Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen en de provincie Gelderland hebben grofweg tien miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. Deze donderdag startte het nieuwe innovatiecentrum op de Novio Tech Campus in de Waalstad. Midden tussen wereldvermaarde chipsfabrikanten. Wetenschappers ontwikkelen er het nieuwste van het nieuwste.

Nijmegen mag zich dan de oudste stad van Nederland noemen, er gebeuren hele futuristische dingen. Er zitten wereldspelers van de markt in chips. Niet die dunne plakjes gebakken aardappel die je gedachteloos weg kauwt als je bijvoorbeeld een film zit te kijken, maar die uiterst kleine onderdeeltjes in elektrische apparaten die data verwerken.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Je neemt altijd een stukje Nijmegen mee, waar je ter wereld ook heengaat', zegt wethouder Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen. 'Want in de meeste auto's en in de meeste mobieltjes zitten chips uit Nijmegen.'

Chips van de toekomst

De stad heeft 2 miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. De provincie Gelderland gooide er ook nog eens ruim 7,5 miljoen euro tegenaan om het mogelijk te maken. Wetenschappers ontwikkelen in het CITC het nieuwste van het nieuwste. 'De chips van de toekomst', zegt Barry Peet van de CITC.

'En wat wij dan doen is het verpakkingsstuk van de chips van de toekomst.' Naast kennis vergaren en delen, zullen er ook nieuwe generaties slimme techneuten opgeleid gaan worden, vertelt wethouder Esselbrugge. 'De grote chipsfabrikanten die hier zitten - NXP, Nexperia en Ampleon - zijn internationale bedrijven waar ook heel veel verschillende nationaliteiten werken. Maar het is wel zonde als wij hier heel veel talent hebben, waarom leiden we die talenten dan niet zelf op? En dat gaat het CITC ook doen.'

Iedereen een stukje CITC

En zo is dat nieuwe CITC dus een soort hypermodern samenwerkingsverband tussen allerhande Willy Wortels. En dat is hard nodig, stelt CITC-medewerker Francesca Chiappini: 'Samenwerking is belangrijk. We kunnen van elkaar leren en zo sneller tot een oplossing komen.'

In de toekomst heeft vrijwel iedereen een stukje CITC. Bijvoorbeeld op je nachtkastje in de vorm van een onderdeel van de allernieuwste smartphone. 'Ja', lacht Barry Peet. 'Of voor je deur in de vorm van een nieuwe elektronische auto.'

Met de komst van het nieuwe CITC ontstaat er in en rond Nijmegen een Europese variant van de Amerikaanse Silicon Valley, stelt een trotse wethouder: 'Als je het een beetje doortrekt; Twente, Nijmegen, Eindhoven, dan is dat de Silicon Valley van Europa. Die uitspraak durf ik wel aan te gaan.'

Zie ook: 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Subsidie voor slopen oude brommers en snorfietsen vanaf 1 oktober weer beschikbaar

  28 september 2021
  NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 kunnen Nijmegenaren weer gebruikmaken van een subsidieregeling voor het laten slopen van een een oude brom- of snorfiets van voor 2011. Deze subsidie was eerder in 2021 beschikbaar, maar was door het grote aantal aanvragen binnen drie maanden op. De gemeente Nijmegen stelt nu 200.000 subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022 of totdat het budget op is.
 • Subsidieregeling groendaken en groene gevels Nijmegen succes: ophoging budget nodig

  28 september 2021
  NIJMEGEN - De subsidieregeling die in Nijmegen per 1 januari van dit jaar van kracht is voor het realiseren van groendaken en groen gevels is zo’n succes dat in september het subsidieplafond al bereikt is. Daarom wil het college het subsidieplafond eenmalig verhogen met 50.000 euro, zodat ook aanvragen die in wacht staan doorgang kunnen vinden.
 • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

  27 september 2021
  BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
 • Jan Wijnia geïnstalleerd als interim-wethouder Nijmegen, Tiemens neemt afscheid

  01 september 2021
  NIJMEGEN - Jan Wijnia is namens GroenLinks woensdagavond geïnstalleerd als interim-wethouder op de portefeuille duurzaamheid, wonen en mobiliteit. Hij zal deze functie invullen tot de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Harriët Tiemens heeft afscheid genomen als wethouder op deze portefeuille en wordt directeur van de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend