Logo De Belofte

DRUTEN - De historische, monumentale kapel Boldershof in Druten staat te koop. De gemeente is op zoek naar iemand die de hallen van het oude kerkgebouw wil vullen met kunst en cultuur.

De beroemde architect Eduard Cuypers ontwierp het pand in 1907. Kort daarna diende de kapel als hoofdingang van het voormalige Huize Boldershof, een zorggroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot op de dag van vandaag vervult de kerk die functie: achter het gebouw ligt nog altijd een gemeenschap voor gehandicaptenzorg, nu genaamd ‘s Heeren Loo.

‘Boldershof heeft Druten echt een beetje op de kaart gezet. Al meer dan honderd jaar is het een belangrijke bron van zorg en werkgelegenheid’, zegt Neel van den Oever, archiefmedewerker bij ‘s Heeren Loo en groot bewonderaar van de kapel.

De zorgorganisatie en het kerkgebouw zijn inmiddels gescheiden van elkaar, waardoor het historische pand leeg staat. Daarom is de gemeente nu op zoek naar iemand die de stoffige wandelgangen en oude gebedsruimtes wil vullen met kunst en cultuur.

Wonen in de kerk?

In 2010 is Boldershof gerenoveerd en gerestaureerd, zodat de kerk er weer uitziet zoals in 1907. ‘Dat is erg bijzonder, want dit is de enige kapel van Cuypers die er nog uitziet zoals het origineel’, vertelt Van den Oever. ‘Het zou dus doodzonde zijn als er een supermarkt in komt, om maar iets geks te noemen.’

Hoewel iedereen met een aardig zakcentje kan intrekken, is het gebedshuis vooral geschikt voor het organiseren van exposities en voorstellingen. Druten geeft aan eventueel bereid te zijn het bestemmingsplan van het pand deels te veranderen, zodat een sectie gebruikt kan worden als woning. ‘Het zou hartstikke mooi zijn als Boldershof weer die maatschappelijke functie van vroeger kan vervullen. Nu kost het namelijk alleen maar geld, dat is ook jammer’, vindt Van den Oever.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

  • Raadsleden in de clinch over fusie: ‘Dit is machtsmisbruik’

    22 september 2020
    DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Druten worden via een enquête om hun mening gevraagd over de fusie met Wijchen, zo besluit de gemeenteraad. Maar niet iedereen is het eens met de manier waarop die beslissing is genomen. “Dit is een voorstel van ons, dat nu wordt gekaapt door de grootste partij”, klaagt Welzijn Druten.
  • Iedereen mag meepraten over fusie Wijchen-Druten

    16 september 2020
    WIJCHEN - Wat vindt de Wijchenaar van een fusie met Druten? Dat blijkt binnenkort uit een enquête die verstuurd wordt naar alle kiesgerechtigden van de gemeente. Dat voorstel werd dinsdag unaniem gesteund door de Wijchense raad.
  • 'Inwoners mogen mening geven over fusie Wijchen-Druten'

    11 september 2020
    DRUTEN - Alle kiesgerechtigden in Wijchen en Druten krijgen straks waarschijnlijk de kans om mee te doen aan een opiniepeiling over een fusie tussen de twee gemeenten. Hoewel er in eerste instantie sprake was van een steekproef, zijn de meeste raadsleden inmiddels van mening dat iedereen gehoord moet worden.
  • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

    27 augustus 2020
    BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
  • Wijchen en Druten lijken te fuseren, maar wat vindt de burger daarvan?

    08 juli 2020
    WIJCHEN - Lokale politici uit Wijchen en Druten kwamen dinsdagavond samen om te sparren over een mogelijke fusie. De belangrijkste vraag is nu volgens raadsleden niet zozeer of de twee gemeenten één worden, maar wat de burger van zo’n herindeling vindt.

Overig verkiezingsnieuws

  • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

    25 september 2020
    WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
  • Geen vervoersverbod op lachgas in Apeldoorn

    24 september 2020
    APELDOORN - Lachgas mag voorlopig gewoon vervoerd blijven worden in Apeldoorn. Het college wilde dit verbieden, maar dat blijkt juridisch nog onmogelijk. Wat wel mogelijk wordt, is tijdelijk cameratoezicht op 'onveilige' plekken.
  • Culemborg heeft de begroting sluitend

    24 september 2020
    CULEMBORG - De gemeente Culemborg heeft een sluitende begroting voor het komende jaar. Dat is opmerkelijk, want de stad stond een paar maanden geleden voor een forse bezuiniging.
  • Renkum moet 'nu bloeden' om problemen op te lossen

    24 september 2020
    RENKUM - Inwoners van de gemeente Renkum moeten 'nu bloeden' om de financiële problemen op te lossen. Dat stelt fractievoorzitter Wouter Hoge (VVD) in een overleg met alle raadsfracties over de bestuurscrisis in de gemeente. Hij doelt daarmee op de 'forse belastingverhogingen' die in zijn ogen onvermijdelijk zijn om uit de malaise te komen.
  • Marktlieden kritisch over horecaplan Wijchen: ‘Hier zitten we niet op te wachten'

    24 september 2020
    WIJCHEN - Plannen om een overdekt coronaterras op het Wijchense marktplein neer te zetten, zorgen voor kritiek van de kooplieden die er elke donderdag hun waar verkopen. Volgens de verkopers is er weinig ruimte voor zo’n opstelling.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend