Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen en de provincie Gelderland hebben grofweg tien miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. Deze donderdag startte het nieuwe innovatiecentrum op de Novio Tech Campus in de Waalstad. Midden tussen wereldvermaarde chipsfabrikanten. Wetenschappers ontwikkelen er het nieuwste van het nieuwste.

Nijmegen mag zich dan de oudste stad van Nederland noemen, er gebeuren hele futuristische dingen. Er zitten wereldspelers van de markt in chips. Niet die dunne plakjes gebakken aardappel die je gedachteloos weg kauwt als je bijvoorbeeld een film zit te kijken, maar die uiterst kleine onderdeeltjes in elektrische apparaten die data verwerken.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Je neemt altijd een stukje Nijmegen mee, waar je ter wereld ook heengaat', zegt wethouder Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen. 'Want in de meeste auto's en in de meeste mobieltjes zitten chips uit Nijmegen.'

Chips van de toekomst

De stad heeft 2 miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. De provincie Gelderland gooide er ook nog eens ruim 7,5 miljoen euro tegenaan om het mogelijk te maken. Wetenschappers ontwikkelen in het CITC het nieuwste van het nieuwste. 'De chips van de toekomst', zegt Barry Peet van de CITC.

'En wat wij dan doen is het verpakkingsstuk van de chips van de toekomst.' Naast kennis vergaren en delen, zullen er ook nieuwe generaties slimme techneuten opgeleid gaan worden, vertelt wethouder Esselbrugge. 'De grote chipsfabrikanten die hier zitten - NXP, Nexperia en Ampleon - zijn internationale bedrijven waar ook heel veel verschillende nationaliteiten werken. Maar het is wel zonde als wij hier heel veel talent hebben, waarom leiden we die talenten dan niet zelf op? En dat gaat het CITC ook doen.'

Iedereen een stukje CITC

En zo is dat nieuwe CITC dus een soort hypermodern samenwerkingsverband tussen allerhande Willy Wortels. En dat is hard nodig, stelt CITC-medewerker Francesca Chiappini: 'Samenwerking is belangrijk. We kunnen van elkaar leren en zo sneller tot een oplossing komen.'

In de toekomst heeft vrijwel iedereen een stukje CITC. Bijvoorbeeld op je nachtkastje in de vorm van een onderdeel van de allernieuwste smartphone. 'Ja', lacht Barry Peet. 'Of voor je deur in de vorm van een nieuwe elektronische auto.'

Met de komst van het nieuwe CITC ontstaat er in en rond Nijmegen een Europese variant van de Amerikaanse Silicon Valley, stelt een trotse wethouder: 'Als je het een beetje doortrekt; Twente, Nijmegen, Eindhoven, dan is dat de Silicon Valley van Europa. Die uitspraak durf ik wel aan te gaan.'

Zie ook: 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • 50.000 euro apart gezet om mensen met wisselend inkomen te helpen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Nijmeegse bijstandsgerechtigden die in deeltijd bijverdienen krijgen hulp van de gemeente om te voorkomen dat er grote schommelingen zijn in hun netto inkomsten. Nijmegen start dit najaar een proef met vijfentwintig deelnemers die wisselende inkomsten hebben. Er wordt een halve ton als buffer apart gezet, zodat ze kunnen rekenen op een gelijkmatig inkomen.
 • Nijmegen ziet niets in afsluiten straten voor vakantie vieren

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in het organiseren van vakantiestraten in de Waalstad. Het voorstel daartoe kwam van coalitiepartij D66 die elders in het land soortgelijke initiatieven ziet. Maar het college noemt het in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de bewoners zelf en niet van de gemeente om hun vakantie vorm te geven.
 • Bruls: ‘Start verkoop legale wiet kan wel tot 2022 duren’

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Het kan wel tot 2022 duren voordat er daadwerkelijk gestart wordt met de verkoop van softdrugs van officieel vergunde telers in het kader van het ‘Experiment gesloten coffeeshopketen’. Dat zegt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls. Het ‘wietexperiment’ duurt minimaal vier jaar en wordt naast Nijmegen ook uitgevoerd in Almere, Arnhem, Breda, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Tilburg en Zaanstad.
 • Gedogen bezorgen drankpakketten door horeca stopt per 1 juli

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - Vanaf woensdag 1 juli mogen horecaondernemers in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid geen pakketten met licht alcoholische dranken meer bezorgen bij klanten. Hiervoor werd tijdens het hoogtepunt van de coronamaatregelen een uitzondering op de geldende regels voor drank en horeca gemaakt. Het regionaal beleidsteam van de Veiligheidsregio acht dit nu niet meer noodzakelijk, nu horecagelegenheden sinds 1 juni weer open mogen zijn.
 • Nijmegen verlengt coronamaatregelen

  30 juni 2020
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen stopt met een aantal maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo vervalt de mogelijkheid om supermarkten ’s nachts te bevoorraden en de verruiming van de openingstijden op zon- en feestdagen. Andere maatregelen gaan door tot 1 september en er komen zelfs een aantal nieuwe maatregelen bij, zoals de vrijstelling van huur die scholen moeten betalen voor buitensportaccommodaties

Overig verkiezingsnieuws

 • Toch onderzoek naar verkeersdrukte in Vesting Elburg

  06 juli 2020
  ELBURG - Er komt toch een onderzoek naar de verkeersstromen in de historische Vesting van Elburg. De voltallige gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in. Eerder deed het college vermindering van de verkeersdrukte in de Vesting nog af als onnodig.
 • 'Intimidatie en machtsmisbruik' binnen D66 in Arnhem

  06 juli 2020
  ARNHEM - Intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen. Daarvan zou sprake zijn binnen de Arnhemse afdeling van D66, vertellen oud-bestuursleden aan Omroep Gelderland. Het echte verhaal waarom vrijwel het voltallige bestuur vertrok, mag volgens hen niet worden verteld. En het zou niet de eerste keer zijn, dat zaken onder druk verzwegen moesten worden, beweren de oud-bestuursleden. Een gang van zaken die door zowel de fractie als het huidige interim-bestuur ten stelligste wordt ontkend.
 • D66-top herkent zich niet in intimidatie en machtsmisbruik: 'Leden weggezet als onbenullen'

  06 juli 2020
  ARNHEM - Zowel de fractie als het huidige interim-bestuur van D66 Arnhem herkennen zich niet in het door drie oud-bestuursleden geschetste beeld van een onveilige omgeving binnen de eigen afdeling. Volgens hen zou sprake zijn van intimidatie, machtsmisbruik en schofferingen, lieten ze Omroep Gelderland weten. Volgens de fractie hebben zij bovendien 'enkele feitelijkheden' onjuist weergegeven.
 • Na 18 jaar als raadslid neemt Beert van Loo afscheid met een lintje

  06 juli 2020
  ELBURG - Meer dan 18 jaar was Beert van Loo raadslid van de gemeente Elburg. Maandagavond nam hij, de oud-fractievoorzitter van Algemeen Belang, afscheid. Daarbij ontving hij van burgemeester Jan Nathan Rozendaal een lintje.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend