Logo De Belofte

ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.

Er is veel te doen geweest over de naamgeving van de nieuwe hal. De verzamelhal -waar onder meer de bibliotheek in huist- heette tot nu toe Hal 12, maar die was in het leven geroepen als 'werknaam'. Een groep oud-werknemers en inwoners startte vorig jaar al een actie om de naam Turmac in de nieuwe hal te verwerken. Het college van burgemeester en wethouders bleef bij Hal 12. 

Historisch

Woensdagavond kwamen de fracties van Lokaal Belang, PvdA en D66 met het voorstel om de hal de Turmac Cultuurfabriek te noemen. Bij de raadsvergadering waren ook veel betrokken inwoners en voormalig Turmac-medewerkers aanwezig. De oud-medewerkers applaudisseerden toen duidelijk werd dat de uitkomst voor hen positief was.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. De naam was een afkorting van Turkije en Macedonië, de landen van waaruit de tabak werd geïmporteerd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek zijn deuren. 

Eerbetoon

Turmac is volgens voorstanders jarenlang een begrip geweest in Zevenaar en omliggende plaatsen. Vele generaties hebben er gewerkt. Daarom moet die geschiedenis gewaarborgd worden, vinden ze. Bovendien was de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (de Peter Stuyvesant collectie) wereldberoemd. De schilderijen hingen destijds boven de machines.

De fractie van GroenLinks steunde het voorstel van Lokaal Belang, D66 en PvdA en noemt het een eerbetoon aan het verleden van Zevenaar om de hal de naam Turmac Cultuurfabriek te geven. Ook de VVD staat achter het voorstel, al zet de partij wel veel vraagtekens bij de procedure en de werkwijze van het college. 

Emotioneel

Niet alle partijen waren voor de terugkeer van de naam Turmac. Het herinnert per slot van rekening aan de sigarettenfabriek en het is bekend dat roken zeer slecht is voor de gezondheid. Verschillende raadsleden benoemden tijdens de vergadering dan ook dat veel mensen ziek zijn geworden en zijn overleden aan kanker, veroorzaakt door roken.

De fractievoorzitter van Sociaal Zevenaar was duidelijk emotioneel geraakt en stemde dan ook tegen de naam Turmac. Ook de fracties van de SP en het CDA stemden tegen het voorstel. 

Vervolg

De volgende stap is de officiële naamsverandering naar Turmac Cultuurfabriek. Een woordvoerder laat weten dat er in april een officieel moment zal worden ingepland waarop dat gebeurt. 

Zie ookEen hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

  16 september 2020
  ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend