Logo De Belofte

DRUTEN - De historische, monumentale kapel Boldershof in Druten staat te koop. De gemeente is op zoek naar iemand die de hallen van het oude kerkgebouw wil vullen met kunst en cultuur.

De beroemde architect Eduard Cuypers ontwierp het pand in 1907. Kort daarna diende de kapel als hoofdingang van het voormalige Huize Boldershof, een zorggroep voor mensen met een verstandelijke beperking. Tot op de dag van vandaag vervult de kerk die functie: achter het gebouw ligt nog altijd een gemeenschap voor gehandicaptenzorg, nu genaamd ‘s Heeren Loo.

‘Boldershof heeft Druten echt een beetje op de kaart gezet. Al meer dan honderd jaar is het een belangrijke bron van zorg en werkgelegenheid’, zegt Neel van den Oever, archiefmedewerker bij ‘s Heeren Loo en groot bewonderaar van de kapel.

De zorgorganisatie en het kerkgebouw zijn inmiddels gescheiden van elkaar, waardoor het historische pand leeg staat. Daarom is de gemeente nu op zoek naar iemand die de stoffige wandelgangen en oude gebedsruimtes wil vullen met kunst en cultuur.

Wonen in de kerk?

In 2010 is Boldershof gerenoveerd en gerestaureerd, zodat de kerk er weer uitziet zoals in 1907. ‘Dat is erg bijzonder, want dit is de enige kapel van Cuypers die er nog uitziet zoals het origineel’, vertelt Van den Oever. ‘Het zou dus doodzonde zijn als er een supermarkt in komt, om maar iets geks te noemen.’

Hoewel iedereen met een aardig zakcentje kan intrekken, is het gebedshuis vooral geschikt voor het organiseren van exposities en voorstellingen. Druten geeft aan eventueel bereid te zijn het bestemmingsplan van het pand deels te veranderen, zodat een sectie gebruikt kan worden als woning. ‘Het zou hartstikke mooi zijn als Boldershof weer die maatschappelijke functie van vroeger kan vervullen. Nu kost het namelijk alleen maar geld, dat is ook jammer’, vindt Van den Oever.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Thomas Overdijk

Het laatste nieuws uit Druten

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend