Logo De Belofte

GELDERMALSEN - Op alle snelwegen in Nederland is vanaf maandag de snelheidslimiet overdag teruggegaan naar 100 kilometer per uur. Veel mensen zullen daar misschien niet zo blij mee zijn, maar dat geldt niet voor de mensen van OFN uit Geldermalsen. Met een lokale aannemer wist het bedrijf de regio Amsterdam te overtuigen hun duurzame rijstvliesborden voor de snelheidsverlaging te gebruiken.

'Ik ben daar apetrots op', zegt Mark Hofman van OFN na de onthulling van de eerste van tweehonderd nieuwe snelheidsborden langs de A9 bij Schiphol. 'We hebben in september het eerste bord gepresenteerd. Dat we dan nu al bij een grote opdrachtgever als Rijkswaterstaat tweehonderd verkeersborden langs de snelweg hebben staan, dat is wel een heel bijzonder moment.'

Bekijk hier de reportage. De tekst gaat daaronder verder:

De borden zijn gemaakt van resysta. Dit materiaal wordt gebruikt voor bijvoorbeeld gevelplaten of vlonderplanken. Het bestaat uit rijstvliesjes, steenzout en minerale olie. Afgelopen september overhandigde OFN het eerste verkeersbord van dit materiaal aan de gemeente Buren.

Omdat het voor een groot deel uit een restproduct uit de voedselketen bestaat, heeft het een gunstige CO2-footprint. Daarbij is het materiaal volledig opnieuw te gebruiken als een verkeersbord wordt afgeschreven. Hoewel er meer alternatieve verkeersborden zijn, bijvoorbeeld gemaakt van bamboe, zijn de Betuwse rijstvliesborden vooralsnog de enige die langs de snelweg staan.

'Iets nieuws durven'

De bestelling kwam tot stand met behulp van aannemer De Jong Zuurmond uit Beesd. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onderhoud langs rijkswegen, provinciale wegen en waterwegen. Daar hoort het vervangen van borden bij. Ruim zeshonderd van de circa vierduizend borden voor de landelijke snelheidsverlaging zijn door De Jong geplaatst.

'Je moet af en toe een keer iets nieuws willen en durven ondernemen', zegt bedrijfsleider Emil van Mil. 'We hebben gezocht naar een bord dat duurzaam en circulair is, en dat hebben we kunnen verkopen aan Rijkswaterstaat. We vinden dat dat hoort bij onze maatschappelijke verplichting om ook een bijdrage te leveren aan het milieu.'

Vooralsnog heeft alleen het district Amsterdam de rijstvliesborden afgenomen. Zo'n beslissing gaat ook niet over een nacht ijs. 'We zitten in Nederland een beetje gevangen in allerlei wet- en regelgeving', zegt Van Mil. 'Op het moment dat je iets nieuws hebt, dan zul je moeten aantonen dat het aan allerlei eisen voldoet. Dat kost soms wat moeite.'

Serieus alternatief

Toch denkt de aannemer dat het resystabord een serieus alternatief wordt voor de traditionele aluminium borden. 'Er is een gezegde: als er een schaap over de dam is, volgen er meer. Ik ben er zeker van overtuigd dat dit product de toekomst heeft.'

De rijstvliesverkeersborden vinden inmiddels hun plaats op onder meer de Afsluitdijk, langs fietsroutes in Overijssel en in het duingebied bij Den Haag. Maar de snelheidsverlaging is tot nu toe toch wel het hoogtepunt, al is niet iedereen er enthousiast over.

Hofman zelf rijdt voortaan netjes 100 op de snelweg. 'Ik zal wel moeten', zegt hij. 'Het is een maatregel die wetenschappelijk onderbouwd is en die nodig is om een aantal andere zaken weer op de rit te krijgen. Dat is politiek: keuzes maken. Voor ons is het heel simpel: alles wat wij aan informatiedragers kunnen leveren van rijstvlies doen we graag.'

Beluister hier de radioreportage:

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit West Betuwe

  • Grote zorgen in Waardenburg om verbreding snelweg A2

    08 september 2021
    WAARDENBURG - Als de snelweg A2 twee keer zo breed wordt, wat betekent dat dan voor de leefbaarheid in het dorp Waardenburg? Gemeenteraadsleden legden hun oren te luister bij inwoners die grote zorgen hebben over hun toekomst.
  • Bomen naar begraafplaats om gered te worden

    01 juni 2021
    GELDERMALSEN - Bij het gemeentehuis van West Betuwe in Geldermalsen staan, vanwege de komende verbouwing, zes katsurabomen in de weg. Daarom werden ze dinsdag verplaatst naar een begraafplaats om daar de verbouwing, als het goed is, te overleven.
  • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

    11 mei 2021
    WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
  • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

    09 augustus 2020
    RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
  • Bijna heel Asperen tekent petitie over oude gemeentehuis

    30 juni 2020
    ASPEREN - Burgemeester Stoop van West Betuwe heeft dinsdag 1100 handtekeningen in ontvangst genomen van inwoners van Asperen. "Dat zijn alle inwoners", stelde de ChristenUnie vast. De inwoners willen dat het oude gemeentehuis in hun kern in de huidige staat behouden blijft. Het college wil het oude gemeentehuis verkopen.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend