Logo De Belofte

APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

De oproep komt van de lokale ChristenUnie. Die wil dat verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ingrijpt, omdat er 'tegengestelde belangen' zouden spelen bij het Nijmeegse Pluryn. De zorgorganisatie zou te veel bezig zijn met redding van de eigen organisatie, ten koste van jeugdzorg.

'Grote zorgen'

'Deze tegenstelling van belangen geeft de lokale partijen grote reden tot zorg', is te lezen in een brief. Zij vragen de minister daarom om Pluryn onder verscherpt toezicht te stellen en de komende maanden de zorg voor de kinderen te garanderen.

Ook vragen zij De Jonge onderzoek te doen naar de bestuurscultuur van Pluryn en te kijken of daar lessen uit getrokken moeten worden. Pluryn kampt met grote verliezen in de laatste jaren, waarvan de oorzaak volgens de organisatie zelf vooral ligt bij de Hoenderloo Groep.

Meerderheid steunt

Politieke partijen in Apeldoorn die de oproep van de ChristenUnie steunen zijn: Groei & Toekomst, VSP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Gemeentebelangen, SGP, PvdA en coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA.

De lokale SP doet niet mee. De partij geeft aan al langer bezig te zijn om druk te zetten, zowel lokaal als landelijk (Kamervragen) en vindt de brief niet ver genoeg gaan. Fractievoorzitter Sunita Biharie denkt niet dat de brief nog iets gaat veranderen. Ze heeft wel sympathie voor de actie.

'Mosterd na maaltijd'

Fractievoorzitter Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn noemt de actie 'mosterd na de maaltijd'. Zijn partij trok de kar in een eerder stadium samen met de SP, om aandacht te vragen voor de Hoenderloo Groep.

Messerschmidt vindt dat de prioriteiten in de brief verkeerd liggen, en zou liever zien dat de minister zijn best doet om te onderzoeken hoe de Hoenderloo Groep open kan blijven, desnoods onder een andere zorgorganisatie dan Pluryn.

Dinsdagavond neemt Pluryn definitief een beslissing over de Hoenderloo Groep, hoewel al vrijwel zeker is dat deze dichtgaat.

De hele brief aan minister De Jonge is hier te lezen

Zie ook: Alles over de Hoenderloo Groep

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Wegverbreding jaren uitgesteld om stikstof

  17 juli 2020
  APELDOORN - De geplande verbreding naar twee keer twee rijbanen op de Laan van Zevenhuizen kan voorlopig niet plaatsvinden. Reden is de uitkomst van een stikstofonderzoek. Doordat de zogenoemde PAS-regeling is afgeschaft, liggen de plannen stil. Gevolg: pas in 2023 kan de nieuwe weg er liggen.
 • Verbouw Apeldoorns raadhuis kost half miljoen extra

  14 juli 2020
  APELDOORN - De verbouwing van het raadhuis in Apeldoorn kost de gemeente uiteindelijk 500.000 euro meer dan gepland. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad. De overstijging van het budget is niet onverwacht.
 • Apeldoorn soebat al 1,5 jaar over 'meedoen'

  03 juli 2020
  APELDOORN - Apeldoorn wil werk maken van inwoners die actief meedenken. Ze mogen op allerlei vlakken betrokken worden bij beleidsvorming. Maar hoe dat precies moet worden ingericht, daar is de raad na 1,5 jaar nog niet uit. Wijk- en dorpsraden zijn ondertussen alles behalve tevreden.
 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend