Logo De Belofte

BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.

Het dossier zon en wind zorgde voor de breuk. Er waren al langer stevige discussies tussen de drie partijen. De coalitie klapte daarop bijna twee weken geleden. 

'We hebben een opgave van 731 terajoule op te wekken energie. Dat willen we voor twee derde uit windenergie en een derde uit zonne-energie halen', verklaarde fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M eerder. Hij had er geen vertrouwen meer in dat dit samen met het CDA en de VVD zou gaan lukken.

Emoties

Pogingen om scheuren te lijmen kwamen er niet meer. BN&M wilde dat wel, maar per se voor de carnaval. Er waren persoonlijke redenen voor de partners waardoor dit niet lukte. 'Ik kon niet vanwege de begrafenis van mijn zus. De reactie die ik van BN&M kreeg was: het is ook een kwestie van prioriteiten stellen', vertelt CDA'er Rob Martinus emotioneel in de raadszaal. Het aanwezige publiek reageert met verbazing. 

Onzin, volgens BN&M. Men was wel op de hoogte van het overlijden, maar de opmerking zou niet zijn gemaakt.

Geen nieuw overlegmoment

Er kwam in ieder geval, ondanks het verzoek van CDA en VVD, geen nieuwe datum meer voor overleg. Nog voor de carnaval brak BN&M met de partijen. De mededeling kwam per mail.

Direct daarna werden door BN&M gesprekken gestart met GroenLinks, D66 en PvdA voor een nieuw college. Meerdere partijen in de Beuningse gemeenteraad verbazen zich over die snelheid en suggereren een vooropgezet plan. 

Snel nieuwe coalitie

Na een stevig debat dinsdagavond vervolgen de gesprekken voor een nieuw college. De wens van de vier nieuwe coalitiepartijen is om eind maart al een akkoord te bereiken. Frans Houben (GroenLinks) en Sijmen Versluijs (PvdA) zijn al naar voren geschoven als nieuwe wethouders.

'Zonde van het belastinggeld', zegt SP-fractievoorzitter Jos Swartjes daarover. 'Inwoners betalen voor de twee wethouders die nu moeten vertrekken.'

Zie ook:

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.
 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Emotie en boosheid na coalitiebreuk met mailtje

  03 maart 2020
  BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend