Logo De Belofte

ARNHEM - Het voortbestaan van SonsbeekTheaterAvenue in Arnhem staat op de tocht. Zonder extra financiële middelen ziet de organisatie van het festival zich genoodzaakt de stekker eruit te trekken, laat voorzitter van de overkoepelende organisatie Rita Weeda weten.

'Dan komen we in de situatie dat we het risico niet meer verantwoord vinden om door te gaan', vertelt Weeda. Dat zou betekenen dat het vierdaagse evenement met theater, dans, muziek en cabaret dat inmiddels 21 jaar bestaat, deze zomer al niet meer plaatsvindt.

Subsidie afgewezen

Het gaat uiteindelijk om een bedrag van 10.000 euro. In eerste instantie heeft ze de gemeente alleen om een garantstelling gevraagd, legt Weeda uit. 'Want nu moeten contracten worden afgesloten met leveranciers en artiesten.'

Maar dat deed de gemeente volgens Weeda sowieso niet. De subsidieaanvraag die zij vervolgens deed werd in een gesprek met wethouder Hans de Vroome afgewezen. 'Vanwege de financiële situatie waarin de gemeente zit', kreeg Weeda te horen.

Daarop stuurde Weeda, tevens oud-wethouder van Arnhem en momenteel raadslid in de gemeente Renkum, een brief naar de Arnhemse raadsleden. Zij geeft aan nu met een aantal partijen in gesprek te zijn, en dat nog even af te wachten. Eind deze maand wordt definitief besloten of het doek valt.

'Voel geen steun van gemeente'

Wat Weeda vindt van de opstelling van de gemeente? 'Die zucht zegt genoeg denk ik. De gemeente geeft je niet het gevoel dat ze festivals erg steunen en willen behouden. Die houding zie ik niet', benadrukt ze.

Op dit moment ontvangt het festival jaarlijks 27.000 euro subsidie van de gemeente waar dat in het verleden 40.000 euro was, vertelt Weeda. Ook de financiële compensatie die was toegezegd na het opbreken van de Apeldoornseweg vorig jaar, is er volgens haar niet gekomen.

'We kijken nog driftig naar andere subsidiemogelijkheden, maar de spoeling is dun en de tijd is krap.'

Zie ook: Theaterfestival Sonsbeek gaat door ondanks werkzaamheden, 'al is het wel behelpen'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend