Logo De Belofte

ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Een jaar geleden was er al discussie om de voormalige productiehal HAL 12 - nu een verzamellocatie waar onder meer ook de bieb in huist - de naam Turmac-hal te geven. De Turmac was een tabaksfabriek die vanaf 1920 in Zevenaar was gevestigd. Later produceerde de fabriek voor British American Tobacco. In 2008 sloot de fabriek. 

Van vader op zoon

Nu ligt de naam Turmac Cultuurfabriek voor. Wederom zijn er voor- en tegenstanders. Niet alleen binnen de gemeenteraad, ook daarbuiten. Eén van de voorstanders is Rob de Leeuw. Oud-directeur van Turmac en 37 jaar werkzaam geweest voor het bedrijf. 'Hele generaties hebben bij de Turmac gewerkt. Van vaders op zonen, van moeders op dochters.' Die geschiedenis zou bewaard moeten blijven voor de toekomst, vindt De Leeuw. 'En dit is een mooie manier.'

De productiehal waar het om gaat is gebouwd na de oorlog, eind jaren veertig. 'Dat is zeker nog herkenbaar, ook al is het verbouwd en veranderd.' De Turmac was volgens De Leeuw jarenlang een begrip in Zevenaar en omliggende plaatsen. Niet alleen door de grootte van het bedrijf en de vele werknemers, maar ook mede door de bijzondere kunstcollectie die het bedrijf in het bezit had (Peter Stuyvesant collectie).

De abstracte schilderijen werden in de fabriekshal gehangen boven de machines. 'Dat was natuurlijk heel apart. Dat zag je nergens.' Hij zou het dan ook prachtig en terecht vinden als Hal 12 de Turmac Cultuurfabriek gaat heten.

Schadelijk voor de gezondheid

Maar niet iedereen denkt er dus zo over. Want de naam herinnert natuurlijk wel aan de sigarettenfabriek. En we weten inmiddels: Roken is schadelijk voor de gezondheid. De Zevenaarse Francis Bax stuurde daarom alle raadsleden een brief met de oproep het toch vooral bij Hal 12 te houden. 'Sigarettenreclames mogen niet meer, je mag op heel veel plekken niet meer roken en dan zou Zevenaar wel een bord Turmac boven deze hal hangen? Ik vind dat onbegrijpelijk.'

Haar vader is bovendien aan longkanker gestorven en ook andere familieleden zijn ziek geworden, omdat ze veel hebben gerookt. 'Ik vind dat we ook stil moeten staan bij al die slachtoffers die de tabaksindustrie heeft gemaakt.'

Ze wacht met spanning de stemming van de Zevenaarse raad op woensdagavond af.

Door: Lonneke Gerritsen

Het laatste nieuws uit Zevenaar

 • Kogel door de kerk: cultuurhal Zevenaar wordt Turmac Cultuurfabriek

  04 maart 2020
  ZEVENAAR - De gemeenteraad heeft woensdag de knoop doorgehakt: de nieuwe cultuurhal bij het gemeentehuis in Zevenaar gaat de Turmac Cultuurfabriek heten. Met 18 stemmen vóór en 9 tegen werd het voorstel woensdagavond na een - soms emotioneel - debat aangenomen. Het college, dat eigenlijk over dit soort besluiten gaat, heeft de raad hier een stem in gegeven.
 • Een hal vernoemen naar een voormalige sigarettenfabriek, kan dat eigenlijk wel?

  03 maart 2020
  ZEVENAAR - Moet de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek terugkomen in de nieuwe Zevenaarse cultuurhal of is alles dat een associatie heeft met roken niet meer van deze tijd? Met andere woorden: wordt de naam van de hal met culturele en sociale instellingen de Turmac Cultuurfabriek of Hal 12? Woensdagavond neemt de gemeenteraad een besluit.
 • Wethouder krijgt petitie van boze ouders Sterrenschool Zevenaar

  18 december 2019
  ZEVENAAR - Ouders van kinderen op de Sterrenschool in Zevenaar hebben tijdens de raadsvergadering woensdagavond meer dan honderd handtekeningen overhandigd aan wethouder Van Dellen. De ouders protesteren hiermee tegen de verhuizing van de school naar een andere wijk in Zevenaar.
 • Coalitie Zevenaar zet oppositie buitenspel en drukt bezuinigingen erdoor

  07 november 2019
  ZEVENAAR - De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt in Zevenaar de komende jaren met jaarlijks 5 procent. Dat is een van de maatregelen van de gemeente om een miljoenenbezuiniging te realiseren. Voorstellen van de zes oppositiepartijen om bezuinigingen terug te draaien of te verzachten, haalden het niet.
 • Oppositie Zevenaar haalt bakzeil tijdens begrotingsraad

  06 november 2019
  ZEVENAAR - De oppositiepartijen hebben woensdagavond tijdens de begrotingsraad van Zevenaar een motie van wantrouwen ingediend tegen wethouder van financiën Nanne van Dellen. Volgens de partijen beschikten ze niet over financiële informatie die de coalitiepartijen wel zouden hebben gehad. De motie haalde het niet.

Overig verkiezingsnieuws

 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
 • Veel geld voor cultuur naar Amsterdam, Gelderland krijgt niets

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Vrijwel het gehele subsidiebudget voor cultuurmakers en producerende instellingen voor de komende jaren gaat naar de Randstad. Dat blijkt uit de verdeling die het Fonds Podiumkunsten heeft gemaakt. Er wordt niets toegekend aan het oosten van het land. "Dat was schrikken", vertelt Corien van der Poll, zakelijk leider van theatergroep Echo uit Arnhem die met lege handen achterblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend