Logo De Belofte

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Op de lijst met overtollig vastgoed staan woningen, garageboxen en monumenten. Onder andere het pand 'De Wildeman' aan de Zaadmarkt - een Rijksmonument - waar tot eind vorig jaar het Geelvinck Muziek Museum in gevestigd zat. De gemeenteraad moet hiervoor, net als voor nog vier andere panden, nog wel toestemming geven voordat het 'te koop' bord definitief de grond in kan. 

Witte Vleugel en kringloop op nominatielijstje

Een opmerkelijke naam in het rijtje is ook de 'Witte Vleugel', die onderdeel is van het Oude Stadhuis in Zutphen. In 2018 deed de gemeente een oproep voor een nieuwe huurder voor dit pand. Ondanks veel belangstelling werd er geen geschikte kandidaat gevonden. 

Het pand van Kringloopwinkel De Hand aan de Kolenstraat staat ook op de nominatie om verkocht te worden. Dit is een gemeentelijk monument, dus kan de gemeenteraad ook hier nog een stokje voor steken. Gebruikers of bewoners van de panden worden binnenkort door de gemeente geïnformeerd. Voor verhuurde panden geldt dat de huidige gebruikers het recht van eerste koop krijgen aangeboden. 

Miljoenen voor de spaarpot

De opbrengsten van de panden komen ten gunste van de algemene reserve. De gemeente Zutphen moet structureel 13 miljoen per jaar minder uitgeven. Wethouder Harry Matser kondigde vorige week nog wel een kleine meevaller aan: het resultaat over 2019 is naar verwachting geen tekort van 2,5 miljoen, maar een plus van 3,2 miljoen.

De algemene reserve komt daarmee uit op zo'n 5 miljoen. Met de verkoop van de panden is de kans groot dat de spaarpot van de gemeente straks zelfs uitkomt boven de 7,5 miljoen, het bedrag dat eigenlijk minimaal in de spaarpot moet zitten voor eventuele financiële tegenvallers.

Voorbereidingen

Gebouwen die sowieso de verkoop in gaan zijn het voormalige Agnietenklooster (Oude Wand 31-33), de voormalige brandweerkazerne in Warnsveld (Rijksstraatweg 61-63) en het gebouw dat momenteel in gebruik is als gezondheidscentrum De Hoven (Schoolstraat 2-4). 

Om de verkopen voor te bereiden trekt het college alvast 45.000 euro uit. De gemeente hoopt naast de incidentele opbrengsten van de verkopen ook structureel geld te besparen door panden te verkopen. Er is dan namelijk minder geld nodig voor groot onderhoud, wat de gemeente zo'n 2 ton per jaar scheelt.

Zie ook: Meevaller voor Zutphen: miljoenen over in plaats van tekort

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend