Logo De Belofte

ARNHEM - Voorlopig gaat de invoering van diftar, het betalen per afvalzak, per 1 juli gewoon door in Arnhem. Maar wethouder Cathelijne Bouwkamp zal de communicatie met de stad wel sterk moeten verbeteren, in de 3,5 maand die daarvoor nog resteert. Een motie van afkeuring die de SP indiende, kon maar op weinig steun rekenen.

Dat is de uitkomst van het debat woensdagavond. In een jaar zijn er 17.753 meldingen gedaan van afvaldumpingen en bijplaatsingen naast de container in de Rijnstad, constateert VVD'er Rebin Maref. 'Dat zijn vijftig meldingen per dag van troep in de wijken', rekent hij voor. 'Het is een puinhoop.'

Nu waren de liberalen altijd al tegen diftar. Voor tegenstanders was het dan ook vooral een gelegenheid om nog eens flink tegen het veelbesproken systeem te ageren.

Zie ook: Bram doet in één maand honderd meldingen van afvaldumping in Arnhem

'Wethouder lijkt mensen niet mee te krijgen'

Interessanter is de houding van PvdA en D66. Beide partijen steunen diftar maar zien dat het met de huidige communicatiestrategie van Bouwkamp niet gaat werken. En als één van beide uitstel of afstel steunt, dan kantelt dat de stemming.

'We zien succesvolle voorbeelden van diftar in andere gemeenten', meent Maarten Venhoek (D66). 'Maar in Arnhem lijkt de wethouder mensen niet mee te kunnen krijgen in haar koers.' Beide partijen geven Bouwkamp nog de tijd, maar 'het moet nu wel gebeuren'.

SP'er Gerrie Elfrink wijst op een eerder aangenomen raadsbesluit waarin staat dat 'draagvlak en vertrouwen' onder inwoners een 'noodzakelijke voorwaarde' is voor het slagen van diftar. En ook dat inwoners goed op de hoogte moeten zijn, en goed gebruikmaken van het systeem. Daar ontbreekt het volgens Elfrink volledig aan. Dat Bouwkamp desondanks doorgaat met de invoering van het afvalsysteem, is voor zijn partij reden om een motie van afkeuring in te dienen.

Alleen steun van PVV

Maar die motie wordt alleen gesteund door de PVV. Ondanks dat veel partijen het gebrek aan draagvlak herkennen, vinden ze dit een te zwaar middel.

Ook wijzen ze erop dat de wethouder vooral uitvoert wat de raad besloten heeft. De verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt, ligt volgens hen dus in eerste aanleg bij de gemeenteraad en niet bij het college.

'Gaan niet iedereen overtuigen'

Er wordt stevig ingezet op de communicatie, meent Bouwkamp. 'Op allerlei manieren.' Maar er zijn volgens haar mensen die het 'te ingewikkeld, groot en heftig' vinden. 'We gaan niet iedereen overtuigen.'

Bouwkamp staat open voor ideeën om de communicatie te verbeteren, maar herkent zich er niet in dat het nu niet goed gaat. 'Ik zal mijn best doen om de invoering goed te laten verlopen', belooft ze.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend