. De panden zijn te diep dus er is te weinig daglicht.'

Dus focust de vastgoedeigenaar nu op vrije tijd en amusement. 'Het sociale gebeuren', zo noemt hij het. 

Verbouwen voor sportschool 

De plannen zijn inmiddels heel concreet, er wordt zelfs als verbouwd. Het voormalige V&D-pand wordt geschikt gemaakt voor de sportschool die er - als alles meezit - nog dit jaar gaat komen. Het gaat om sportschool Smartfit. Die keten heeft ook twee vestigingen in Apeldoorn. 

De sportschool komt op de eerste verdieping. Op de begane grond staat een wereldrestaurant gepland: De 7 Continenten. Ook het restaurant gaat naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van dit jaar open. Met de twee ontwikkelingen is het pand voor iets meer dan de helft gevuld. 

Van Den Brink is er erg blij mee. 'Er komt weer reuring in de binnenstad, het wordt weer levendig', zegt hij. Hij wil het hele complex 'omturnen'. 'Denk aan paintballachtige dingen tot escaperooms. Daarover lopen gesprekken, maar die zijn nog heel prematuur.'

Kansen voor kantoren

Mogelijk komen er binnenkort ook hippe kantoren in het centrumgebied van Ede. Dat blijkt uit een ander document, de kantorenvisie van de Regio Foodvalley, waarbinnen Ede met andere omliggende gemeenten samenwerkt. 

'Er is steeds meer vraag naar kantoorruimte in het centrum van de verschillende gemeenten', luidt de conclusie. 'Veel moderne kantoorgebruikers willen verschillende functies dichtbij elkaar. Bijvoorbeeld wonen, werken, horeca, recreëren en andere bedrijven. Dit kan vaak juist in het centrum.' 

Van Den Brink heeft nog geen aanvragen voor kantoorruimtes ontvangen. 'Maar ik sluit het niet uit.'

Zie ook: Politieke zorgen over leegloop winkelstraat in Ede

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Docent Bestuurskunde wordt wethouder in Ede

  26 mei 2020
  EDE - CDA Ede schuift Jan Pieter van der Schans naar voren als nieuwe wethouder van de gemeente Ede. Hij volgt Willemien Vreugdenhil op die moest vertrekken vanwege een relatie met een gemeenteambtenaar.
 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Er zijn zorgen over de brandweer

  15 mei 2020
  EDE - Het gemeentebestuur van Ede wil over op één grote brandweerkazerne voor Ede centrum. Maar de vakvereniging uit zorgen over de veiligheid. Ook gemeenteraadsleden waren donderdag kritisch tijdens een online raadsbijeenkomst.
 • Onderzoek biomassa Ede: 'Publieke belangen niet geborgd'

  12 mei 2020
  EDE - Over de manier waarop Warmtebedrijf Ede energie moet leveren, is niet goed genoeg nagedacht. De betrouwbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid hebben meer richtlijnen nodig voor de toekomst. Dat staat in een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot in opdracht van de gemeente Ede. 
 • Opgestapte wethouder Ede: 'Ik wilde geen baantje regelen voor mijn partner'

  08 mei 2020
  EDE - De Edese wethouder Willemien Vreugdenhil (CDA) wil iets rechtzetten over de reden van haar vertrek. 'Ik heb mijn hart laten spreken, maar ik heb absoluut geen baantjes voor mijn partner willen regelen.'

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend