Logo De Belofte

WINTERSWIJK - De verontwaardiging in de oostelijke Achterhoek over de ziekenhuissoap is zo groot, dat er een initiatief komt voor een eigen cliëntenraad voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk.

De bekende druppel is het feit dat de cliëntenraad van Santiz woensdagavond niet verschijnt op een informatieavond in Winterswijk. 'Er zijn twee mensen die het initiatief willen nemen voor de oprichting van een eigen cliëntenraad voor het SKB en ik verwacht dat die vanavond opstaan',  zegt Hendrik Jan Mensink van de stichting Behoud SKB.

Gosse Visser

Eén van de twee initiatiefnemers voor de 'eigen' cliëntenraad is Gosse Visser. 'De mensen met een SKB-achtergrond in de cliëntenraad zijn in de minderheid en hebben niets te zeggen', zegt Visser. 'Verder zegt de cliëntenraad zich nog te beraden op de toekomst en dat kan écht niet. Als je geen mening hebt over zoiets essentieels dat zoveel onrust veroorzaakt, waarom zit je er dan in? Deze cliëntenraad functioneert niet.'

Geruisloos

Na de bestuurlijke fusie in 2017 zijn de cliëntenraden en ondernemingsraden van het SKB en het Slingeland Ziekenhuis vrijwel geruisloos samengegaan. De voormalige cliëntenraad van het SKB zit met drie afgevaardigden in de nieuwe cliëntenraad van Santiz, die van het Slingeland met zes.  

Zie ook: Onrust blijft bij Achterhoekse ziekenhuizen, gebrek aan vertrouwen onder artsen

Die nieuwe cliëntenraad heeft een uitnodiging voor de informatieavond in Theater De Storm in Winterswijk, waar gesproken wordt over de toekomst van de ziekenhuizen in de Achterhoek, afgeslagen.

'Verontwaardiging groot'

'De verontwaardiging is groot', zegt Mensink. 'De cliëntenraad komt niet omdat ze het niet de setting vindt voor haar boodschap. Maar daar gaat het niet om, die mensen moeten juist luisteren wat er leeft in de maatschappij. Dat doen ze niet en dat wordt ze hoogst kwalijk genomen. Daarom komt vanavond het initiatief om een eigen cliëntenraad voor het SKB op te richten.'

Mensink benadrukt dat het initiatief voor de nieuwe cliëntenraad niet afkomstig is van de stichting Behoud SKB. 'Dit zijn twee andere mensen en voor ons is het alleen maar prettig dat er meerdere partijen opstaan die zich verzetten.'

Welke opdracht?

De hamvraag binnen de stichting Behoud SKB is met welke opdracht de nieuwe interim-bestuurder Rolf de Folter op pad wordt gestuurd? Twee zelfstandige basisziekenhuizen in de benen houden of een voortrekkersrol voor een nieuw Slingeland aan de A18 in Doetinchem, waardoor het SKB wordt uitgekleed tot een polikliniek?

'We krijgen informatie dat die opdracht nog niet geformuleerd is aan De Folter en dat zou wel erg bijzonder zijn. Hoe kan de cliëntenraad dan akkoord gaan met zijn aanstelling?', zo vraagt Mensink zich af. 

'Hoeveel vertrouwen hebben artsen?'

Maar een andere hamvraag is: wat voor munitie heeft de stichting Behoud SKB zelf nog? Mensink: 'Ik vraag me af hoeveel vertrouwen de artsen nog hebben in de raad van toezicht. Mocht dat vertrouwen heel weinig zijn of nog langer ontbreken, dan heeft de raad van toezicht in navolging van de raad van bestuur een probleem.'

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend