Logo De Belofte

OOIJ - Luc Scheffers uit Ooij weet het zeker. De gemeente Berg en Dal heeft puur om financiële redenen een bos bij hem om de hoek met de grond gelijk gemaakt. Hij trekt de vergunning die de provincie voor kap afgaf in twijfel. Donderdag zitten Scheffers en de gemeente om tafel.

Dit is een verhaal over hout. 'Heel veel hout en heel veel geld', zegt Scheffers terwijl hij met laarzen in een modderige kale vlakte staat die een maand geleden nog prachtig bos was dat deel uitmaakte van het Gelders Natuur Netwerk.

De tekst gaat verder onder de video:

'Ik leg alles plat voor nul euro'

Vijf zieke bomen moesten er om in de Ooijpolder. Dat kost de gemeente geld, rond de 20.000 euro. De bomen vormden een gevaar voor spelende kinderen uit het dorp Ooij, waar het zogenoemde Kempkesbos vlak tegenaan ligt.

'Er is een aannemer geweest die heeft gezegd: hak ze allemaal om en dan doe ik het voor nul euro als ik het hout kan meenemen', vertelt Scheffers. En zo ging volgens hem praktisch het gehele bos bij het dorpje Ooij tegen de vlakte. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

'Dat is illegale kap'

'Dat is een verkeerde aanpak', meent de geagiteerde inwoner van Ooij. 'Om goede bomen te kappen om de rekening te betalen voor een paar slechte.' Volgens Scheffers klopt er geen hout' van de manier waarop de kap is gegaan.

'De vergunning geeft alleen maar recht op het kappen van die slechte bomen, en niet voor het kappen van goede bomen. Dat is illegale kap. En als ik me als burger aan de regels moet houden, dan moet een gemeente dat helemaal.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding:

Illustratie: Omroep Gelderland

'Wat doet dat met vertrouwen in de gemeente?'

Volgens Scheffers stinkt de zaak dus, maar van de gemeente krijgt hij te horen dat die prima ruikt. Omroep Gelderland heeft wethouder Annelies Visser om een reactie gevraagd, maar de gemeente Berg en Dal wil niet reageren.

'Ik vind het niet oké dat de gemeente niet naar het publiek verantwoording wil afleggen voor een camera over haar eigen handelen', stelt de inwoner van het dorp in de Ooijpolder. 'Wat doet dat met vertrouwen in de gemeente?'

De gemeente Berg en Dal praat overigens wel met verontruste en lastige burger Luc Scheffers zelf. Hij heeft de gemeente officieel in gebreke gesteld. 'Ik denk dat ze mij wel lastig vinden, ja. Niemand vindt het leuk om er op gewezen te worden dat je eigenlijk dingen doet die niet in een vergunning staan. Alles lijkt erop dat de gemeente dit snel en stil wilde uitvoeren.'

foto: Omroep Gelderland

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Rob Haverkamp

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend