Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft in korte tijd een enorme hoeveelheid hulpvragen binnengekregen van zelfstandigen die in de financiële problemen raken als gevolg van de coronacrisis. De gemeente neemt maatregelen om ze te helpen.

Afgelopen week zijn er 400 aanvragen binnengekomen van zelfstandigen die een beroep doen op de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). 'Dat is ongeveer alle telefoontjes die wij krijgen en alle aanvragen die we normaal in één jaar krijgen', zegt wethouder Monique Esselbrugge. 'Dat hebben we nu in één week gekregen.'

Bbz is een landelijke bijzondere bijstand-maatregel die de gemeenten uitvoeren. 'Daar zetten we veel mensen voor in', gaat Esselbrugge verder. 'Alle hens aan dek om iedereen van een inkomen te voorzien om de dagelijkse boodschappen te kunnen betalen en andere zaken.'

'Bizarre tijd'

De hulp voor zelfstandigen maakt deel uit van een pakket aan maatregelen, legt de wethouder uit. 'Om lokaal ook de ondernemers en bedrijven in onze stad te ondersteunen in deze bizarre tijd hebben we een aantal regels verruimd.' Zo probeert de gemeente bijvoorbeeld zelf sneller facturen te voldoen en geeft mensen die de gemeente geld verschuldigd zijn juist meer tijd (60 i.p.v. 30 dagen).

Ook bij rekeningen die niet tijdig worden voldaan. 'Dat zullen we nu veel soepeler doen', stelt Esselbrugge. 'We stoppen bijvoorbeeld met dwanginvorderingsmaatregelen en we zetten er ook geen rente op. Allemaal om mensen wat meer lucht te geven.'

'Hakt er stevig in'

De maatregelen zijn geen luxe maar keihard nodig, vult burgemeester Hubert Bruls aan. ‘De coronacrisis hakt er natuurlijk stevig in. Het heeft meer gevolgen dan alleen de gezondheid van ons allemaal. Het heeft natuurlijk ook als gevolg dat de samenleving, niet helemaal, maar toch voor een groot deel stilligt.'

Dat zorgt voor heel veel schade bij ondernemers, illustreert de burgemeester. 'Maar ook bij mensen die werk hebben en nu inmiddels geen werk meer hebben. Het heeft ook gevolgen voor instellingen, clubs, die afhankelijk van ons zijn met subsidie en zo.'

Volgen meer maatregelen

Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen gaat ervan uit dat het de volgende weken met aanvullende maatregelen zal komen om zoveel mogelijk, met name ook financiële effecten, voor de Nijmeegse samenleving te verzachten.

'Want je kunt je voorstellen, dit is zo immens, dat wij natuurlijk ook niet in een week tijd alles kunnen doorgronden waar het effect heeft en waar wij ook de samenleving kunnen helpen. Maar er zijn op veel meer terreinen nog wel zaken te bedenken en daar zijn we ook mee aan de slag', aldus Bruls.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 'Financiering misdaadbestrijding leidt tot ongewenste prikkels'

  24 juli 2020
  NIJMEGEN - De Nederlandse criminaliteitsbestrijding wordt financieel beter van aandacht voor kleine criminelen. Dat kan tot ongewenste prikkels leiden, ziet burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij roept met verschillende partijen het nieuwe kabinet op daar verandering in te brengen.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Nijmeegse subsidies verdeeld. “Geld weer naar gevestigde organisaties”

  08 juli 2020
  NIJMEGEN - Dertig Nijmeegse culturele instellingen krijgen de komende jaren subsidie van de gemeente. De subsidieaanvraag van twaalf organisaties is afgewezen.
 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend