Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem gaat de milieuzone voor dieselvoertuigen verder uitbreiden. Vanaf 29 oktober zijn naast vrachtauto's en personenauto's ook bestelwagens van voor 2005 niet meer welkom in het stadscentrum. Daarnaast moeten alle diesels emissieklasse 4 of hoger hebben, ook als zij van na 2005 zijn.

Deze klasse zegt iets over de uitstoot van schadelijke stoffen door voertuigen. Daarmee worden de Arnhemse regels in overeenstemming gebracht met de landelijke.

Tegemoetkoming van 1000 euro

Eigenaren van oude dieselbestelauto's die binnen de milieuzone wonen of daar hun bedrijf hebben, wordt een sloopregeling aangeboden. Bij bewijs van sloop krijgen zij een tegemoetkoming van 1000 euro.

Tegelijkertijd wordt de milieuzone ook uitgebreid met het gebied tussen de Weerdjesstraat en de Rijnkade. Omdat dit gebied alleen nog te bereiken was via de milieuzone, konden oude diesels daar in feite al niet meer komen.

Ruim 10.000 geconstateerde overtredingen

Wie toch met zijn oude diesel binnen de milieuzone komt, riskeert een boete. Deze bedraagt 240 euro voor vrachtauto's en 95 euro voor personen- en bestelauto's. De huidige milieuzone werd begin vorig jaar ingevoerd. De boetes worden vanaf april 2019 uitgedeeld. Sinds die tijd heeft de gemeente ruim 10.000 geconstateerde overtredingen doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Dat int de boetes.

Het verkeersbesluit dat nodig is om de wijzigingen door te voeren, ligt per 1 april ter inzage. Daar kan bezwaar tegen worden gemaakt. Het plan hoeft vervolgens niet meer ter goedkeuring naar de gemeenteraad.

Ontheffingen

Er zijn een aantal uitzonderingen. Deze gelden onder meer voor diesel-oldtimers die ouder zijn dan veertig jaar, kermis- en circusauto's, verhuiswagens, dieselkampeerauto's en rolstoeltoegankelijke voertuigen. Hiervoor kan een ontheffing worden aangevraagd.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend