Logo De Belofte

WAGENINGEN - 'Laat je werknemers een paar uur per maand vrijwilligerswerk doen!' Die oproep doet directeur Esther van der Zee van sociaal werk-instelling Solidez aan Wageningse ondernemers. Dat is goed voor mensen én de maatschappelijke portemonnee, stelt ze. 

Van der Zee werkt samen met 27 andere vrijwilligers- en hulppartijen met Welsaam aan betere sociale hulp en ondersteuning in Wageningen. 

'Wageningen is een stad van uitersten: een laagopgeleide kansarme bevolking en een hoogopgeleide kansrijke bevolking', concludeert de directeur. 'Kansarm en kansrijk kun je verbinden via vrijwilligerswerk.'

Polarisatie

Vrijwilligerswerk via de werkgever is een kans om de polarisatie uit de samenleving te krijgen, meent ze. Je haalt mensen uit hun eigen bubbel en geeft ze nieuwe inzichten. 'Dat vluchtelingen en mensen uit de psychiatrie niet per se gevaarlijk zijn bijvoorbeeld.' 

Bovendien kan vrijwilligerswerk ook een aanvulling zijn op het werk, meent Van der Zee. 'Bijvoorbeeld als een gemeenteambtenaar ziet hoe een gezin van 1000 euro per maand moet rondkomen en vervolgens aan het armoedebeleid werkt.' 

Gelukkiger, gezonder en goedkoper

Voor een deel van de mensen die nu in armoede leven, kunnen de - door hun werkgever gestuurde - vrijwilligers van grote betekenis zijn. 'Daardoor zijn mensen minder eenzaamheid, hebben ze een sociaal netwerk en voelen ze zich gelukkiger en gezonder.' 

Dat drukt ook de zorgkosten, want mensen die gezond en gelukkig zijn, krijgen minder snel psychische en lichamelijke problemen, stelt Van der Zee. Zo zouden gemeenten met het geld dat er is, andere mensen beter kunnen helpen. 

'Vrijwilligers geen goedkope vervanging van professionals'

Het vrijwilligerswerk onder werktijd, moet niet gezien worden als goedkope vervanging van professionals, benadrukt Van der Zee. 'Het is gewoon omzien naar een ander.' Ze noemt een aantal voorbeelden: een paar uur mantelzorg overnemen, taalhulp zijn of helpen bij het invullen van de belastingformulieren. 

Van der Zee hoopt dat de gemeente Wageningen het voortouw gaat nemen in het mogelijk maken van vrijwilligerswerk voor haar werknemers. 

Zie ook: 'De zorg is geen markt', wethouder Wageningen roept om verandering

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Boeren bezorgd om energieplannen: 'Koeien kunnen niet over zonnepanelen lopen'

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Boeren maken zich zorgen over de plannen die Wageningen heeft voor het buitengebied. Zij zijn bang dat landbouwgrond moet wijken voor energieparken. 'Je kunt koeien niet over zonnepanelen laten wandelen', zegt melkveehouder Wouter Schimmel.
 • Gratis parkeren in binnenstad Wageningen stopt

  26 mei 2020
  WAGENINGEN - Gratis parkeren in de binnenstad van Wageningen is binnenkort afgelopen. Vanaf 2 juni moet er weer betaald worden. Drie politieke partijen wilden de eerste twee uren nog gratis houden, maar daar is geen politieke meerderheid voor.
 • Wageningen wil geen campusroute, maar verbetering bestaande wegen

  20 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeentebestuurders van Wageningen willen geen nieuwe rondweg om het fileleed rond de universiteitscampus te verminderen. Ze pleiten in plaats daarvan voor het verbeteren van bestaande wegen.
 • Bewoners voelen zich opnieuw niet serieus genomen door gemeente

  19 mei 2020
  WAGENINGEN - Het overleg tussen de gemeente, de Wageningen Universiteit en omwonenden over een nieuw bedrijvenpark naast de universiteitscampus verloopt volgens omwonenden slecht. 'Wij voelen ons niet serieus genomen', vertelt Evert-Jan Tromp aan Omroep Gelderland.
 • 'Wageningen niet klimaatneutraal in 2030'

  18 mei 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat de eigen klimaatdoelstelling voor 2030 niet halen. Het huidige beleid schiet tekort om dan klimaatneutraal te kunnen zijn. Dat stelt de Wageningse Rekenkamer na onderzoek.

Overig verkiezingsnieuws

 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
 • Hulp voor huurders in binnenstad: 'Over een maand is het te laat'

  27 mei 2020
  NIJMEGEN - Om in deze coronatijd een leegloop in de binnenstad te voorkomen, hebben verhuurders samenwerking gezocht met onder meer de gemeente en Koninklijke Horeca Nederland. De bedoeling is om huurders die financieel klem zitten tegemoet te komen.
 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend