Logo De Belofte

APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.

De oproep komt van de lokale ChristenUnie. Die wil dat verantwoordelijk minister Hugo de Jonge ingrijpt, omdat er 'tegengestelde belangen' zouden spelen bij het Nijmeegse Pluryn. De zorgorganisatie zou te veel bezig zijn met redding van de eigen organisatie, ten koste van jeugdzorg.

'Grote zorgen'

'Deze tegenstelling van belangen geeft de lokale partijen grote reden tot zorg', is te lezen in een brief. Zij vragen de minister daarom om Pluryn onder verscherpt toezicht te stellen en de komende maanden de zorg voor de kinderen te garanderen.

Ook vragen zij De Jonge onderzoek te doen naar de bestuurscultuur van Pluryn en te kijken of daar lessen uit getrokken moeten worden. Pluryn kampt met grote verliezen in de laatste jaren, waarvan de oorzaak volgens de organisatie zelf vooral ligt bij de Hoenderloo Groep.

Meerderheid steunt

Politieke partijen in Apeldoorn die de oproep van de ChristenUnie steunen zijn: Groei & Toekomst, VSP, Partij voor de Dieren, 50Plus, Gemeentebelangen, SGP, PvdA en coalitiepartijen VVD, GroenLinks, D66 en CDA.

De lokale SP doet niet mee. De partij geeft aan al langer bezig te zijn om druk te zetten, zowel lokaal als landelijk (Kamervragen) en vindt de brief niet ver genoeg gaan. Fractievoorzitter Sunita Biharie denkt niet dat de brief nog iets gaat veranderen. Ze heeft wel sympathie voor de actie.

'Mosterd na maaltijd'

Fractievoorzitter Peter Messerschmidt van Lokaal Apeldoorn noemt de actie 'mosterd na de maaltijd'. Zijn partij trok de kar in een eerder stadium samen met de SP, om aandacht te vragen voor de Hoenderloo Groep.

Messerschmidt vindt dat de prioriteiten in de brief verkeerd liggen, en zou liever zien dat de minister zijn best doet om te onderzoeken hoe de Hoenderloo Groep open kan blijven, desnoods onder een andere zorgorganisatie dan Pluryn.

Dinsdagavond neemt Pluryn definitief een beslissing over de Hoenderloo Groep, hoewel al vrijwel zeker is dat deze dichtgaat.

De hele brief aan minister De Jonge is hier te lezen

Zie ook: Alles over de Hoenderloo Groep

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Bastiaan van Blokland

Het laatste nieuws uit Apeldoorn

 • Apeldoorn voert dit jaar nog geen vuurwerkverbod in

  21 april 2020
  APELDOORN - Er komt komende jaarwisseling geen verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk in Apeldoorn. Door de coronacrisis kan een bijeenkomst over alternatieven voor vuurwerk niet doorgaan. Dat is reden genoeg om het vuurwerkverbod uit te stellen, meldt de gemeente in een persbericht.
 • Na jaren praten eindelijk knoop doorgehakt over parkeerproblemen rond Apenheul

  13 maart 2020
  APELDOORN - Al jaren gaat het erover in de Apeldoornse politiek: de parkeerproblemen in Apeldoorn-West Apenheul. Dat deel van de stad heeft veel voorzieningen als Paleis het Loo, Berg en Bos en de Julianatoren. Die brengen op drukke dagen een hoop auto's en dus overlast mee. De oplossing volgens de raad na jaren praten: het college moet aansturen op minder auto's.
 • 'Behoud Hoenderloo Groep', medewerkers willen actie van burgemeester Heerts

  05 maart 2020
  APELDOORN - Met een klein groepje zijn ze donderdagavond op het stadhuis van Apeldoorn: medewerkers van de Hoenderloo Groep. Ze bieden burgemeester Ton Heerts een petitie aan en willen dat de zorgbestemming op het terrein van de Hoenderloo Groep blijft, zodat het niet commercieel verkocht kan worden.
 • Apeldoornse politiek wil dat zorggroep Pluryn onder toezicht komt

  02 maart 2020
  APELDOORN - Pluryn moet onder toezicht worden gesteld, zodat zorg voor jongeren van de Hoenderloo Groep de komende tijd gegarandeerd is. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse raad. Pluryn besluit dinsdag over sluiting van jeugdinstelling de Hoenderloo Groep, die grotendeels in Apeldoorn is gevestigd.
 • Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

  13 februari 2020
  APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuw zorgcomplex op plek van oude peuterspeelzaal

  27 mei 2020
  BRUMMEN - Op de plek van de oude peuterspeelzaal in Brummen komen waarschijnlijk woningen voor mensen met dementie. De gemeente heeft daarover een principebesluit bereikt met zorginstelling Dagelijks Leven. Het idee is om twintig studio's te realiseren.
 • Subsidie voor inwoners om Arnhemse luchtkwaliteit te meten

  26 mei 2020
  ARNHEM - De gemeente Arnhem stelt 10.000 euro subsidie beschikbaar voor inwoners die een luchtmeter aanschaffen en hun meetgegevens beschikbaar stellen. Per meter wordt er 17,50 euro vergoed, dat is ongeveer de helft van de totale kosten. Dat komt neer op 570 luchtmeters.
 • Ondanks protest is komst zonnepark weer een stap dichterbij

  26 mei 2020
  BENNEKOM - Het zonnepark Nergena in Bennekom is een stap dichterbij gekomen. Het gemeentebestuur is ondanks stevig protest akkoord gegaan met de definitieve omgevingsvergunning. Voor de zomer gaat de gemeenteraad er over stemmen. Daar zijn de meningen verdeeld.
 • Extra plekken om gratis te parkeren

  26 mei 2020
  ARNHEM - Er worden 48 parkeervakken omgezet van betaald parkeren en vergunninghoudersplekken naar gratis parkeren. Ook gaan de parkeerplekken van de sector Spijkerkwartier naar het Statenkwartier, besloot het Arnhemse college. Dat moet de parkeerdruk in die buurt verminderen.
 • Wijkraad Lent en DVOL vangen bot op verzoek groter sportpark en minder woningen Vossenpels-Noord

  26 mei 2020
  NIJMEGEN - De Wijkraad Lent en voetbalvereniging DVOL vangen bot het Nijmeegse college op hun verzoek om de plannen voor woningbouw in Vossenpels-Noord tussen Bekkersland en Smitjesland op te schorten en te heroverwegen ten gunste van een groter sportpark. Het college vindt dat er al voldoende geïnvesteerd wordt in sportvoorzieningen in de Waalsprong.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend