Logo De Belofte

ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.

Er is veel te doen geweest over de naamgeving van de nieuwe hal. De verzamelhal -waar onder meer de bibliotheek in huist- heette tot nu toe Hal 12, maar die was in het leven geroepen als 'werknaam'. Een groep oud-werknemers en inwoners startte vorig jaar al een actie om de naam Turmac in de nieuwe hal te verwerken. Het college van burgemeester en wethouders bleef bij Hal 12. 

Historisch

Woensdagavond kwamen de fracties van Lokaal Belang, PvdA en D66 met het voorstel om de hal de Turmac Cultuurfabriek te noemen. Bij de raadsvergadering waren ook veel betrokken inwoners en voormalig Turmac-medewerkers aanwezig. De oud-medewerkers applaudisseerden toen duidelijk werd dat de uitkomst voor hen positief was.

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. De naam was een afkorting van Turkije en Macedonië, de landen van waaruit de tabak werd geïmporteerd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek zijn deuren. 

Eerbetoon

Turmac is volgens voorstanders jarenlang een begrip geweest in Zevenaar en omliggende plaatsen. Vele generaties hebben er gewerkt. Daarom moet die geschiedenis gewaarborgd worden, vinden ze. Bovendien was de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (de Peter Stuyvesant collectie) wereldberoemd. De schilderijen hingen destijds boven de machines.

De fractie van GroenLinks steunde het voorstel van Lokaal Belang, D66 en PvdA en noemt het een eerbetoon aan het verleden van Zevenaar om de hal de naam Turmac Cultuurfabriek te geven. Ook de VVD staat achter het voorstel, al zet de partij wel veel vraagtekens bij de procedure en de werkwijze van het college. 

Emotioneel

Niet alle partijen waren voor de terugkeer van de naam Turmac. Het herinnert per slot van rekening aan de sigarettenfabriek en het is bekend dat roken zeer slecht is voor de gezondheid. Verschillende raadsleden benoemden tijdens de vergadering dan ook dat veel mensen ziek zijn geworden en zijn overleden aan kanker, veroorzaakt door roken.

De fractievoorzitter van Sociaal Zevenaar was duidelijk emotioneel geraakt en stemde dan ook tegen de naam Turmac. Ook de fracties van de SP en het CDA stemden tegen het voorstel. 

Vervolg

De volgende stap is de officiële naamsverandering naar Turmac Cultuurfabriek. Een woordvoerder laat weten dat er in april een officieel moment zal worden ingepland waarop dat gebeurt. 

Zie ookEen hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Windmolens vanaf 2024 welkom in Bronckhorst

  05 juli 2021
  LAAG-KEPPEL - De gemeenteraad van Bronckhorst heeft maandagavond kaders vastgesteld voor de bouw van windmolens. Hoewel veel raadsleden de spelregels zien als een noodzakelijk kwaad, staat hiermee de deur vanaf 2024 als eerste open voor de bouw van een windpark in het buurtschap Eldrik.
 • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

  16 september 2020
  ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend