Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Laat je werknemers een paar uur per maand vrijwilligerswerk doen!' Die oproep doet directeur Esther van der Zee van sociaal werk-instelling Solidez aan Wageningse ondernemers. Dat is goed voor mensen én de maatschappelijke portemonnee, stelt ze. 

Van der Zee werkt samen met 27 andere vrijwilligers- en hulppartijen met Welsaam aan betere sociale hulp en ondersteuning in Wageningen. 

'Wageningen is een stad van uitersten: een laagopgeleide kansarme bevolking en een hoogopgeleide kansrijke bevolking', concludeert de directeur. 'Kansarm en kansrijk kun je verbinden via vrijwilligerswerk.'

Polarisatie

Vrijwilligerswerk via de werkgever is een kans om de polarisatie uit de samenleving te krijgen, meent ze. Je haalt mensen uit hun eigen bubbel en geeft ze nieuwe inzichten. 'Dat vluchtelingen en mensen uit de psychiatrie niet per se gevaarlijk zijn bijvoorbeeld.' 

Bovendien kan vrijwilligerswerk ook een aanvulling zijn op het werk, meent Van der Zee. 'Bijvoorbeeld als een gemeenteambtenaar ziet hoe een gezin van 1000 euro per maand moet rondkomen en vervolgens aan het armoedebeleid werkt.' 

Gelukkiger, gezonder en goedkoper

Voor een deel van de mensen die nu in armoede leven, kunnen de - door hun werkgever gestuurde - vrijwilligers van grote betekenis zijn. 'Daardoor zijn mensen minder eenzaamheid, hebben ze een sociaal netwerk en voelen ze zich gelukkiger en gezonder.' 

Dat drukt ook de zorgkosten, want mensen die gezond en gelukkig zijn, krijgen minder snel psychische en lichamelijke problemen, stelt Van der Zee. Zo zouden gemeenten met het geld dat er is, andere mensen beter kunnen helpen. 

'Vrijwilligers geen goedkope vervanging van professionals'

Het vrijwilligerswerk onder werktijd, moet niet gezien worden als goedkope vervanging van professionals, benadrukt Van der Zee. 'Het is gewoon omzien naar een ander.' Ze noemt een aantal voorbeelden: een paar uur mantelzorg overnemen, taalhulp zijn of helpen bij het invullen van de belastingformulieren. 

Van der Zee hoopt dat de gemeente Wageningen het voortouw gaat nemen in het mogelijk maken van vrijwilligerswerk voor haar werknemers. 

Zie ook: 'De zorg is geen markt', wethouder Wageningen roept om verandering

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.
 • Plannen buitengebied Wageningen aangenomen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - De visie voor het buitengebied van Wageningen is door de gemeenteraad aangenomen. De Stadspartij wilde stemming erover uitstellen, omdat er niet voldoende overlegd zou zijn met burgers. Maar daar waren bijna alle andere partijen het niet mee eens. Alleen SP Wageningen ging daar in mee.
 • Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om fileleed op te lossen

  14 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen wil bestaande wegen aanpakken om het fileleed rondom de Wageningen Universiteit te verminderen. De gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met dat voorstel van het college. De raad geeft wel enkele aandachtspunten mee aan de provincie, die uiteindelijk moet beslissen hoe het fileprobleem wordt aangepakt.
 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Arnhemmers in de rij voor afvalreferendum', voldoende handtekeningen binnen

  28 september 2020
  ARNHEM - Om een Arnhems afvalreferendum mogelijk te maken had de SP maandagochtend 750 handtekeningen nodig. Dat is ruimschoots gelukt. Nadat vrijwilligers dit weekend in verschillende wijken de straat op gingen, waren er 1395 steunbetuigingen voor de volksraadpleging bij elkaar.
 • Hoe duurzaamheidsplannen Gelderland de komende jaren veranderen

  27 september 2020
  KLARENBEEK - Menig spandoek hangt er al. Maar ondanks de weerstand bij inwoners moeten er in de provincie honderden windmolens en duizenden hectares zonneparken komen. Om aan het Klimaatakkoord te voldoen, ontkomen gemeenten er niet aan om daar de komende tien jaar aan mee te werken.
 • Nog veel twijfels bij Noord-Veluwse politiek over klimaatstrategie

  27 september 2020
  DOORNSPIJK - Veel raadsleden op de Noord-Veluwe twijfelen over de duurzaamheidsplannen die de afgelopen tijd op hun bureau zijn beland. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs alle fracties op de Noord-Veluwe.
 • 'Peperduur, maar wel nodig': Druten hoest miljoenen op voor nieuw sportcomplex

  25 september 2020
  AFFERDEN - Er komt een duurzaam, multifunctioneel sportcomplex in Afferden dat zo’n 19 miljoen euro gaat kosten. Dat is een stuk duurder dan in eerste instantie was berekend. Maar vanwege de toekomstbestendigheid van het gebouw en een gunstige rentestand, is het een investering waar de Drutense raad wel mee in durft te stemmen.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend