Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen wil zich profileren als zogenoemde regenboogstad. Iedereen moet er zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, vindt het stadsbestuur. Daarom wordt er hard gewerkt aan de acceptatie van LHBTI+'ers.

Baliemedewerkers krijgen een training over hoe om te gaan met transgenders, Coming Out Day wordt grootst gevierd en er wordt voorlichting gegeven aan jongeren en vluchtelingen om het onderwerp LHBTI+ uit de taboesfeer te halen.

LHBTI+, over wie gaat het? 
LHBTI is een verzamelnaam en staat voor lesbische vrouw (L), homoseksuele man (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I). De plus (+) staat voor nog meer mensen, bijvoorbeeld queer (Q), aseksueel (A), panseksueel en cisgender (C).
Daarnaast werkt Wageningen aan genderneutrale toiletten op het stadhuis en komt er een heus regenboogpad bij het busstation. De kleuren staan symbool voor de verscheidenheid van mensen in de maatschappij.

Opdracht gemeenteraad voor 'Inclusieve stad'

Twee jaar geleden - toen de situatie nog heel anders was - gaf de gemeenteraad het stadsbestuur de opdracht zich in te zetten voor belangen van LHBTI'ers. Dat is inmiddels gebeurd. 

'Als gemeente willen we uitdragen een inclusieve stad te zijn met ruimte voor diversiteit. We willen ons hard maken voor een accepterende en veilige omgeving voor alle inwoners, waarin ook LHBTI+-inwoners openlijk zichzelf kunnen zijn', schrijft burgemeester Geert van Rumund aan de gemeenteraad.

Daarom wil de gemeente ook de naam 'regenboogstad' dragen. 'We verwachten dat de titel van regenboogstad bijdraagt aan meer zichtbaarheid en de problematiek van LHBTI+ beter bespreekbaar maakt.'

Geen geld voor kleine regenboogsteden

Meedoen aan een landelijk programma voor regenboogsteden, kan Wageningen niet. Daar is de gemeente te klein voor. 'Alleen de grootste 50 gemeenten in Nederland mogen deelnemen', zegt een gemeenteambtenaar.

Dat heeft ook financiële consequenties. Waar de grote steden subsidie krijgen van het Rijk, moet Wageningen het grotendeels op eigen houtje doen. Om in de toekomst meer activiteiten te kunnen organiseren voor LHBTI+'ers en hun acceptatie, zoekt Wageningen naar geld. 

 'Wellicht dat er mogelijkheden zijn tot subsidiering via Regenboogprovincie Gelderland.'

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
 • Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
 • Wageningen wil geen campusroute, maar verbetering bestaande wegen

  20 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.
 • Bewoners voelen zich opnieuw niet serieus genomen door gemeente

  19 mei 2020
  WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.
 • 'Wageningen niet klimaatneutraal in 2030'

  18 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat de eigen klimaatdoelstelling voor 2030 niet halen. Het huidige beleid schiet tekort om dan klimaatneutraal te kunnen zijn. Dat stelt de Wageningse Rekenkamer na onderzoek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend