Logo De Belofte

EDE - Een houthandel aan de Dwarsweg in Ede eist geld van het Warmtebedrijf. De naastgelegen biomassacentrale zou permanente schade aan houtmateriaal hebben veroorzaakt en de onderneming wil die vergoed hebben.

In november vorig jaar kwamen er 'schilfers' op het hout terecht dat buiten staat, legt een medewerker uit. De kleur ervan trok in het hout. Dat was kort na een onderhoudsbeurt aan de biomassa-installaties. 

Hoe groot de schade precies is, wil het bedrijf niet zeggen. Er lopen nog gesprekken met de eigenaar van de biomassacentrale. Het bedrijf geeft aan nog steeds last te hebben van luchtvervuiling. 

'Autozaak ook schade'

Ook het autobedrijf naast de biomassacentrale aan de Dwarsweg zou schade opgelopen hebben en met het Warmtebedrijf Ede in gesprek zijn over een vergoeding. Het gaat volgens ingewijden om schade aan occasions die buiten stonden. De directie van het autobedrijf was niet beschikbaar voor commentaar. 

Warmtebedrijf Ede heeft woensdagavond gereageerd. 'Bij ons is het bekend dat drie bedrijven overlast hebben gemeld waarvan twee bij de Dwarsweg', zegt een woordvoerder. Of dat de autozaak en de houthandel zijn, wil hij niet zeggen.

Geen schade vergoed

Het energiebedrijf heeft nog geen schade vergoed. In één geval is wel iets van schade vastgesteld, maar 'tot op heden is er geen grond voor schadevergoeding', meldt een woordvoerder. Er zou bij het verwisselen van een container een kleine hoeveelheid stof op het erf van de buren terecht zijn gekomen. Het warmtebedrijf heeft maatregelen genomen om dit te voorkomen. 

'Bij een tweede geval is onomstotelijk vastgesteld dat de overlast niet van de energie-installatie komt, maar van verkeersuitstoot, mogelijk de naastgelegen A30', zegt een woordvoerder. En bij één bedrijf loopt het onderzoek nog. 'Als duidelijk is dat de oorzaak bij de energiecentrale ligt, zullen we zeker onze verantwoordelijkheid nemen.'

Overigens benadrukt de woordvoerder dat de uitstoot van CO2, stikstof en stof tijdens alle drie de incidenten niet boven de wettelijke normen zijn uitgekomen. 'En de 'rook' die visueel wordt waargenomen is altijd waterdamp.' 

Biomassacentrales onder vuur

De schademeldingen komen op het moment dat er veel onrust is over de Edese biomassacentrales. Vorige maand bleek dat er problemen zijn geweest met de centrale aan de Knuttelweg. Daar was met te nat hout gestookt, waardoor er veel vieze rook vrijkwam. 

Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment bemoeit zich inmiddels met de biomassacentrales in Ede. Volgens hem zijn alle drie de stooklocaties een gevaar voor de volksgezondheid, hoewel de gemeente zegt dat ze voldoen aan alle wettelijke normen.

'Emissie-normen zijn krom'

De normen zijn krom, vindt Vollenbroek. De twee centrales aan Geerweg en de Dwarsweg hebben ieder twee installaties met een gezamenlijk vermogen van meer dan 5 megawatt, maar worden technisch gerekend als vier kleine centrales met een vermogen van minder dan 5 megawatt. Daardoor mogen ze vier keer zoveel stof en bijna twee keer zoveel stikstofoxide uitstoten. 

Vollenbroek zet bovendien vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de emissiemetingen. De Edese toezichthouder, Omgevingsdienst De Vallei, laat in een reactie weten de huidige metingen te vertrouwen. 'Deze metingen worden verricht door SGS Nederland, een onafhankelijk gespecialiseerd en geaccrediteerd meetbureau', zegt een woordvoerder.

'Op foto’s zijn vette stofwolken te zien'

De milieuactivist wil dat de gemeente Ede maatregelen neemt om de uitstoot bij biomassacentrales te verminderen. Hij had al een zogenoemd 'handhavingsverzoek' voor twee centrales ingediend. Deze week kwam daar eenzelfde verzoek voor de biomassacentrale aan de Knuttelweg bij. 

'Die centrale mag maar weinig NOx (mono-stikstofoxiden) uitstoten op grond van de natuurvergunning', zegt hij. Er zijn nog geen cijfers over deze nieuwste biomassalocatie in Ede bekend, maar dat is volgens Vollenbroek ook niet nodig. 'Op foto’s zijn vette stofwolken te zien. Dan heb je geen stofmeter nodig om te weten dat de stofnorm wordt overschreden.'

Transparanter over biomassa

De biomassadiscussie heeft ook de politiek bereikt. De gemeenteraad vindt dat Ede veel transparanter moet zijn over wat er bij de biomassacentrales gebeurt.

Inmiddels heeft Warmtebedrijf Ede beterschap beloofd. In een paginagrote advertentie in de lokale krant, beloofde het energiebedrijf rapporten openbaar te maken en in maart drie keer open huis te houden in de biomassacentrale aan de Geerweg in Ede. De data zijn: zaterdag 7, 14 en 21 maart. 

De gemeente organiseert binnenkort een informatiebijeenkomst over biomassa. Daarvoor wordt ook milieu-activist Vollenbroek uitgenodigd. De bijeenkomst is waarschijnlijk op 28 mei, laat een gemeentewoordvoerder weten. 

Zie ook: 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Schoolboeken laten langer op zich wachten door personeelstekorten

  02 september 2021
  EDE - Scholieren moeten dit jaar iets langer wachten op hun schoolboeken dan normaal. Iddink uit Ede, een van de grootste distributeurs van ons land, zet alle zeilen bij om het lesmateriaal op tijd bezorgd te krijgen. Maar door personeelstekorten worden de boeken nu pas enkele dagen voor de start van het schooljaar bij de scholieren thuis bezorgd.
 • Regeling rond diplomazwemmen in Ede uitgebreid

  12 juli 2021
  EDE - Niet alleen kinderen van 7 en 8 jaar oud met ouders die een inkomen hebben tot 130 procent van het bijstandsnorm, kunnen gebruik maken van de speciale regeling in Ede met betrekking tot het diplomazwemmen.
 • Formatie in Ede blijft achter gesloten deuren

  12 juli 2021
  EDE - Een motie waarmee D66 en PvdA wilden bewerkstelligen dat de formatiebesprekingen in de openbaarheid zouden gaan plaatsvinden, kon op geen meerderheid rekenen in de Edese gemeenteraad.
 • SGP Ede: Betrek inwoners nog meer bij de komst van windmolens

  29 juni 2021
  EDE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Ede ligt, komen er tot tien windmolens in de gemeente Ede bij in de komende jaren.
 • College Ede komt ondernemers Ede Centrum en Bennekom tegemoet

  29 juni 2021
  EDE - Het coronavirus heeft zijn sporen nagelaten bij ondernemers onder meer in Ede-Centrum en in Bennekom. Om de ondernemers in deze centra tegemoet te komen is er eerder dit jaar besloten om de reclamebelasting te halveren.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend