Logo De Belofte

ARNHEM - Dak- en thuislozenopvang Het Droombankje verliest mogelijk de gemeentelijke zorgbijdrage. De aanvraag daarvoor is te laat ingediend, waardoor mogelijk 34 mensen, onder wie vijf kinderen, op straat komen te staan.

Het Droombankje is een opvang voor mensen zonder verslaving of psychische stoornissen. 'We hebben ons vergist in de datum', zegt Angelique van den Berg, initiatiefnemer van de stichting. 'We dachten dat de aanvraag voor juli moest worden ingediend. We hadden zelfs een professional ingehuurd om alles goed te regelen, en toen bleek het om 3 februari te gaan.'

Een 'stomme menselijke fout' volgens Van den Berg, waar ze al dagen wakker van ligt.

'Geen andere mogelijkheid'

Ze belde met de gemeente, maar stuitte op weinig begrip bij de verantwoordelijk ambtenaar die ze sprak, vertelt Van den Berg. 'Hij wees op de sluitingsdatum, en zag daarbij geen andere mogelijkheid.' De betreffende ambtenaar meende volgens haar dat er wel voldoende inschrijvingen van andere aanbieders zouden zijn.

Ze zou binnenkort een brief ontvangen om haar cliënten over te dragen. 'Maar ik snap dat antwoord niet. Waar moeten die mensen dan naartoe?', vraagt zij zich af. Volgens haar begreep deze man niet wat de stichting precies inhoudt, en dat daar niet zomaar een alternatief voor is.

'Stom, boos en verdrietig'

Daarop richtte Het Droombankje zich 'in paniek' met een brief tot de gemeente. Anouk van Gellicum trekt namens de stichting het boetekleed aan. 'Ik heb een onvergeeflijke fout gemaakt', schrijft ze. 'Het is niet in woorden uit te drukken hoe ontzettend stom, boos en verdrietig ik me voel. Maar het kan toch niet zo zijn dat door één domme fout 34 mensen weer dakloos worden, en helemaal opnieuw moeten beginnen.'

PvdA en D66 vragen het college om met Het Droombankje in gesprek te gaan en tot een oplossing te komen. De gemeente wil niet inhoudelijk op de kwestie reageren. 'Het is ons bekend en we zijn ernaar aan het kijken', laat een woordvoerder weten. Van den Berg zegt nog wel een voorstel te hebben gekregen van de gemeente om de opvang via een constructie van onderaannemerschap verder te laten gaan, maar dat is volgens haar niet mogelijk.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend