Logo De Belofte

EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.

Het straatbeeld is nu nog somber, zowat alles staat er leeg. V&D en supermarkt Albert Heijn vertrokken in 2016 al. Woonwinkel Lounge en lunchzaak Bagels & Beans maakten onlangs bekend dat ook zij hun deuren gaan sluiten.

Amusement, geen winkels of woningen 

Bert van den Brink, de eigenaar van het complex, is al lange tijd op zoek naar nieuwe huurders. Dat was nog best een klus.

Retailers hebben geen interesse meer in de leegstaande winkelpanden, concludeert hij. 'En woningen zijn hier eigenlijk onmogelijk. De panden zijn te diep dus er is te weinig daglicht.'

Dus focust de vastgoedeigenaar nu op vrije tijd en amusement. 'Het sociale gebeuren', zo noemt hij het. 

Verbouwen voor sportschool 

De plannen zijn inmiddels heel concreet, er wordt zelfs als verbouwd. Het voormalige V&D-pand wordt geschikt gemaakt voor de sportschool die er - als alles meezit - nog dit jaar gaat komen. Het gaat om sportschool Smartfit. Die keten heeft ook twee vestigingen in Apeldoorn. 

De sportschool komt op de eerste verdieping. Op de begane grond staat een wereldrestaurant gepland: De 7 Continenten. Ook het restaurant gaat naar verwachting in het derde of vierde kwartaal van dit jaar open. Met de twee ontwikkelingen is het pand voor iets meer dan de helft gevuld. 

Van Den Brink is er erg blij mee. 'Er komt weer reuring in de binnenstad, het wordt weer levendig', zegt hij. Hij wil het hele complex 'omturnen'. 'Denk aan paintballachtige dingen tot escaperooms. Daarover lopen gesprekken, maar die zijn nog heel prematuur.'

Kansen voor kantoren

Mogelijk komen er binnenkort ook hippe kantoren in het centrumgebied van Ede. Dat blijkt uit een ander document, de kantorenvisie van de Regio Foodvalley, waarbinnen Ede met andere omliggende gemeenten samenwerkt. 

'Er is steeds meer vraag naar kantoorruimte in het centrum van de verschillende gemeenten', luidt de conclusie. 'Veel moderne kantoorgebruikers willen verschillende functies dichtbij elkaar. Bijvoorbeeld wonen, werken, horeca, recreëren en andere bedrijven. Dit kan vaak juist in het centrum.' 

Van Den Brink heeft nog geen aanvragen voor kantoorruimtes ontvangen. 'Maar ik sluit het niet uit.'

Zie ook: Politieke zorgen over leegloop winkelstraat in Ede

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Verhulst gaat niet naar Utrecht: 'Ik heb het hier heel erg naar mijn zin'

  22 september 2020
  EDE - René Verhulst wordt niet de nieuwe burgemeester van Utrecht. "Ik heb nergens op gesolliciteerd", zegt hij tegen Omroep Gelderland.
 • Gemeente Ede belooft meer inclusie en grotere diversiteit

  28 augustus 2020
  EDE - Méér inclusie en grotere diversiteit op de werkvloer. De gemeente Ede heeft belooft daar het komende jaar steviger op in te zetten. De gemeente wil als werkgever een afspiegeling zijn van de samenleving en gelijke kansen bevorderen. Wethouder Hester Veltman (personeel & organisatie) ondertekende namens de organisatie het zogeheten Charter Diversiteit, een intentieverklaring om zich aan dit doel te committeren.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend