Logo De Belofte

EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Er is 27,4 miljoen euro voor de centrale aan de Dwarsweg, 42,2 miljoen euro voor de bio-installaties aan de Geerweg en 40,3 miljoen voor die aan de Knuttelweg. Die subsidies zijn in 2014 verleend. 

Voor uitbreiding van biomassacentrale aan de Dwarsweg in Ede is bovendien in 2018 nog eens bijna 14,9 miljoen euro beschikbaar gesteld. Daar komt een nieuwe stoomketel.

Alle subsidies zijn uitgesmeerd over 12 jaar. 

'Maximale bedrag'

Warmtebedrijf Ede, de eigenaar van de centrales, benadrukt in een reactie dat de 125 miljoen euro het maximale bedrag is dat in totaal tijdens de looptijd van projecten aan subsidie betaald kán worden. 'De genoemde subsidie is niet wat we gekregen hebben', vertelt een woordvoerder. 

Aan de 125 miljoen euro zijn namelijk voorwaarden verbonden. 'De SDE+-subsidie wordt pas uitgekeerd op basis van de werkelijke energieproductie.' Hoe meer energie (warmte) er geproduceerd wordt, hoe meer subsidiegeld de centrales ontvangen.

Ook hangt de hoogte van de subsidie samen met de energieprijzen. Als die hoog liggen, en het bedrijf relatief veel geld ontvangt voor de warmte die geleverd wordt, krijgen de biomassacentrales minder overheidssubsidie. 

'Biomassacentrale aan Dwarsweg krijgt schoonste duurzame energie-installatie ooit'

De subsidie wordt gebruikt om duizenden huishoudens in Ede te kunnen voorzien van warmte. Het warmtenet wordt er mee aangelegd. Het geld gaat ook naar energie-innovatie, benadrukt de woordvoerder.

'Warmtebedrijf Ede investeert de subsidie voor een groot deel in de toekomstbestendige warmte-infrastructuur in de bodem van Ede', zegt hij. Het gaat dan bijvoorbeeld om aardwarmte. 'Zo is biomassa op den duur slechts nog nodig bij koude-pieken en als back-up.' 

Over de uitbreiding van de biomassacentrale aan de Dwarsweg is hij erg enthousiast. 'Dit is een zeer positieve ontwikkeling', zegt de woordvoerder van het Warmtebedrijf Ede. 'Het betreft een doorontwikkeling van een bestaand project. De Dwarsweg wordt gemoderniseerd en de schoonste Duurzame Energie Installatie ooit.'

Discussie over biomassa

Er is in Ede discussie over de biomassacentrales. Omwonenden en bedrijven klagen over 'stinkende rook met rotzooi'. Het Warmtebedrijf Ede zegt dat de centrales vandaag de dag aan alle wettelijke eisen voldoen. 

De toezichthouder moest in 2017 wel ingrijpen vanwege emissie-overschrijdingen. En begin 2020 waren er nog problemen met de biomassacentrale aan de Knuttelweg, waarvoor het bedrijf een preventieve dwangsom kreeg opgelegd. 

Warmtebedrijf Ede is bezig met duurzame alternatieven. Maar biomassa blijft waarschijnlijk de komende 10 jaar nog nodig. 

Zie ook: 

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend