Logo De Belofte

BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.

Het dossier zon en wind zorgde voor de breuk. Er waren al langer stevige discussies tussen de drie partijen. De coalitie klapte daarop bijna twee weken geleden. 

'We hebben een opgave van 731 terajoule op te wekken energie. Dat willen we voor twee derde uit windenergie en een derde uit zonne-energie halen', verklaarde fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M eerder. Hij had er geen vertrouwen meer in dat dit samen met het CDA en de VVD zou gaan lukken.

Emoties

Pogingen om scheuren te lijmen kwamen er niet meer. BN&M wilde dat wel, maar per se voor de carnaval. Er waren persoonlijke redenen voor de partners waardoor dit niet lukte. 'Ik kon niet vanwege de begrafenis van mijn zus. De reactie die ik van BN&M kreeg was: het is ook een kwestie van prioriteiten stellen', vertelt CDA'er Rob Martinus emotioneel in de raadszaal. Het aanwezige publiek reageert met verbazing. 

Onzin, volgens BN&M. Men was wel op de hoogte van het overlijden, maar de opmerking zou niet zijn gemaakt.

Geen nieuw overlegmoment

Er kwam in ieder geval, ondanks het verzoek van CDA en VVD, geen nieuwe datum meer voor overleg. Nog voor de carnaval brak BN&M met de partijen. De mededeling kwam per mail.

Direct daarna werden door BN&M gesprekken gestart met GroenLinks, D66 en PvdA voor een nieuw college. Meerdere partijen in de Beuningse gemeenteraad verbazen zich over die snelheid en suggereren een vooropgezet plan. 

Snel nieuwe coalitie

Na een stevig debat dinsdagavond vervolgen de gesprekken voor een nieuw college. De wens van de vier nieuwe coalitiepartijen is om eind maart al een akkoord te bereiken. Frans Houben (GroenLinks) en Sijmen Versluijs (PvdA) zijn al naar voren geschoven als nieuwe wethouders.

'Zonde van het belastinggeld', zegt SP-fractievoorzitter Jos Swartjes daarover. 'Inwoners betalen voor de twee wethouders die nu moeten vertrekken.'

Zie ook:

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • Politiek wil vijf gemeenten verenigen om Land van Maas en Waal groots te promoten

  24 maart 2021
  DRUTEN - Om het Land van Maas en Waal op de kaart te zetten, hoopt Druten vijf gemeenten in de regio zover te krijgen om mee te werken aan een nieuwe toeristische visie. Volgens de lokale politiek is de streek tot op heden altijd een beetje vergeten. Een nieuw online portaal en een promotiecampagne met plaatselijke ondernemers moet daar verandering in brengen.
 • Miljoeneninvestering nodig voor bioscoop in Druten: 'Maar het zou prachtig zijn'

  26 november 2020
  DRUTEN - Een avondje naar de film in Druten? Als het aan de burger ligt, kan dat binnenkort. Uit onderzoek blijkt dat er een hoop inwoners zijn die maar al te graag een bioscoop neerzetten in de gemeente. Dat vraagt wel om een flinke investering en de vraag is of dat geld er is.
 • Discussie over 'giga-gemeente van Limburg tot Zaltbommel' laait op

  27 augustus 2020
  BEUNINGEN - Nu de fusie tussen Druten en Wijchen steeds dichterbij komt laait ook de discussie in omliggende gemeenten weer op om niet als kleintje achter te blijven. De VVD in Beuningen roept het college van burgemeester en wethouders op om het gesprek aan te gaan en aan te haken bij de fuserende buren.
 • Deze jonge Gelderse politici zien een zetel in Den Haag wel zitten

  22 augustus 2020
  BEUNINGEN - De verkiezingen voor de Tweede Kamer staan volgend jaar weer op de agenda. Twee jonge Gelderlanders zien een zetel wel zitten. De 25-jarige Loes ten Dolle uit Winterswijk is nu fractievoorzitter van D66 in Winterswijk maar is klaar voor een landelijke stap. En ook de 29-jarige PvdA'er Ricardo Brouwer uit Beuningen staat te trappelen.
 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend