Logo De Belofte

ARNHEM - Nog voor de zomer moet er een plan komen voor de toenemende drank- en drugsproblemen onder jongeren. Zowel op scholen als in de wijken. Zoveel werd woensdagavond duidelijk tijdens de Arnhemse raadsvergadering.

'Hoewel de cijfers het niet uitwijzen, kunnen we niet aan de noodkreet voorbijgaan', zegt wethouder Hans de Vroome. Hij refereerde daarmee aan de expertmeeting van enkele weken geleden. Daar luidde onder meer directeur Eelco van der Kruk van het Thomas a Kempis College de noodklok. In sommige klassen blowt meer dan de helft van de leerlingen, gaf hij aan.

Zie ook: Steeds meer blowende jeugd, scholen Arnhem luiden noodklok

Dat de problematiek op veel terreinen speelt, werd duidelijk uit het feit dat het college de gemeenteraad met vier man te woord stond. Inclusief burgemeester Ahmed Marcouch. 'Als onderwijzers aan de bel trekken, is dat een teken aan de wand', sprak de burgervader. 'We zien ook de normalisatie van middelengebruik.'

De Vroome wordt aangewezen als coördinerend wethouder. Hij gaat in overleg met de betrokken partners om te komen tot een 'betere en intensievere' samenwerking. 'Dan hebben we het over overmatig alcohol- en drugsgebruik bij steeds jongere kinderen', stelt De Vroome. 'Daar wordt bij heel veel instanties over gesproken. Maar het echte doorpakken missen we een beetje.'

'Niet elke dag stoned in klas'

'Als je nu kunt beginnen op de scholen, en er zitten geen kinderen meer om 9.00 uur stoned in de klas, dan wordt dat hopelijk ook in het weekend minder', licht De Vroome toe. Volgens hem blijft het belangrijk dat ouders met hun kinderen in gesprek gaan en vertrouwen geven. 'Ik heb vroeger ook wel eens een joint gerookt', geeft de wethouder toe. 'Dat betekent nog niet dat je elke dag stoned in de klas zit.' Maar op alle scholen handhavers neerzetten, is volgens hem ook geen oplossing.

Raadsleden Sabine Andeweg (D66) en Steffenie Pape (VVD) zetten het onderwerp vorig jaar al op de agenda, maar voelden zich lang ongehoord. 'We hebben echt moeten roeptoeteren', stelt Pape. De erkenning van het probleem bij de scholen heeft volgens haar een verandering teweeg gebracht. 'Vroeger waren scholen daarbij bang geen nieuwe leerlingen meer te krijgen.'

Zie ook: Onvrede over aanpak drank- en drugsproblemen Arnhemse jongeren

'Out gaan in Sonsbeekpark'

'Ik ken verhalen van jongeren die in de zomer helemaal out gaan in het Sonsbeekpark, en in het ziekenhuis terechtkomen', schets Pape de problematiek. 'Er worden jongeren van school gestuurd vanwege dealen. En er zijn ook echt jonge kinderen die zwaar verslaafd zijn.'

Pape heeft woensdagavond de indruk gekregen dat het college de problemen begrijpt. 'Dus ik heb daar hoge verwachtingen van.' Het plan van aanpak wordt voor de zomer in de gemeenteraad besproken, zodat er aankomend schooljaar mee kan worden gestart. 'Maar alleen al doordat we de partijen nu aan tafel hebben gehad, zijn er al dingen in beweging', constateert het VVD-raadslid.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Deel jeugdzorgmaatregelen van tafel; Arnhem moet eerst met visie komen

  09 juli 2020
  ARNHEM - Wethouder Hans de Vroome zal even pas op de plaats moeten maken met een deel van zijn voorgenomen jeugdzorgmaatregelen, besloot de Arnhemse gemeenteraad. In verschillende onderzoeken wordt de gemeente een gebrek aan visie, samenhang en sturing verweten. En als je niet weet waar je naartoe wilt, kun je ook geen passende maatregelen bepalen, is de redenering.
 • Woonbootbewoners moeten nog steeds weg, maar krijgen iets meer lucht

  09 juli 2020
  ARNHEM - De vijftien woonbootbewoners van de Nieuwe Haven aan de Westervoortsedijk in Arnhem moeten daar weg, stelde de gemeenteraad woensdagavond definitief vast. Zij liggen daar ongewenst en vooral onveilig. Het gebied moet zich doorontwikkelen als bedrijfshaven. Wel wordt er meer ruimte geboden in de zoektocht naar alternatieven voor de waterwoningen.
 • Er komt een vuurwerkshow in Arnhem met jaarwisseling

  09 juli 2020
  ARNHEM - Geen straal, bal of knal mag er meer te horen of te zien zijn tijdens de aankomende jaarwisseling in de Rijnstad. Arnhem koos woensdagavond voor een totaalverbod op particulier vuurwerk. Wel moet er een centrale vuurwerkshow op de Rijn komen, tussen de John Frostbrug en de Nelson Mandelabrug.
 • Definitief: Arnhemse politiek stemt Zwarte Piet weg

  09 juli 2020
  ARNHEM - Als er zwarte pieten meedoen in de Arnhemse intocht, zal de gemeente daar geen steun aan verlenen. Dat voorstel kon op voorhand op een meerderheid rekenen en dat werd woensdagavond tijdens de stemming door de gemeenteraad bevestigd. Of dat betekent dat een piet in zwarte of bruine vorm daadwerkelijk zal ontbreken, is de vraag.
 • Arnhemse wethouder doorstaat motie van afkeuring

  08 juli 2020
  ARNHEM - Een motie van afkeuring tegen het Arnhemse jeugdzorgbeleid van wethouder Hans de Vroome kon woensdagavond op weinig steun rekenen. Naast indiener SP, stemde alleen de PVV voor. In de ogen van de socialisten wil de wethouder vasthouden aan bezuinigingsmaatregelen, ondanks dat de zorgtekorten meevallen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Zwembad De Hoevert lijkt alsnog de deuren te moeten sluiten

  10 juli 2020
  DIDAM - Een meerderheid in de gemeenteraad van Montferland wil dat zwembad De Hoevert in Didam per 1 januari 2021 de deuren sluit. De coalitiepartijen willen nog wel dat de wethouder voor 1 oktober laat weten onder welke financiële voorwaarden een passende sportvoorziening voor Didam mogelijk is. Daarbij wordt de aanwezigheid van een zwembad niet uitgesloten.
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Brandweerkazerne Almen op voorspraak inwoners naast voetbalveld

  09 juli 2020
  ALMEN - Op voorspraak van de inwoners van Almen komt de nieuwe brandweerkazerne mogelijk naast het voetbalveld van SV Almen. De eerdere optie, op de locatie Dorpsstraat 2b, bleek na een onderzoek niet geschikt.
 • Raad Oldebroek absoluut niet tevreden met concept Regionale Energie Strategie

  09 juli 2020
  OLDEBROEK - De gemeenteraad van Oldebroek is niet te spreken over de manier waarop het concept van de Regionale Energie Strategie tot stand is gekomen. Ook heeft de raad geen goed woord over voor buurgemeente Hattem, die zelfstandig besloot geen windmolens te willen plaatsen. "Wat heeft samenwerken dan nog voor zin?"
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend