Logo De Belofte

BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.

Naast een coalitieakkoord werden ook de nieuwe wethouders voorgesteld. Voor Beuningen Nu & Morgen is dat Piet de Klein, voor GroenLinks is Frans Houben de kandidaat, voor D66 Hans Driessen en voor de Partij van de Arbeid Sijmen Versluijs. De benoeming van nieuwe wethouders is een zaak van de gemeenteraad. Dat staat op de agenda voor dinsdag 31 maart.

Onderuit op zon & wind

Het dossier zon en wind was het struikelblok waarover het vorige college onderuit ging. Fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M verklaarde destijds dat hij er geen vertrouwen meer in had dat de energiedoelstellingen in samenwerking met het CDA en de VVD behaald zouden worden. 

Volgens BN&M zijn er wel degelijk pogingen gedaan nader tot elkaar te komen, maar was er geen andere uitweg dan te stoppen. In de mail die het vorige college de das omdeed schreef Van Ewijk dat 'de onderlinge cohesie, samenwerking en vertrouwen steeds meer onder druk zijn komen te staan'.

Ging snel

Oud-wethouder Jan Kersten, die de onderhandelingen leidde, kijkt terug op een vlot verloop van het neerzetten van een nieuw college. ‘De eerste onderhandelingen startten begin maart en van meet af aan was er de intentie er diezelfde maand nog uit te komen. In een hoog tempo bespraken we een grote hoeveelheid onderwerpen. Daar tekende zich snel een rode draad af: de partijen zoeken naar nieuwe verbindingen. Verbindingen met inwoners, het bedrijfsleven en de leefomgeving.'

Beuningen Nu & Morgen onderstreept bij de presentatie nog eens dat het vertrouwen in de VVD en het CDA er niet meer was om samen verder te kunnen gaan. Er is groot vertrouwen in de nieuwe partners en het laten welslagen van de plannen zoals die er nu liggen. Dat geldt ook voor het dossier zon & wind.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Miljoeneninvestering nodig voor bioscoop in Druten: 'Maar het zou prachtig zijn'

  26 november 2020
  DRUTEN - Een avondje naar de film in Druten? Als het aan de burger ligt, kan dat binnenkort. Uit onderzoek blijkt dat er een hoop inwoners zijn die maar al te graag een bioscoop neerzetten in de gemeente. Dat vraagt wel om een flinke investering en de vraag is of dat geld er is.
 • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

  27 augustus 2020
  BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
 • Deze jonge Gelderse politici zien een zetel in Den Haag wel zitten

  22 augustus 2020
  BEUNINGEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan volgend jaar weer op de agenda. Twee jonge Gelderlanders zien een zetel wel zitten. De 25-jarige Loes ten Dolle uit Winterswijk is nu fractievoorzitter van D66 in Winterswijk maar is klaar voor een landelijke stap. En ook de 29-jarige PvdA'er Ricardo Brouwer uit Beuningen staat te trappelen.
 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend