Logo De Belofte

ARNHEM - Er moet een pilot komen om kortstondig te parkeren voor een snelle boodschap in Arnhem: flitsparkeren of 'Shop&Go'. Maximaal een half uur, voor 1,45 euro. Dat wil wethouder Roeland van der Zee. Hij wees 21 plekken aan op zes verschillende locaties. Een raadsmeerderheid laat echter aan Omroep Gelderland weten daar niets in te zien.

Ruim een jaar werkte Van der Zee, samen met de ondernemers van Platform Binnenstad Arnhem (PBA), aan de pilot. Marian van Hooij laat namens PBA dan ook weten erg enthousiast te zijn over het plan. Ondernemers hebben daar volgens haar veel behoefte aan. 'Voor mensen die even snel iets op komen halen, of alleen een portie kibbeling willen eten.'

Maar het grootste probleem waar Van der Zee nu tegenaan loopt, is dat zijn voorstel afwijkt van de afspraken uit het coalitieakkoord, vooral een wens van zijn eigen VVD. Daar keren de coalitiepartners zich nu tegen. Het akkoord spreekt van zestig plekken op drie locaties en met name die uitbreiding van locaties is D66 en GroenLinks een doorn in het oog. De andere coalitiepartijen, VVD en PvdA, steunen de pilot wel.

'Ver buiten de gemaakte afspraken'

'Het voorstel gaat ver buiten de gemaakte afspraken en is voor ons niet bespreekbaar', laat Maarten Venhoek (D66) weten. 'Dat gaat tot veel autobewegingen in en om de binnenstad leiden. Dat is niet wat wij willen.'

Volgens Mark Coenders (GroenLinks) moet je 'echt niet willen' dat mensen rond gaan rijden, op zoek naar plekken. Ook over het creëren van zes extra parkeerplekken is hij niet enthousiast. 'Zeker niet als dat ten koste gaat van groen.' Coenders wil het gesprek aan met de wethouder en hem wijzen op de eerdere afspraken.

'Handig voor coffeeshopbezoekers'

Omdat ook een deel van de oppositie tegen het plan is, is er geen raadsmeerderheid. CDA en Arnhem Centraal zien liever de oorspronkelijke plannen met meer plekken. 'Weinig ambitieus', noemt Klaartje van Dillen (CDA) het voorstel. En Leo de Groot (Partij voor de Dieren) vindt flitsparkeren sowieso 'onzin'. 'Dat kan ook op een normale parkeerplaats', meent hij. 'Voor coffeeshopbezoekers is het wel handig, dat dan wel weer.'

'Wat heeft de automobilist hieraan?', vraagt SP'er Gerrie Elfrink zich af. 'De wethouder geeft zelf al aan dat geen gemeente in Nederland hiermee werkt. Hij vraagt zich vervolgens niet af waarom dat is.' Elfrink noemt het 'een recept voor teleurstellingen en verwarring'. 

'Flut&Go', zou het plan volgens Talip Aydemir (DENK Verenigd Arnhem) moeten heten. 'Maar zolang de VVD en het college ondernemers blijven pesten met veel te dure parkeertarieven, gaat het bergafwaarts.'

Wethouder zet 'plan met draagvlak' door

Van der Zee noemt het zelf een 'goed voorstel met draagvlak in de stad'. Wat hij vindt van de reactie binnen de gemeenteraad, daar wil hij niet op reageren. Maar vooraf was hij wel degelijk op de hoogte van de weerstand binnen de coalitie, blijkt uit stukken die Omroep Gelderland heeft ingezien. Toch koos hij er kennelijk voor het plan door te zetten.

Formeel hoeft het plan niet voor goedkeuring langs de gemeenteraad. Deze werd slechts door de wethouder geïnformeerd. Maar de raad heeft altijd middelen om het college bij te sturen wanneer zij het niet eens is met de uitvoering van beleid. Dat lijkt nu dus te gaan gebeuren. Op welke manier en of dat leidt tot aanpassing of annulering van het plan, zal moeten blijken.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Bonnetjes? Die zijn er niet, zegt het Arnhemse college

  21 mei 2020
  ARNHEM - Geen van de leden van het Arnhemse college van burgemeester en wethouders heeft de afgelopen jaren declaraties ingediend. Dat laten ze weten na vragen van SP en CDA. Die vroegen zich af waarom de declaraties niet meer online staan, zoals afgesproken.
 • Raadsvergadering gestaakt: 'Beschamend voor Arnhem'

  21 mei 2020
  ARNHEM - De digitale raadsvergadering in Arnhem is woensdagavond voortijdig gestaakt. Dit werkt zo niet, concludeerde voorzitter Ahmed Marcouch na een goed uur van schorsingen, ellenlange stemmingen en vooral haperende camera's en microfoons.
 • 'Meer mogelijkheden tot bijverdienen vanuit de bijstand'

  20 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemmers die in de bijstand zitten, moeten meer mogelijkheden krijgen om naast hun uitkering bij te kunnen verdienen. Dat vinden PvdA en GroenLinks. Die laatste partij stelde hier vragen over aan het college omdat onderzoek laat zien dat dit tot meer werk leidt.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend