Logo De Belofte

TIEL - De gemeente moet er alles aan doen om het woonproject voor mensen met psychische problemen aan de Schaarsdijkweg in Tiel tot stand te brengen. Die oproep doet wethouder Marcel Melissen. Volgens hem is dit het moment om door te zetten met het wijkje 'Anders Wonen' op deze locatie.

Tiel is al jaren op zoek naar een locatie voor maximaal zes kleine woninkjes voor deze doelgroep. Het gaat om mensen die door psychische problematiek niet in een reguliere wijk of in een huis voor beschermd wonen kunnen verblijven. Zij kunnen daar overlast veroorzaken en verder in de knoop raken. Op een meer afgelegen locatie kunnen zij met begeleiding van zorgverleners rustig wonen.

Alweer protest

Op eerder gekozen locaties in de gemeente kwam zoveel verzet dat Tiel ervan afzag. Uit een onderzoek naar mogelijke andere locaties is uiteindelijk de hoek van de Schaarsdijkweg en de Lingeweg naar voren gekomen. Dit is nu een maisveld aan de uitvalsweg van de wijk Passewaaij, tegenover de nieuwe wielerbaan en busbedrijf Krol.

Ook voor deze locatie klinkt weer protest. Zo is er een petitie in het leven geroepen die inmiddels ondertekend is door zo'n 430 mensen. De opstellers van de petitie vinden het geen geschikte plek, omdat het aan een drukke fiets- en wandelroute ligt.

'Ook positieve geluiden'

Maar tijdens een recente avond voor aanwonenden klonken ook hele positieve geluiden, meldt wethouder Melissen. Met name vanuit de woonvereniging Thedinghsweert. Dat zijn samen met enkele bewoners van de Lingeweg, de enige omwonenden van deze locatie.

'Er is altijd weerstand', zegt Melissen. 'Maar we hebben een hele positieve avond gehad. Er zijn suggesties gedaan om het project mooi in te passen, bijvoorbeeld in een leuk bos. De bewoners van Thedinghsweert wilden ook meedenken om, samen met de bewoners van Anders Wonen, het beheer hiervan te doen.'

De wethouder vindt de suggesties erg motiverend en doet een klemmend beroep op de politiek om het project nu ook echt te realiseren. 'Laten we alsjeblieft op deze plek doorgaan want als dat niet lukt, zijn we wel door onze locaties heen. We moeten ons inzetten om het mogelijk te maken.'

Op welke termijn de woningen ook daadwerkelijk kunnen verrijzen, is nog niet bekend. Er lopen onderzoeken voor de bestemmingsplanwijziging die nodig is. Tegen deze wijziging kunnen ook weer bezwaren worden ingediend.

Zie ook: Tiel koopt nieuwe wooncontainer in afwachting van Anders Wonen

Door: Menno Provoost

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tielse raad enthousiast over autoluwe stad maar bezorgd over kosten

  19 mei 2020
  TIEL - De voltallige gemeenteraad van Tiel kan zich vinden in het plan om de doorgaande routes in de binnenstad af te sluiten. Dat blijkt uit de beraadslagingen van de raadscommissie Ruimte dinsdagavond. Wel zijn er zorgen of Tiel het wel kan betalen.
 • Ondernemers boos om plan voor afsluiting: 'Zo wordt Tiel een slaapstad'

  11 mei 2020
  TIEL - Ondernemers in de straten van het centrum van Tiel die op de nominatie staan om afgesloten te worden, reageren met verontwaardiging op dit plan. Ze denken dat het de doodsteek is voor de bedrijvigheid in deze straten.
 • Ondernemers scharen zich achter autoluw Tiel: 'Het wordt een nieuwe stad'

  07 mei 2020
  TIEL - Wat vele jaren een onrealistische wens vanuit een groepje bewoners leek, gaat waarschijnlijk toch gebeuren. De Tielse binnenstad gaat op slot voor autoverkeer. De ondernemers van de binnenstad, die auto's doorgaans het liefst zo dicht mogelijk bij hun zaak halen, scharen zich achter het plan.
 • Binnenstad van Tiel op slot voor autoverkeer

  07 mei 2020
  TIEL - De binnenstad van Tiel gaat op slot voor autoverkeer. Dat is tenminste het voorstel waar wethouder Frank Groen mee komt. Met een paal aan het begin van de Westluidensestraat worden de drie doorgaande routes in het centrum grotendeels afgesloten.
 • Gemeente Neder-Betuwe riskeert miljoenenclaim

  23 april 2020
  TIEL - Van Dijkhuizen Olie & Benzine uit Tiel heeft verbijsterd gereageerd op het besluit van de gemeente Neder-Betuwe om de bestemmingsplanprocedure voor een tankstation op locatie De Vaalt bij Medel door te zetten. De gemeente Neder-Betuwe riskeert daarmee een schadeclaim van ettelijke miljoenen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend