Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Op de lijst met overtollig vastgoed staan woningen, garageboxen en monumenten. Onder andere het pand 'De Wildeman' aan de Zaadmarkt - een Rijksmonument - waar tot eind vorig jaar het Geelvinck Muziek Museum in gevestigd zat. De gemeenteraad moet hiervoor, net als voor nog vier andere panden, nog wel toestemming geven voordat het 'te koop' bord definitief de grond in kan. 

Witte Vleugel en kringloop op nominatielijstje

Een opmerkelijke naam in het rijtje is ook de 'Witte Vleugel', die onderdeel is van het Oude Stadhuis in Zutphen. In 2018 deed de gemeente een oproep voor een nieuwe huurder voor dit pand. Ondanks veel belangstelling werd er geen geschikte kandidaat gevonden. 

Het pand van Kringloopwinkel De Hand aan de Kolenstraat staat ook op de nominatie om verkocht te worden. Dit is een gemeentelijk monument, dus kan de gemeenteraad ook hier nog een stokje voor steken. Gebruikers of bewoners van de panden worden binnenkort door de gemeente geïnformeerd. Voor verhuurde panden geldt dat de huidige gebruikers het recht van eerste koop krijgen aangeboden. 

Miljoenen voor de spaarpot

De opbrengsten van de panden komen ten gunste van de algemene reserve. De gemeente Zutphen moet structureel 13 miljoen per jaar minder uitgeven. Wethouder Harry Matser kondigde vorige week nog wel een kleine meevaller aan: het resultaat over 2019 is naar verwachting geen tekort van 2,5 miljoen, maar een plus van 3,2 miljoen.

De algemene reserve komt daarmee uit op zo'n 5 miljoen. Met de verkoop van de panden is de kans groot dat de spaarpot van de gemeente straks zelfs uitkomt boven de 7,5 miljoen, het bedrag dat eigenlijk minimaal in de spaarpot moet zitten voor eventuele financiële tegenvallers.

Voorbereidingen

Gebouwen die sowieso de verkoop in gaan zijn het voormalige Agnietenklooster (Oude Wand 31-33), de voormalige brandweerkazerne in Warnsveld (Rijksstraatweg 61-63) en het gebouw dat momenteel in gebruik is als gezondheidscentrum De Hoven (Schoolstraat 2-4). 

Om de verkopen voor te bereiden trekt het college alvast 45.000 euro uit. De gemeente hoopt naast de incidentele opbrengsten van de verkopen ook structureel geld te besparen door panden te verkopen. Er is dan namelijk minder geld nodig voor groot onderhoud, wat de gemeente zo'n 2 ton per jaar scheelt.

Zie ook: Meevaller voor Zutphen: miljoenen over in plaats van tekort

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend