Logo De Belofte

WAGENINGEN - Wageningen wil zich profileren als zogenoemde regenboogstad. Iedereen moet er zichzelf kunnen zijn en zich veilig voelen, vindt het stadsbestuur. Daarom wordt er hard gewerkt aan de acceptatie van LHBTI+'ers.

Baliemedewerkers krijgen een training over hoe om te gaan met transgenders, Coming Out Day wordt grootst gevierd en er wordt voorlichting gegeven aan jongeren en vluchtelingen om het onderwerp LHBTI+ uit de taboesfeer te halen.

LHBTI+, over wie gaat het? 
LHBTI is een verzamelnaam en staat voor lesbische vrouw (L), homoseksuele man (H), biseksuelen (B), transgenders (T) en intersekse personen (I). De plus (+) staat voor nog meer mensen, bijvoorbeeld queer (Q), aseksueel (A), panseksueel en cisgender (C).
Daarnaast werkt Wageningen aan genderneutrale toiletten op het stadhuis en komt er een heus regenboogpad bij het busstation. De kleuren staan symbool voor de verscheidenheid van mensen in de maatschappij.

Opdracht gemeenteraad voor 'Inclusieve stad'

Twee jaar geleden - toen de situatie nog heel anders was - gaf de gemeenteraad het stadsbestuur de opdracht zich in te zetten voor belangen van LHBTI'ers. Dat is inmiddels gebeurd. 

'Als gemeente willen we uitdragen een inclusieve stad te zijn met ruimte voor diversiteit. We willen ons hard maken voor een accepterende en veilige omgeving voor alle inwoners, waarin ook LHBTI+-inwoners openlijk zichzelf kunnen zijn', schrijft burgemeester Geert van Rumund aan de gemeenteraad.

Daarom wil de gemeente ook de naam 'regenboogstad' dragen. 'We verwachten dat de titel van regenboogstad bijdraagt aan meer zichtbaarheid en de problematiek van LHBTI+ beter bespreekbaar maakt.'

Geen geld voor kleine regenboogsteden

Meedoen aan een landelijk programma voor regenboogsteden, kan Wageningen niet. Daar is de gemeente te klein voor. 'Alleen de grootste 50 gemeenten in Nederland mogen deelnemen', zegt een gemeenteambtenaar.

Dat heeft ook financiële consequenties. Waar de grote steden subsidie krijgen van het Rijk, moet Wageningen het grotendeels op eigen houtje doen. Om in de toekomst meer activiteiten te kunnen organiseren voor LHBTI+'ers en hun acceptatie, zoekt Wageningen naar geld. 

 'Wellicht dat er mogelijkheden zijn tot subsidiering via Regenboogprovincie Gelderland.'

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend