Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem wil de nieuwe woningbouwafspraken gebruiken om vijf probleemwijken een boost te geven. Daar staat de leefbaarheid onder grote druk en glijden steeds verder af. Dat staat in de woensdag getekende woondeal van de regio Arnhem-Nijmegen.

Er is in deze buurten sprake van een hoge werkloosheid, laag opleidingsniveau, kinderarmoede, radicalisering en veel ondermijnende criminaliteit. Het gaat om de wijken Malburgen, 't Broek, Klarendal, Presikhaaf-West en Geitenkamp, allen gelegen langs de Arnhemse oostkant. Vandaar de titel: 'Arnhem-Oost-aanpak'.

Zie ook: Arnhem en Nijmegen willen 60.000 huizen bouwen, tekenen woondeal

Opvallend voor een stad waarin vaak gesproken wordt over de verschillen tussen het gemiddeld 'rijkere' noorden en 'armere' zuiden, gescheiden door de Rijn. 'We dachten: laten we eens een ander frame gebruiken', grapt wethouder Ronald Paping.

Deze buurten zijn de afgelopen jaren steeds zwakker geworden, volgens het rapport. Onder meer door de opvang van zorgcliënten in de wijken, het uitblijven van investeringen en de toestroom van lagere inkomens in sociale huurwoningen. De wijkaanpak richt zich ook op onderwijs, werk, zorg en veiligheid. Maar waarom zo'n nadrukkelijke rol in deze woondeal?

'Armoede van generatie op generatie'

'Je ziet dat armoede en problemen in deze wijken vaak van generatie op generatie gaat', legt Paping uit. 'Deze mensen moeten weer gaan leven in plaats van overleven.' In de bouwplannen wil Paping de buurten helpen met verduurzaming en een 'aantrekkelijke woonomgeving'. 'Een onaantrekkelijke omgeving leidt namelijk weer tot vervuiling en criminaliteit.'

Bekijk het interview. De tekst gaat daaronder verder.

Maar ook het bewust bouwen van huizen in het duurdere segment voor meer diversiteit kan een element zijn, geeft Paping aan. 'Of de regels voor huurwoningen versoepelen, waardoor ook wat hogere inkomens weer toegang hebben tot die wijken.'

Spreiding zorgcliënten

'Daarnaast zie je veel zorgcliënten die vroeger in een instelling zaten, maar waarvan we nu zeggen: die moeten zelfstandig wonen', vervolgt Paping. 'Op zichzelf is dat heel goed. Maar dat concentreert zich op plekken met veel sociale huurwoningen. Want daar kunnen mensen vaak terecht vanuit een instelling.' Ook daarbij wil Paping nadenken over meer spreiding. 'En we moeten zorgen voor randvoorwaarden waardoor de buurt geen overlast ervaart.'

De aanpak in Rotterdam-Zuid wordt als voorbeeld genoemd voor Arnhem-Oost. 'Daar zie je veel samenwerking tussen maatschappelijke organisaties', constateert Paping. Maar zo rigoureus als ze daar woningen slopen, is volgens hem ook weer niet de bedoeling.

'Arnhem-Oost-aanpak als nationaal voorbeeld'

Een soort herinvoering van de Vogelaar-wijken dan? 'Ja en nee', antwoordt Paping. 'Ja, omdat er nu echt gekeken wordt naar de fysieke omgeving in relatie tot de sociale opgave. Maar we willen het eigenlijk nog breder trekken dan bij de Vogelaar-aanpak. Arnhem-Oost kan als voorbeeld gaan dienen voor wijken in heel Nederland.'

Burgemeester Ahmed Marcouch wijst erop dat er minstens 20 jaar in deze wijken geïnvesteerd moet worden. 'Daar zijn zeker vijf kabinetten voor nodig.' Volgens de burgervader is het 'onze morele missie' om deze gebieden naar een 'Nieuw Nederlands Peil' op te trekken.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • VVD'er Karin Kalthoff vice-voorzitter Arnhemse gemeenteraad

  28 mei 2020
  ARNHEM - Karin Kalthoff (VVD) is voor de komende twee jaar gekozen tot vice-voorzitter van de Arnhemse gemeenteraad. Daarmee is zij de eerste vervanger van burgemeester Ahmed Marcouch als voorzitter van de raad. Zij volgt Daniël Becker (ChristenUnie) op, die zijn ambitie om priester te worden hoopt te verwezenlijken.
 • Arnhem wil niet betalen voor vervoer naar religieuze scholen

  28 mei 2020
  ARNHEM - Arnhem wil niet betalen voor leerlingenvervoer als dat gaat om religieuze of levensbeschouwelijke redenen. Die uitspraak deed de gemeenteraad woensdagavond in grote meerderheid. Nu is dat nog een wettelijke verplichting maar zodra het kan, wil de gemeente daarvan af.
 • Gifbult bij woonwagenkamp wordt eindelijk aangepakt

  28 mei 2020
  ARNHEM - De gifbult bij het woonwagenkamp aan de Bethaniënstraat in de Arnhemse wijk Presikhaaf wordt gesaneerd. Zoveel is zeker nadat de gemeenteraad unaniem voor de plannen van wethouder Cathelijne Bouwkamp stemde. Of ook het gif onder de woonwagens wordt weggehaald en het kamp uitgebreid, is nog maar de vraag.
 • Aanpak multiprobleemgezinnen moet Arnhem miljoenen besparen

  27 mei 2020
  ARNHEM - Arnhemse multiprobleemhuishoudens krijgen andere ondersteuning. In een zogeheten 'sociaal hospitaal' moet in twee jaar tijd 150 gezinnen worden geholpen, als het aan het college ligt. Dat moet ook nog eens een besparing opleveren van 3,6 miljoen euro.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.

Overig verkiezingsnieuws

 • Dit is de jongste wethouder in Ede ooit

  29 mei 2020
  EDE - De gemeenteraad van Ede heeft Jan Pieter van der Schans benoemd als nieuwe wethouder. De 28-jarige wordt voor zover bekend de jongste wethouder in Gelderland op dit moment.
 • Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'bijna dubbel zo duur'

  28 mei 2020
  DOETINCHEM - Het beoogde, nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem gaat geen 155 miljoen euro kosten maar bijna het dubbele. Dat betoogde de Stichting Behoud SKB donderdagavond tijdens de raadsvergadering in Winterswijk.
 • 'Hier wachten de mensen al jaren op', ingrijpende verbouwing stationsgebied Nunspeet

  28 mei 2020
  NUNSPEET - De kogel is door de kerk: het stationsgebied in Nunspeet gaat volledig op de schop. Na jaren van praten en debatteren heeft de gemeenteraad van Nunspeet donderdag unaniem ingestemd met de verbouwplannen.
 • ‘We pissen naast de pot’, omwonenden Railterminal kritisch over compensatie

  28 mei 2020
  ELST - In Reeth zijn mensen al jaren bang voor overlast van de toekomstige Railterminal Gelderland (RTG). Daarom stelt Overbetuwe nu voor om huizen die door de komst van het project minder waard worden, onder voorwaarden aan te kopen. Omwonenden vinden het geen slecht plan, maar volgens hen zitten er nogal wat haken en ogen aan de regeling van de gemeente.
 • Kan en mag Scherpenzeel zelfstandig blijven?

  28 mei 2020
  SCHERPENZEEL - De ozb wordt verhoogd, de algemene reserves worden ingezet en er moeten 1000 nieuwe woningen worden gebouwd. Het zijn maatregelen die het Scherpenzeelse college voorstelt in zijn kadernota om zelfstandig te blijven. De provincie Gelderland beoordeelt komende dinsdag of ze daar vertrouwen in heeft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend