Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiële problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.

Afgelopen week zijn er 400 aanvragen binnengekomen van zelfstandigen die een beroep doen op de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). 'Dat is ongeveer alle telefoontjes die wij krijgen en alle aanvragen die we normaal in één jaar krijgen', zegt wethouder Monique Esselbrugge. 'Dat hebben we nu in één week gekregen.'

Bbz is een landelijke bijzondere bijstand-maatregel die de gemeenten uitvoeren. 'Daar zetten we veel mensen voor in', gaat Esselbrugge verder. 'Alle hens aan dek om iedereen van een inkomen te voorzien om de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen en andere zaken.'

'Bizarre tijd'

De hulp voor zelfstandigen maakt deel uit van een pakket aan maatregelen, legt de wethouder uit. 'Om lokaal ook de ondernemers en bedrijven in onze stad te ondersteunen in deze bizarre tijd hebben we een aantal regels verruimd.' Zo probeert de gemeente bijvoorbeeld zelf sneller facturen te voldoen en geeft mensen die de gemeente geld verschuldigd zijn juist meer tijd (60 i.p.v. 30 dagen).

Ook bij rekeningen die niet tijdig worden voldaan. 'Dat zullen we nu veel soepeler doen', stelt Esselbrugge. 'We stoppen bijvoorbeeld met dwanginvorderingsmaatregelen en we zetten er ook geen rente op. Allemaal om mensen wat meer lucht te geven.'

'Hakt er stevig in'

De maatregelen zijn geen luxe maar keihard nodig, vult burgemeester Hubert Bruls aan. ‘De coronacrisis hakt er natuurlijk stevig in. Het heeft meer gevolgen dan alleen de gezondheid van ons allemaal. Het heeft natuurlijk ook als gevolg dat de samenleving, niet helemaal, maar toch voor een groot deel stilligt.'

Dat zorgt voor heel veel schade bij ondernemers, illustreert de burgemeester. 'Maar ook bij mensen die werk hebben en nu inmiddels geen werk meer hebben. Het heeft ook gevolgen voor instellingen, clubs, die afhankelijk van ons zijn met subsidie en zo.'

Volgen meer maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen gaat ervan uit dat het de volgende weken met aanvullende maatregelen zal komen om zoveel mogelijk, met name ook financiële effecten, voor de Nijmeegse samenleving te verzachten.

'Want je kunt je voorstellen, dit is zo immens, dat wij natuurlijk ook niet in een week tijd alles kunnen doorgronden waar het effect heeft en waar wij ook de samenleving kunnen helpen. Maar er zijn op veel meer terreinen nog wel zaken te bedenken en daar zijn we ook mee aan de slag', aldus Bruls.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Nijmeegse raad niet overtuigd van nieuwe marktregels

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad is nog niet overtuigd van de nieuwe regels voor marktkooplui en standplaatshouders. Vooral het systeem van loting en de termijn van slechts tien jaar is veel raadsleden een doorn in het oog. Dat er tijdens concerten in het Goffertpark buiten de hekken geen plek meer is voor lokale ondernemers, vinden de raadsleden helemaal onbegrijpelijk.
 • Omwonenden Nijmeegse GGD-complex: 'Niet nóg meer studenten in onze wijk!'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Geen extra studentenwoningen in de wijk, dat is de boodschap van een petitie die woensdagavond is aangeboden aan de Nijmeegse gemeenteraad. De hartenkreet is ondertekend door 200 omwonenden van het GGD-complex aan de Groenewoudseweg. Het college van Nijmegen wil daarin een nieuw studentencomplex vestigen, maar de buurt is daar fel op tegen.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
 • College Nijmegen: ‘Kritisch kijken naar functie en voortbestaan wijkcentra’

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college wil kritisch gaan kijken naar de functie van wijkaccommodaties. Dit vanuit een nieuw beleid dat minder gericht is op het faciliteren door middel van vastgoed en meer op het ondersteunen van activiteiten. Daarbij bestaat de mogelijkheid dat een aantal minder succesvolle wijkcentra gesloten wordt. De gemeente gaat, na goedkeuring van de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners om te kijken waar de behoeftes liggen en deze ingevuld kunnen worden.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend