Logo De Belofte

EDE - Na bijna twintig jaar bakkeleien, zijn de politici het eens: op de plek van de Klinkenberg in Ede komen 140 woningen. De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met de plannen.

Een groot deel van de appartementen is bedoeld voor de sociale verhuur. Woningcorporatie Woonstede wil er 40 sociale huurwoningen ontwikkelen. Daarnaast zijn er 40 woningen voor senioren in de pijplijn, daar gaat Woonzorg Nederland voor zorgen. De overige 60 appartementen worden verkocht. 

Oud verzorgingstehuis

Veel mensen kennen de Klinkenberg het als een verzorgingstehuis. Bewoners moesten er eind 2012 op stel en sprong uit omdat het gebouw sterk verouderd was. Sindsdien staat het leeg. 

In 2016 wilde de gemeente er een huisvesting voor vluchtelingen van maken. Maar dat was niet meer nodig, omdat het aantal asielaanvragen erg afnam. 

Tekst gaat door onder foto.

Afbeelding
Schets van de Klinkenbergflat zoals het er in de toekomst uit gaat zien. Foto: IMOSS bureau voor stedebouw/ Woonzorg Nederland.

Veiligheid

Sinds vorig jaar ligt het woningbouwplan op de politieke tafel. Er kwam kritiek van omliggende scholen en omwonenden. Het ging om de verkeersveiligheid. 

Er is maar een weg naar de flat en daar is het nu al erg druk. De gemeente heeft alternatieven onderzocht, maar die waren te duur, er moesten te veel bomen weg en de verkeersveiligheid bleef een punt van aandacht.

Daarom wordt er niets gewijzigd. Wethouder Peter de Pater zegde wel toe de verkeerssituatie nauwgezet te volgen en in te grijpen als dat nodig is. 

Geen aanpassing

D66, PvdA en de fractie Wijnsouw dienden nog een amendement in voor het aanleggen van een nieuwe weg. Ze wilden de Van Heutszlaan laten aansluiten op de Klinkenbergerweg. Maar dat voorstel kreeg donderdagavond geen steun van de andere aanwezige partijen.

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Provincie blijft bij standpunt: Scherpenzeel beter af bij Barneveld

  14 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De provincie Gelderland blijft bij haar standpunt: Scherpenzeel moet worden heringedeeld. Daarom wordt het proces van herindeling met Barneveld doorgezet.
 • Milieuzone voor oude dieselwagens is niet nodig, zegt wethouder

  14 juli 2020
  NIJMEGEN - Een milieuzone voor oude dieselwagens in Nijmegen is niet nodig Dat zegt wethouder Harriët Tiemens bij de presentatie van een pakket aan maatregelen die de luchtkwaliteit in de Waalstad moeten verbeteren. Overige maatregelen leveren volgens de wethouder al voldoende effect op. Bovendien is zo’n milieuzone juridisch moeilijk vol te houden, omdat Nijmegen al voldoet aan de Europese emissienorm.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend