Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Laat je werknemers een paar uur per maand vrijwilligerswerk doen!' Die oproep doet directeur Esther van der Zee van sociaal werk-instelling Solidez aan Wageningse ondernemers. Dat is goed voor mensen én de maatschappelijke portemonnee, stelt ze. 

Van der Zee werkt samen met 27 andere vrijwilligers- en hulppartijen met Welsaam aan betere sociale hulp en ondersteuning in Wageningen. 

'Wageningen is een stad van uitersten: een laagopgeleide kansarme bevolking en een hoogopgeleide kansrijke bevolking', concludeert de directeur. 'Kansarm en kansrijk kun je verbinden via vrijwilligerswerk.'

Polarisatie

Vrijwilligerswerk via de werkgever is een kans om de polarisatie uit de samenleving te krijgen, meent ze. Je haalt mensen uit hun eigen bubbel en geeft ze nieuwe inzichten. 'Dat vluchtelingen en mensen uit de psychiatrie niet per se gevaarlijk zijn bijvoorbeeld.' 

Bovendien kan vrijwilligerswerk ook een aanvulling zijn op het werk, meent Van der Zee. 'Bijvoorbeeld als een gemeenteambtenaar ziet hoe een gezin van 1000 euro per maand moet rondkomen en vervolgens aan het armoedebeleid werkt.' 

Gelukkiger, gezonder en goedkoper

Voor een deel van de mensen die nu in armoede leven, kunnen de - door hun werkgever gestuurde - vrijwilligers van grote betekenis zijn. 'Daardoor zijn mensen minder eenzaamheid, hebben ze een sociaal netwerk en voelen ze zich gelukkiger en gezonder.' 

Dat drukt ook de zorgkosten, want mensen die gezond en gelukkig zijn, krijgen minder snel psychische en lichamelijke problemen, stelt Van der Zee. Zo zouden gemeenten met het geld dat er is, andere mensen beter kunnen helpen. 

'Vrijwilligers geen goedkope vervanging van professionals'

Het vrijwilligerswerk onder werktijd, moet niet gezien worden als goedkope vervanging van professionals, benadrukt Van der Zee. 'Het is gewoon omzien naar een ander.' Ze noemt een aantal voorbeelden: een paar uur mantelzorg overnemen, taalhulp zijn of helpen bij het invullen van de belastingformulieren. 

Van der Zee hoopt dat de gemeente Wageningen het voortouw gaat nemen in het mogelijk maken van vrijwilligerswerk voor haar werknemers. 

Zie ook: 'De zorg is geen markt', wethouder Wageningen roept om verandering

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend