Logo De Belofte

ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Een jaar geleden was er al discussie om de voormalige productiehal HAL 12 - nu een verzamellocatie waar onder meer ook de bieb in huist - de naam Turmac-hal te geven. De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek. 

Van vader op zoon

Nu ligt de naam Turmac Cultuurfabriek voor. Wederom zijn er voor- en tegenstanders. Niet alleen binnen de gemeenteraad, ook daarbuiten. Eén van de voorstanders is Rob de Leeuw. Oud-directeur van Turmac en 37 jaar werkzaam geweest voor het bedrijf. 'Hele generaties hebben bij de Turmac gewerkt. Van vaders op zonen, van moeders op dochters.' Die geschiedenis zou bewaard moeten blijven voor de toekomst, vindt De Leeuw. 'En dit is een mooie manier.'

De productiehal waar het om gaat is gebouwd na de oorlog, eind jaren veertig. 'Dat is zeker nog herkenbaar, ook al is het verbouwd en veranderd.' De Turmac was volgens De Leeuw jarenlang een begrip in Zevenaar en omliggende plaatsen. Niet alleen door de grootte van het bedrijf en de vele werknemers, maar ook mede door de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (Peter Stuyvesant collectie).

De abstracte schilderijen werden in de fabriekshal gehangen boven de machines. 'Dat was natuurlijk heel apart. Dat zag je nergens.' Hij zou het dan ook prachtig en terecht vinden als Hal 12 de Turmac Cultuurfabriek gaat heten.

Schadelijk voor de gezondheid

Maar niet iedereen denkt er dus zo over. Want de naam herinnert natuurlijk wel aan de sigarettenfabriek. En we weten inmiddels: Roken is schadelijk voor de gezondheid. De Zevenaarse Francis Bax stuurde daarom alle raadsleden een brief met de oproep het toch vooral bij Hal 12 te houden. 'Sigarettenreclames mogen niet meer, je mag op heel veel plekken niet meer roken en dan zou Zevenaar wel een bord Turmac boven deze hal hangen? Ik vind dat onbegrijpelijk.'

Haar vader is bovendien aan longkanker gestorven en ook andere familieleden zijn ziek geworden, omdat ze veel hebben gerookt. 'Ik vind dat we ook stil moeten staan bij al die slachtoffers die de tabaksindustrie heeft gemaakt.'

Ze wacht met spanning de stemming van de Zevenaarse raad op woensdagavond af.

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Partijen vragen opheldering over gewiste e-mailbox oud-burgemeester

  16 september 2020
  ZEVENAAR - De gewiste e-mails van oud-burgemeester De Ruiter houden de gemoederen nog steeds bezig in Zevenaar. De VVD en SP stellen woensdagavond vragen over de kwestie tijdens de raadsvergadering en willen mogelijk een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken. De e-mails waren een tijd geleden opgevraagd door journalisten van The Investigative Desk, maar de berichten zijn gewist. Volgens een uitspraak van de Raad van State in juni had dit niet gemogen.
 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • VVD'er Hummelink keert terug in raad Doetinchem

  15 juni 2021
  DOETINCHEM - Robbert Hummelink keert voor de VVD terug in de gemeenteraad van Doetinchem. De 32-jarige politieman vult de vrijgekomen raadszetel van Hans Dales in, die voorgedragen is als wethouder.
 • Rheden stoeit met zon en wind

  10 juni 2021
  DE STEEG - De gemeenteraad van Rheden stoeit met zonnevelden en windenergie. Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Windenergie komt er de komende twee jaar niet, maar velden met zonnepanelen die op draagvlak van de inwoners kunnen rekenen zijn niet uitgesloten.
 • Wat drijft politici en wat doen ze? ExtraFM zoekt het uit (aflevering 13)

  10 juni 2021
  WAMEL - Tijd voor een nieuwe update over het reilen en zeilen in de gemeente West Maas en Waal. Op ExtraFM weer een nieuwe aflevering van 'De Belofte'. Luister 'm hieronder.
 • In de toekomst vergunning nodig voor evenement met levende dieren in Nijmegen

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - Het wordt in de toekomst in Nijmegen verplicht voor elk evenement waarbij levende dieren gebruikt worden een vergunning aan te vragen. Dat geldt ook voor kleine evenementen die vooralsnog slechts meldingsplichtig zijn. Het is het gevolg van een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks.
 • Groen licht voor woningbouw op voormalige Intersport-locatie Bloemerstraat

  09 juni 2021
  NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad heeft in meerderheid groen licht gegeven voor de bouw van een woontoren van 10 lagen met een supermarkt op de begane grond. De aanloop naar de ontwikkeling van deze locatie was lang: in 2014 ging de gemeente met de projectontwikkelaar in gesprek om hier studentenwoningen en zorgwoningen te realiseren. Dat ging niet door. Nu komen er 102 zeer kleine woningen van minder dan 50m2 en 34 iets grotere woningen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend