Logo De Belofte

NIJMEGEN - Nijmegen en de provincie Gelderland hebben grofweg tien miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. Deze donderdag startte het nieuwe innovatiecentrum op de Novio Tech Campus in de Waalstad. Midden tussen wereldvermaarde chipsfabrikanten. Wetenschappers ontwikkelen er het nieuwste van het nieuwste.

Nijmegen mag zich dan de oudste stad van Nederland noemen, er gebeuren hele futuristische dingen. Er zitten wereldspelers van de markt in chips. Niet die dunne plakjes gebakken aardappel die je gedachteloos weg kauwt als je bijvoorbeeld een film zit te kijken, maar die uiterst kleine onderdeeltjes in elektrische apparaten die data verwerken.

Bekijk de video. De tekst gaat eronder verder.

'Je neemt altijd een stukje Nijmegen mee, waar je ter wereld ook heengaat', zegt wethouder Monique Esselbrugge van de gemeente Nijmegen. 'Want in de meeste auto's en in de meeste mobieltjes zitten chips uit Nijmegen.'

Chips van de toekomst

De stad heeft 2 miljoen euro geïnvesteerd in het Chips Integration Technology Centre, kortweg CITC. De provincie Gelderland gooide er ook nog eens ruim 7,5 miljoen euro tegenaan om het mogelijk te maken. Wetenschappers ontwikkelen in het CITC het nieuwste van het nieuwste. 'De chips van de toekomst', zegt Barry Peet van de CITC.

'En wat wij dan doen is het verpakkingsstuk van de chips van de toekomst.' Naast kennis vergaren en delen, zullen er ook nieuwe generaties slimme techneuten opgeleid gaan worden, vertelt wethouder Esselbrugge. 'De grote chipsfabrikanten die hier zitten - NXP, Nexperia en Ampleon - zijn internationale bedrijven waar ook heel veel verschillende nationaliteiten werken. Maar het is wel zonde als wij hier heel veel talent hebben, waarom leiden we die talenten dan niet zelf op? En dat gaat het CITC ook doen.'

Iedereen een stukje CITC

En zo is dat nieuwe CITC dus een soort hypermodern samenwerkingsverband tussen allerhande Willy Wortels. En dat is hard nodig, stelt CITC-medewerker Francesca Chiappini: 'Samenwerking is belangrijk. We kunnen van elkaar leren en zo sneller tot een oplossing komen.'

In de toekomst heeft vrijwel iedereen een stukje CITC. Bijvoorbeeld op je nachtkastje in de vorm van een onderdeel van de allernieuwste smartphone. 'Ja', lacht Barry Peet. 'Of voor je deur in de vorm van een nieuwe elektronische auto.'

Met de komst van het nieuwe CITC ontstaat er in en rond Nijmegen een Europese variant van de Amerikaanse Silicon Valley, stelt een trotse wethouder: 'Als je het een beetje doortrekt; Twente, Nijmegen, Eindhoven, dan is dat de Silicon Valley van Europa. Die uitspraak durf ik wel aan te gaan.'

Zie ook: 

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Blinden kunnen maar in vijf gemeenten zelfstandig stemmen

  13 maart 2021
  NIJMEGEN - Zelfstandig kunnen stemmen. Voor de 350.000 blinden en slechtzienden in ons land is dat geen vanzelfsprekendheid. Alleen met een zogeheten stemmal kunnen zij zonder hulp en in alle privacy hun stem uitbrengen. Deze kan nu voor het eerst ook bij Tweede Kamerverkiezingen worden ingezet. Maar dat is nog maar in 5 van de 51 Gelderse gemeenten geregeld.
 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Raad Nijmegen wil dat bijstandsgerechtigden makkelijker daklozen onderdak kunnen bieden

  27 januari 2021
  NIJMEGEN - Een ruime meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad steunt een motie van GroenLinks, D66, SP en PvdA om als gemeente vaker van de kostendelersnorm af te wijken wanneer een bijstandsgerechtigde een dak- of thuisloze onderdak wil bieden. De kostendelersnorm bepaalt dat men wordt gekort op de hoogte van de bijstandsuitkering als men met meer mensen in één huis woont. Dat vormt een belemmering voor bijstandsgerechtigden om andere mensen in huis te nemen. Gemeenten hebben de wettelijke ruimte om van deze norm af te wijken.
 • Wethouder: 'We willen Kronenburger Forum weer terug als overlegorgaan voor Nijmegen-West'

  13 januari 2021
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil het Kronenburger Forum een nieuw leven in blazen, zegt wethouder Harriët Tiemens (GroenLinks). Dat is een overleggremium van gemeenten, ondernemers, milieugroeperingen en wijkbewoners dat zich eerder richtte op de ontwikkelingen in Nijmegen-West die van invloed zijn op de leefomgeving. De voornaamste aanleiding hiervoor is de onrust onder bewoners van het stadsdeel over de luchtkwaliteit in hun woonomgeving.
 • Minder betaald parkeren dan voorgesteld in Nijmegen-West, goedkopere parkeervergunning

  25 november 2020
  NIJMEGEN - Er komt betaald parkeren in het gebied rondom het Nijmeegse stationsgebied en het Waalfront, waar vele woningen toegevoegd gaan worden de komende jaren. Maar de gemeenteraad zorgde er woensdagavond in de besluitronde over de veelbesproken parkeernota wel voor dat dat gebied kleiner wordt dan voorgenomen en de eerste bewonersvergunning buiten het centrum slechts één euro per maand gaat kosten. Ook wordt het voorgestelde aantal vrije bezoekersuren verdubbeld en hoeven mantelzorgers niet te betalen voor parkeren.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend