Logo De Belofte

ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Een jaar geleden was er al discussie om de voormalige productiehal HAL 12 - nu een verzamellocatie waar onder meer ook de bieb in huist - de naam Turmac-hal te geven. De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek. 

Van vader op zoon

Nu ligt de naam Turmac Cultuurfabriek voor. Wederom zijn er voor- en tegenstanders. Niet alleen binnen de gemeenteraad, ook daarbuiten. Eén van de voorstanders is Rob de Leeuw. Oud-directeur van Turmac en 37 jaar werkzaam geweest voor het bedrijf. 'Hele generaties hebben bij de Turmac gewerkt. Van vaders op zonen, van moeders op dochters.' Die geschiedenis zou bewaard moeten blijven voor de toekomst, vindt De Leeuw. 'En dit is een mooie manier.'

De productiehal waar het om gaat is gebouwd na de oorlog, eind jaren veertig. 'Dat is zeker nog herkenbaar, ook al is het verbouwd en veranderd.' De Turmac was volgens De Leeuw jarenlang een begrip in Zevenaar en omliggende plaatsen. Niet alleen door de grootte van het bedrijf en de vele werknemers, maar ook mede door de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (Peter Stuyvesant collectie).

De abstracte schilderijen werden in de fabriekshal gehangen boven de machines. 'Dat was natuurlijk heel apart. Dat zag je nergens.' Hij zou het dan ook prachtig en terecht vinden als Hal 12 de Turmac Cultuurfabriek gaat heten.

Schadelijk voor de gezondheid

Maar niet iedereen denkt er dus zo over. Want de naam herinnert natuurlijk wel aan de sigarettenfabriek. En we weten inmiddels: Roken is schadelijk voor de gezondheid. De Zevenaarse Francis Bax stuurde daarom alle raadsleden een brief met de oproep het toch vooral bij Hal 12 te houden. 'Sigarettenreclames mogen niet meer, je mag op heel veel plekken niet meer roken en dan zou Zevenaar wel een bord Turmac boven deze hal hangen? Ik vind dat onbegrijpelijk.'

Haar vader is bovendien aan longkanker gestorven en ook andere familieleden zijn ziek geworden, omdat ze veel hebben gerookt. 'Ik vind dat we ook stil moeten staan bij al die slachtoffers die de tabaksindustrie heeft gemaakt.'

Ze wacht met spanning de stemming van de Zevenaarse raad op woensdagavond af.

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Seksuele intimidatie in Arnhem: meer dan helft vrouwen slachtoffer

  30 mei 2020
  ARNHEM - Van de Arnhemse vrouwen is 63 procent slachtoffer van seksuele intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat blijkt uit onderzoek. Een eenduidige aanpak zou ontbreken. Voor handhaving is nog te weinig wettelijke basis, stelt de gemeente.
 • Raadslid wil corona-monument: 'Dat helpt ons allemaal bij het verwerkingsproces'

  29 mei 2020
  WIJCHEN - Er moet in de gemeente Wijchen een gedenkplek komen voor alle slachtoffers van de coronacrisis, dat vindt raadslid Rudie van Haren. Hij stelt voor dat er in de natuur een speciaal kunstwerk wordt geplaatst, waar men na de crisis samen kan komen om elkaar troost te bieden.
 • Beverfamilie zit bouwbedrijf in Arnhem dwars

  29 mei 2020
  LICHTENVOORDE - Bij de Arnhemse Stadsblokken heeft zich een beverfamilie gevestigd. Dat zou blijken uit onderzoek in opdracht van verschillende belangengroepen die fel gekant zijn tegen de veelbesproken woningbouw in Stadsblokken-Meinerswijk. Volgens de belangengroepen moeten de afgegeven vergunningen worden ingetrokken en de bouw worden stilgelegd, want bevers zijn een beschermde diersoort.
 • Zorgen om 15-jarigen die te veel alcohol drinken

  29 mei 2020
  EDE - Er klinken zorgen over het alcoholgebruik van jonge tieners in de gemeente Ede. Een vijfde van de de vijftien- en zestienjarigen in de gemeente drink wel eens meer dan 5 glazen per avond, blijkt uit gemeentecijfers.
 • SGP stelt vragen over betrokkenheid bedrijven bij onderhoud Elspeet

  29 mei 2020
  ELSPEET - Op dit moment is de gemeente Nunspeet bezig met onderhoud aan het kruispunt Nachtegaalweg-Staverdenseweg in Elspeet. Dat onderhoud is hard nodig. Hierdoor is de doorgaande weg afgesloten. Wat de SGP steekt is de communicatie met de betrokken ondernemers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend