Logo De Belofte

ARNHEM - De werkgelegenheid in de regio is goed, maar wordt bedreigd door het oprukkende coronavirus. Dat stelde Marcel Hielkema (directeur Scalabor en voorzitter VNO-NCW Midden) woensdagavond in de Arnhemse gemeenteraad.

Hielkema deed die uitspraken op een expertmeeting waar hij was uitgenodigd door de lokale politiek om te praten over de mogelijkheden om meer mensen aan het werk te helpen. 

Rick Jansen (ChristenUnie) vroeg hem naar de arbeidsmogelijkheden voor de oudere doelgroep. 'De economie helpt daar op dit moment bij', volgens Hielkema. 'Dat is nu pure economische noodzaak.'

'Elke werkgever die alleen nog maar op zoek is naar het schaap met de vijf poten: die zijn op', constateert Hielkema. 'Je moet dus kijken naar herintreders, jongeren, ouderen, statushouders en mensen met een diversiteit aan talent.'

'Economische impact coronavirus'

Hij houdt echter 'één slag om de arm'. 'En dat is de economische impact van het coronavirus', vervolgt de werkgeversvoorzitter. 'We beginnen te zien dat werkgevers arbeidstijdverkorting aanvragen. Ook veel laagdrempelig productiewerk in de regio, is inpak- of montagewerk van spullen uit China.'

Dat gaat volgens hem straks 'een issue' worden.

'Stikstof-dingetje oplossen'

Daarnaast ziet Hielkema een uitdaging voor de werkgelegenheid in de bouwsector. 'Als we dat stikstof-dingetje oplossen, kunnen we weer vol gaan bouwen', schetst Hielkema.

'Dan hebben we weer heel veel mensen voor de bouw- en energiesector nodig.' Maar is er volgens hem slechts een beperkte groep die dat fysiek aan lijkt te kunnen.

Zie ook: Dossier Corona in Gelderland

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Handtekeningen voor visboer André brengen wethouder toch weer in actie

  15 januari 2021
  ARNHEM - Sandra Mekkelholt verzamelde 677 handtekeningen om de rijdende viskraam van André de Visscher weer elke week een plekje te gunnen in haar wijk Schuytgraaf. Die bracht ze dondermiddag naar wethouder Ronald Paping. En met enig succes. In het gesprek dat daarop volgde, beloofde Paping uit te willen zoeken of er niet elders in de wijk een mogelijkheid voor André is.
 • Marcouch geen kandidaat PvdA-leiderschap: 'Ik omarm Arnhem met huid en haar'

  14 januari 2021
  ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch is geen kandidaat om de donderdag opgestapte Lodewijk Asscher op te volgen als landelijk partijleider. Zijn naam zong rond in de wandelgangen, maar daar kan nu een streep doorheen. "Stop met mijn naam te noemen. Ik omarm Arnhem met huid en haar", maakt de burgervader duidelijk dat zijn focus op de Rijnstad ligt.
 • 'Hij heeft alles wat nodig is', collega's zien Ahmed Marcouch als ideale PvdA-leider

  14 januari 2021
  ARNHEM - Is Ahmed Marcouch de gedroomde kandidaat om Lodewijk Asscher op te volgen als partijleider van de PvdA? Nu de vacature vacant is, duikt de naam van de populaire Arnhemse burgervader op in het geruchtencircuit. Partijgenoten uit de regio denken dat hij het goed zou doen.
 • 'Laten we geen wereldpolitiek bedrijven', debat over kernwapens in Arnhem

  14 januari 2021
  ARNHEM - Kernwapens moeten worden verboden en volledig worden uitgebannen. Die uitspraak deed de Arnhemse gemeenteraad woensdagavond. De gemeente sluit zich daarvoor aan bij een internationaal appèl van steden en roept de eigen regering op het VN-kernwapenverdrag te ondertekenen en ratificeren.
 • Woning overleden Cees J. blijkt drugspand

  22 november 2020
  ARNHEM - Een woning aan de Jansbinnensingel in Arnhem is gesloten, nadat bleek dat binnen een hennepkwekerij stond. Het gaat om de woning waar Cees J. zaterdagochtend ernstig gewond gevonden werd. Hij overleed later. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot het pand zondagmiddag na de vondst van de kwekerij.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend