Logo De Belofte

APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.

Ruim 4000 keer is de petitie ondertekend. De medewerkers weten zich gesterkt door FNV-bestuurder Jan Verhoeven. Hun gezamenlijke oproep: laat de Hoenderloo Groep niet in de steek. Zij willen actie van burgemeester Heerts, minister De Jonge en Pluryn om tóch te kijken naar een oplossing. 

Kijk hier naar hoe de petitie werd aangeboden en een reactie van een medewerker: 

In de verkoop

Een eventuele doorstart van de jeugdzorginstelling kan alleen als er een maatschappelijke functie op het terrein blijft. Daar gaat de gemeente over. Burgemeester Heerts liet zich echter niet verleiden tot garanties. 

Bekijk hier de reactie van burgemeester Heerts: 

Vervalt die functie, het zogeheten 'bestemmingsplan', dan kan er ook een hotel worden gebouwd in de lommerrijke bossen van Hoenderloo. En is het terrein ook vele miljoenen meer waard. Verhoeven en de medewerkers vrezen voor dat scenario als moederorganisatie Pluryn de Hoenderloo Groep in de verkoop gooit. 

Niemand erbij 

Met hun actie willen zij benadrukken hoe 'uniek' de zorg is die daar wordt gegeven, en hoeveel jongeren in de knel komen omdat zij er niet langer naartoe kunnen. Sinds oktober vorig jaar geldt al een cliëntenstop. Er komt dus al maandenlang niemand meer bij. 

De Hoenderloo Groep gaat definitief dicht. Dat werd dinsdagavond besloten. Pluryn garandeert huisvesting of hulp voor alle jongeren, op andere groepen en bij andere instellingen.

Maar volgens ouders en medewerkers waar Omroep Gelderland contact mee heeft, kan dit de Hoenderloo Groep nooit vervangen. De medewerkers blijven hoop houden op een wonder. 

Zie ook: Alles over de Hoenderloo Groep  

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend