Logo De Belofte

ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.

Er is veel te doen geweest over de naamgeving van de nieuwe hal. De verzamelhal -waar onder meer de bibliotheek in huist- heette tot nu toe Hal 12, maar die was in het leven geroepen als 'werknaam'. Een groep oud-werknemers en inwoners startte vorig jaar al een actie om de naam Turmac in de nieuwe hal te verwerken. Het college van burgemeester en wethouders bleef bij Hal 12. 

Historisch

Woensdagavond kwamen de fracties van Lokaal Belang, PvdA en D66 met het voorstel om de hal de Turmac Cultuurfabriek te noemen. Bij de raadsvergadering waren ook veel betrokken inwoners en voormalig Turmac-medewerkers aanwezig. De oud-medewerkers applaudisseerden toen duidelijk werd dat de uitkomst voor hen positief was.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. De naam was een afkorting van Turkije en Macedonië, de landen van waaruit de tabak werd geïmporteerd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek zijn deuren. 

Eerbetoon

Turmac is volgens voorstanders jarenlang een begrip geweest in Zevenaar en omliggende plaatsen. Vele generaties hebben er gewerkt. Daarom moet die geschiedenis gewaarborgd worden, vinden ze. Bovendien was de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (de Peter Stuyvesant collectie) wereldberoemd. De schilderijen hingen destijds boven de machines.

De fractie van GroenLinks steunde het voorstel van Lokaal Belang, D66 en PvdA en noemt het een eerbetoon aan het verleden van Zevenaar om de hal de naam Turmac Cultuurfabriek te geven. Ook de VVD staat achter het voorstel, al zet de partij wel veel vraagtekens bij de procedure en de werkwijze van het college. 

Emotioneel

Niet alle partijen waren voor de terugkeer van de naam Turmac. Het herinnert per slot van rekening aan de sigarettenfabriek en het is bekend dat roken zeer slecht is voor de gezondheid. Verschillende raadsleden benoemden tijdens de vergadering dan ook dat veel mensen ziek zijn geworden en zijn overleden aan kanker, veroorzaakt door roken.

De fractievoorzitter van Sociaal Zevenaar was duidelijk emotioneel geraakt en stemde dan ook tegen de naam Turmac. Ook de fracties van de SP en het CDA stemden tegen het voorstel. 

Vervolg

De volgende stap is de officiële naamsverandering naar Turmac Cultuurfabriek. Een woordvoerder laat weten dat er in april een officieel moment zal worden ingepland waarop dat gebeurt. 

Zie ookEen hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend