Logo De Belofte

APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

De oproep komt van de lokale ChristenUnie. Die wil dat verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ingrijpt, omdat er 'tegengestelde belangen' zouden spelen bij het Nijmeegse Pluryn. De zorgorganisatie zou te veel bezig zijn met redding van de eigen organisatie, ten koste van jeugdzorg.

'Grote zorgen'

'Deze tegenstelling van belangen geeft de lokale partijen grote reden tot zorg', is te lezen in een brief. Zij vragen de minister daarom om Pluryn onder verscherpt toezicht te stellen en de komende maanden de zorg voor de kinderen te garanderen.

Ook vragen zij De Jonge onderzoek te doen naar de bestuurscultuur van Pluryn en te kijken of daar lessen uit getrokken moeten worden. Pluryn kampt met grote verliezen in de laatste jaren, waarvan de oorzaak volgens de organisatie zelf vooral ligt bij de Hoenderloo Groep.

Meerderheid steunt

Politieke partijen in Apeldoorn die de oproep van de ChristenUnie steunen zijn: Groei & Toekomst, VSP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Gemeentebelangen, SGP, PvdA en coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA.

De lokale SP doet niet mee. De partij geeft aan al langer bezig te zijn om druk te zetten, zowel lokaal als landelijk (Kamervragen) en vindt de brief niet ver genoeg gaan. Fractievoorzitter Sunita Biharie denkt niet dat de brief nog iets gaat veranderen. Ze heeft wel sympathie voor de actie.

'Mosterd na maaltijd'

Fractievoorzitter Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn noemt de actie 'mosterd na de maaltijd'. Zijn partij trok de kar in een eerder stadium samen met de SP, om aandacht te vragen voor de Hoenderloo Groep.

Messerschmidt vindt dat de prioriteiten in de brief verkeerd liggen, en zou liever zien dat de minister zijn best doet om te onderzoeken hoe de Hoenderloo Groep open kan blijven, desnoods onder een andere zorgorganisatie dan Pluryn.

Dinsdagavond neemt Pluryn definitief een beslissing over de Hoenderloo Groep, hoewel al vrijwel zeker is dat deze dichtgaat.

De hele brief aan minister De Jonge is hier te lezen

Zie ook: Alles over de Hoenderloo Groep

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • 1,5 miljoen voor een zonnepaneel of betere isolatie

  17 februari 2021
  APELDOORN - Je huis energiezuinig maken? In Apeldoorn is extra geld beschikbaar voor inwoners die hun woning willen verduurzamen. De subsidie is bedoeld voor mensen in een sociale huurwoning en woningeigenaren.
 • Fikse investering in veilige wegen, meerdere plekken worden aangepakt

  12 januari 2021
  APELDOORN - De gemeente Apeldoorn krijgt ruim 615.000 euro van het Rijk om wegen in de stad en de dorpen veiliger te maken. Dat schrijft het college naar aanleiding van vragen vanuit de gemeenteraad. In totaal wordt er dik een miljoen euro uitgetrokken.
 • 'Stadskolos' krijgt eindelijk nieuwe bestemming

  15 oktober 2020
  APELDOORN - De weg ligt vrij voor nieuwe woningen in de stad Apeldoorn. De komende jaren mogen daar een kleine 140 woningen bijkomen. Het gaat om de herinrichting van voormalig stadskantoor Westpoint en een nog braakliggend terrein bij het station.
 • Met déze afvalcontainers zit Apeldoorn flink in de maag

  01 oktober 2020
  APELDOORN - Containers voor plastic, papier en glas bij het Apeldoornse winkelcentrum Anklaar zijn binnenkort verleden tijd. De gemeente beloofde ze weg te halen omdat omwonenden er last van hebben. Maar alternatieven zijn er niet, want ook die stuiten op bezwaren.
 • 'Gevaarlijke' bloembollen doorn in het oog van dorpelingen

  25 september 2020
  WENUM-WIESEL - Op een stuk land aan de Kopermolenweg in Wenum-Wiesel worden op grote schaal gladiolen gekweekt. Terwijl de vergunning daarvoor nog niet rond is. Dorpelingen willen dat de teelt wordt gestaakt, omdat die gevaarlijk zou zijn voor de omliggende natuur.

Overig verkiezingsnieuws

 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
 • Rel over discriminatierapport nadert kookpunt: 'Positie wethouders is onhoudbaar'

  24 februari 2021
  ARNHEM - De discussie rondom de Arnhemse discriminatieaffaire belooft vanavond tot een kookpunt te komen. Dan moeten de betrokken wethouders Jan van Dellen en Martien Louwers zich verantwoorden aan de gemeenteraad over hoe het kon gebeuren dat een rapport dat discriminatie aantoont jarenlang in de la bleef.
 • 'Buitengewoon onverstandig om discriminatierapport achter te houden'

  21 februari 2021
  ARNHEM - "Buitengewoon onverstandig en vreemd", noemt hoogleraar rechtssociologie Ashley Terlouw van de Nijmeegse Radboud Universiteit het achterhouden van het veelbesproken discriminatierapport door de gemeente Arnhem. Transparantie is in dit soort gevallen 'het allerbelangrijkste', meent zij.
 • Wethouder stapt op na 'liegen' en het wissen van appjes

  19 februari 2021
  EPE - Wethouder Robert Scholten uit Epe vertrekt per direct, nadat in korte tijd twee missers voor veel ophef zorgden. Zelf vindt Scholten dat hij op deze manier niet verder kan, ook omdat er volgens hem een heksenjacht op hem is geopend door media en sommige raadspartijen. Daarom houdt hij de eer aan zichzelf.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend