Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem wil de nieuwe woningbouwafspraken gebruiken om vijf probleemwijken een boost te geven. Daar staat de leefbaarheid onder grote druk en glijden steeds verder af. Dat staat in de woensdag getekende woondeal van de regio Arnhem-Nijmegen.

Er is in deze buurten sprake van een hoge werkloosheid, laag opleidingsniveau, kinderarmoede, radicalisering en veel ondermijnende criminaliteit. Het gaat om de wijken Malburgen, 't Broek, Klarendal, Presikhaaf-West en Geitenkamp, allen gelegen langs de Arnhemse oostkant. Vandaar de titel: 'Arnhem-Oost-aanpak'.

Zie ook: Arnhem en Nijmegen willen 60.000 huizen bouwen, tekenen woondeal

Opvallend voor een stad waarin vaak gesproken wordt over de verschillen tussen het gemiddeld 'rijkere' noorden en 'armere' zuiden, gescheiden door de Rijn. 'We dachten: laten we eens een ander frame gebruiken', grapt wethouder Ronald Paping.

Deze buurten zijn de afgelopen jaren steeds zwakker geworden, volgens het rapport. Onder meer door de opvang van zorgcliënten in de wijken, het uitblijven van investeringen en de toestroom van lagere inkomens in sociale huurwoningen. De wijkaanpak richt zich ook op onderwijs, werk, zorg en veiligheid. Maar waarom zo'n nadrukkelijke rol in deze woondeal?

'Armoede van generatie op generatie'

'Je ziet dat armoede en problemen in deze wijken vaak van generatie op generatie gaat', legt Paping uit. 'Deze mensen moeten weer gaan leven in plaats van overleven.' In de bouwplannen wil Paping de buurten helpen met verduurzaming en een 'aantrekkelijke woonomgeving'. 'Een onaantrekkelijke omgeving leidt namelijk weer tot vervuiling en criminaliteit.'

Bekijk het interview. De tekst gaat daaronder verder.

Maar ook het bewust bouwen van huizen in het duurdere segment voor meer diversiteit kan een element zijn, geeft Paping aan. 'Of de regels voor huurwoningen versoepelen, waardoor ook wat hogere inkomens weer toegang hebben tot die wijken.'

Spreiding zorgcliënten

'Daarnaast zie je veel zorgcliënten die vroeger in een instelling zaten, maar waarvan we nu zeggen: die moeten zelfstandig wonen', vervolgt Paping. 'Op zichzelf is dat heel goed. Maar dat concentreert zich op plekken met veel sociale huurwoningen. Want daar kunnen mensen vaak terecht vanuit een instelling.' Ook daarbij wil Paping nadenken over meer spreiding. 'En we moeten zorgen voor randvoorwaarden waardoor de buurt geen overlast ervaart.'

De aanpak in Rotterdam-Zuid wordt als voorbeeld genoemd voor Arnhem-Oost. 'Daar zie je veel samenwerking tussen maatschappelijke organisaties', constateert Paping. Maar zo rigoureus als ze daar woningen slopen, is volgens hem ook weer niet de bedoeling.

'Arnhem-Oost-aanpak als nationaal voorbeeld'

Een soort herinvoering van de Vogelaar-wijken dan? 'Ja en nee', antwoordt Paping. 'Ja, omdat er nu echt gekeken wordt naar de fysieke omgeving in relatie tot de sociale opgave. Maar we willen het eigenlijk nog breder trekken dan bij de Vogelaar-aanpak. Arnhem-Oost kan als voorbeeld gaan dienen voor wijken in heel Nederland.'

Burgemeester Ahmed Marcouch wijst erop dat er minstens 20 jaar in deze wijken geïnvesteerd moet worden. 'Daar zijn zeker vijf kabinetten voor nodig.' Volgens de burgervader is het 'onze morele missie' om deze gebieden naar een 'Nieuw Nederlands Peil' op te trekken.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Marcouch furieus over bedreiging van agent

  29 april 2021
  ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch heeft geen goed woord over voor de filmpjes van een agent die viral gaan omdat hij geweld zou hebben gebruikt om bezoekers dinsdag het Sonsbeekpark uit te krijgen. Bij de rondgestuurde filmpjes staan teksten waarin de diender bedreigd wordt en zijn mensen openlijk op zoek naar zijn huisadres. "Kwaadaardig, onacceptabel en bovendien strafbaar", stelt Marcouch.
 • Burgemeester Arnhem tevreden over handhaving na koningsdagincidenten

  28 april 2021
  ARNHEM - Tijdens Koningsdag waren er in Arnhem meerdere incidenten op verschillende plekken. Een demonstratie op de Markt trok veel meer bezoekers dan afgesproken, voetbalhooligans wilden de stad bezoeken om te knokken met de harde kern van Vitesse en het Sonsbeekpark moest worden ontruimd omdat feestvierders lak hadden aan de coronaregels. Wel is burgemeester Ahmed Marcouch zeer tevreden over de handhaving.
 • Binnenstad klaar voor bezoekersstroom: 'Ik heb zin om weer op een terrasje te zitten'

  28 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse binnenstad is klaar voor de versoepelde winkelopeningen en terrasbezoeken, die vanaf vandaag weer mogelijk zijn. Wethouder Jan van Dellen denkt dat de stad de toestroom van bezoekers op een corona-verantwoorde manier aankan. "We stoffen het plan van vorig jaar af", vertelt hij. Toen ging de opening na de lockdown volgens hem ook 'best goed'.
 • Miljoenentekort op afval door diftar en corona

  27 april 2021
  ARNHEM - De gemeente Arnhem kwam afgelopen jaar miljoenen tekort op de rekening voor afvalverwerking. Of dat toe te schrijven is aan corona of het nieuwe systeem waarbij moest worden betaald per afvalzak, diftar, is moeilijk te zeggen. De gemeente houdt het alles bij elkaar ongeveer op fifty-fifty.

Overig verkiezingsnieuws

 • Bewoners Sluiterweg Elspeet willen sluipverkeer in hun straat tegengaan

  06 mei 2021
  ELSPEET - Bewoners van de Sluiterweg in Elspeet willen dat de gemeente maatregelen gaat treffen om sluipverkeer effectief tegen te gaan om zo de veiligheid te waarborgen. De gemeente concludeert dat naar aanleiding van een schouw het niet is opgevallen dat er gevaarlijke situaties zijn en om die reden wordt de huidige verkeerssituatie niet gewijzigd.
 • Raad steunt aanpak verkeersknelpunten Halfweg en Gortelseweg

  06 mei 2021
  VIERHOUTEN - CDA-fractievoorzitter Koos Meijer maakt zich al geruime tijd zorgen over een tweetal verkeersknelpunten rondom Vierhouten. Het gaat om de situaties bij Halfweg en de Gortelseweg. In beide gevallen is de verkeersveiligheid ernstig in het geding en is naar zijn mening spoedige verbetering nodig.
 • Het huisvesten van arbeidsmigranten krijgt nog een staartje

  06 mei 2021
  NUNSPEET - Bij de rondvraag in de gemeenteraad had André Timmerman (PvdA/GroenLinks) een vraag over de slechte huisvesting van arbeidsmigranten op De Grote Bunte. Timmerman had daar eerder schriftelijke vragen over gesteld en ook antwoord gekregen. Die antwoorden bevredigden hem niet.
 • Ambtenaren ziek thuis na discriminatieaffaire: 'Er moesten koppen rollen'

  06 mei 2021
  ARNHEM - De concerndirecteur (directeur van de gehele gemeentelijke organisatie) en gemeentesecretaris van Arnhem zijn door het college 'geslachtofferd' voor hun rol in de discriminatieaffaire. Dat vertellen meerdere bronnen aan Omroep Gelderland. Twee van de hoogste ambtenaren binnen de gemeente hebben zich ziek gemeld, nadat het vertrouwen in hen is opgezegd. Bronnen melden dat de handelwijze van het college tot een angstcultuur binnen het stadhuis leidt.
 • Lokale belasting voor Rivierenlanders sterk gestegen

  05 mei 2021
  TIEL - Rivierenlanders zijn de afgelopen jaren veel meer gaan betalen aan gemeentelijke belasting. Grootste boosdoener is de afvalstoffenheffing die voor veel huishoudens meer dan verdubbelde. Maar ook de belasting op woningen (ozb) en de rioolheffing nam in een aantal gemeenten fors toe.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend