Logo De Belofte

APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.

Ruim 4000 keer is de petitie ondertekend. De medewerkers weten zich gesterkt door FNV-bestuurder Jan Verhoeven. Hun gezamenlijke oproep: laat de Hoenderloo Groep niet in de steek. Zij willen actie van burgemeester Heerts, minister De Jonge en Pluryn om tóch te kijken naar een oplossing. 

Kijk hier naar hoe de petitie werd aangeboden en een reactie van een medewerker: 

In de verkoop

Een eventuele doorstart van de jeugdzorginstelling kan alleen als er een maatschappelijke functie op het terrein blijft. Daar gaat de gemeente over. Burgemeester Heerts liet zich echter niet verleiden tot garanties. 

Bekijk hier de reactie van burgemeester Heerts: 

Vervalt die functie, het zogeheten 'bestemmingsplan', dan kan er ook een hotel worden gebouwd in de lommerrijke bossen van Hoenderloo. En is het terrein ook vele miljoenen meer waard. Verhoeven en de medewerkers vrezen voor dat scenario als moederorganisatie Pluryn de Hoenderloo Groep in de verkoop gooit. 

Niemand erbij 

Met hun actie willen zij benadrukken hoe 'uniek' de zorg is die daar wordt gegeven, en hoeveel jongeren in de knel komen omdat zij er niet langer naartoe kunnen. Sinds oktober vorig jaar geldt al een cliëntenstop. Er komt dus al maandenlang niemand meer bij. 

De Hoenderloo Groep gaat definitief dicht. Dat werd dinsdagavond besloten. Pluryn garandeert huisvesting of hulp voor alle jongeren, op andere groepen en bij andere instellingen.

Maar volgens ouders en medewerkers waar Omroep Gelderland contact mee heeft, kan dit de Hoenderloo Groep nooit vervangen. De medewerkers blijven hoop houden op een wonder. 

Zie ook: Alles over de Hoenderloo Groep  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • Kopers moeten misschien jaren wachten op hun nieuwbouwhuis

  13 mei 2021
  ARNHEM - Hoewel de woning die zij vorig jaar kocht al in volle aanbouw zou moeten zijn, kijkt Xeni Frencken nog altijd uit over braakliggend terrein. Recyclingbedrijf Van Houtum aan de overkant van de weg verzet zich al jaren tegen de bouw, uit vrees voor klachten over de herrie die de afvalverwerking maakt. Projectontwikkelaar BPD besloot de woningen in Arnhem in de verkoop te doen, ondanks de lange geschiedenis van bezwaarprocedures in het gebied.
 • Wethouder moet marktwerking in de zorg toch onderzoeken

  13 mei 2021
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder Roeland van der Zee zal toch onderzoek moeten doen naar de mogelijkheden om minder marktwerking in de zorg te krijgen. De raad droeg hem dat eerder op, maar vond dat hij dat niet of onvoldoende uitvoerde. Een motie van treurnis over het handelen van de wethouder werd alleen door een flink deel van de oppositie gesteund.
 • Brugklassers planten zelfgekweekte bloemen in wijken

  12 mei 2021
  ARNHEM - 700 brugklassers van vijf Arnhemse scholen fleuren sinds woensdag de wijken op met zelfgekweekte bloemen en planten. De gemeente heeft geld gekregen voor het project om getroffen jongeren in coronatijd te helpen. "Het maakt de buurt ook wat vrolijker", vertelt een van de leerlingen.
 • Het woonwagenkamp zit bomvol, onderzoek naar nieuwe locaties

  11 mei 2021
  WAARDENBURG - De gemeente West Betuwe kijkt naar drie mogelijk nieuwe locaties voor woonwagens in Waardenburg en Tuil. Nu is woonwagenlocatie De Griend in Waardenburg overvol. Op deze plek is plaats voor zes woonwagens, maar er staan er een stuk meer.
 • Opnieuw ziet VVD lokale politici vertrekken: 'Niet altijd eens met gang van zaken'

  11 mei 2021
  HATTEM - Voor de derde keer in anderhalf jaar stappen Noord-Veluwse VVD-fractieleden uit hun gemeenteraadsfractie. Na Rick van Velthuijsen (Elburg) en Jeroen Snaterse (Nunspeet) maakten Gina Guldenaar en Albert de Boer dinsdag bekend de Hattemse VVD-fractie te verlaten en door te gaan als nieuwe partij, HattemCentraal. Volgens Erik van Enk, de voorzitter van VVD Hanzenetwerk regio Zwolle, zijn de beslissingen niet met elkaar verbonden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend