Logo De Belofte

ARNHEM - In Arnhem zijn voldoende bedden voor alle dak- en thuislozen. Ondanks de coronamaatregelen. Dat verzekert wethouder Martien Louwers tegenover Omroep Gelderland. 'Iedereen die opvang nodig heeft, krijgt die.'

Afgelopen week maakten verschillende partijen zich zorgen over de situatie van Arnhemse daklozen als gevolg van corona. Maar volgens Louwers is er voldoende plek voor iedereen.

Wel is het zo dat het Stoelenproject momenteel minder plekken in de nachtopvang heeft zodat iedereen voldoende afstand kan bewaren gelet op de coronavoorschriften, legt zij uit. 'Maar als daar geen plek is, is de afspraak dat mensen tijdens deze crisis bij Iriszorg terechtkunnen.'

'Daklozen hebben begrip voor situatie'

Wel zit er momenteel een gat voor opvang in de ochtend. 'Het Kruispunt heeft de ochtendinloop namelijk gesloten', legt Louwers uit. Die hebben volgens haar ook veel oudere vrijwilligers, die in de risicogroep vallen. 'En in grote groepen bij elkaar komen, kan sowieso even niet. Voor niemand.' De daklozen hebben ook wel begrip voor deze 'bijzondere situatie', ziet Louwers.

De wethouder bekijkt op dit moment of er mogelijkheden zijn voor alternatieve opvang in de ochtenden. De inloop in de avonden inclusief eten, blijft volgens Louwers sowieso geregeld.

'Alleen op een kamer gaat niet'

Onder de doelgroep is nog geen corona geconstateerd, zegt Louwers. 'Maar je moet rekening houden met mogelijke besmettingen. Daarbij zijn er mensen met verslavingen, of waarbij het niet goed gaat als je die alleen op een kamer zet.'

Louwers komt op korte termijn met een plan voor locaties waar zij in geval van besmetting veilig in quarantaine kunnen. Daarnaast wijst zij op bestaande mogelijkheden, bijvoorbeeld in Nijmegen waar een coronacentrum is ingericht voor onder meer ggz-patiënten. Ook daar kunnen Arnhemse dak- en thuislozen en andere zorgcliënten volgens Louwers terecht.

Zie ook: Coronacentrum voor ggz-patiënten in Nijmegen

'Hotels optie bij uitbraak'

De mogelijkheid om hotels die vanwege corona leeg staan te benutten voor de doelgroep, is volgens Louwers nu niet aan de orde. 'Maar als je grote groepen moet verplaatsen, kan dat een optie zijn. Bijvoorbeeld om juist de gezonde mensen te beschermen in het geval van een uitbraak van het virus.'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend