Logo De Belofte

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen zou panden met een verhoogd risico op brand fysiek moeten gaan controleren. Dat is de oproep van Stadspartij DNF en de lokale PvdA. Er is een lijst met 63 risicopanden, maar de gemeente legt de verantwoordelijkheid veelal bij pandeigenaren zelf neer.

Onterecht, zo menen de twee partijen. 'Een deel van de gebouwen heeft een gezondheids- of zorgfunctie. Daar zitten kwetsbare doelgroepen als ouderen en kinderen', valt te lezen in gestelde raadsvragen. Vanuit de gemeentelijke zorgplicht zou Nijmegen harder aan de slag moeten, menen de partijen. 

Fatale brand Londen aanleiding

In de Grenfelltoren in Londen woedde in 2017 brand waarbij 72 mensen om het leven kwamen. Ook in Nijmegen waren er flats zo bleek in 2018, waarbij de combinatie van materialen en de constructie ervoor konden zorgen dat een gevelbrand zich razendsnel kan verspreiden. Er kwam een lijst met 63 Nijmeegse risicopanden.

Tot nu toe is aan de eigenaren van deze 63 panden gevraagd om een speciale risicotool in te vullen. Twaalf panden kregen vervolgens het label 'oranje/rood'; een verhoogd risico. Eigenaren van zestien panden reageerden niet. De overige panden zouden minder risico lopen. 

'Gemeente moet leidende rol pakken'

Probleem is volgens de Nijmeegse oppositiepartijen dat eigenaren die tool zelf invullen: 'We willen dat de gemeente een leidende rol pakt in deze kwestie om in ieder geval uit eigen waarneming de mogelijke, werkelijke risico's vast te stellen.' Zo is dat ook in Rotterdam gebeurd. Daarnaast zouden de bewoners van alle 63 panden geïnformeerd moeten worden, menen PvdA en Stadspartij DNF in Nijmegen.

'Daarmee geef je bewoners en eigenaren duidelijkheid over het eventuele risico en neem je onzekerheid weg', zegt Jean-Paul Broeren van Stadspartij DNF. 

Belang pijnlijk duidelijk

Het belang van het onderwerp werd vorige week nog aangetoond tijdens een herdenking in seniorenflat De Notenhout in Nijmegen. In 2015 kwamen er vier mensen om het leven door een fatale brand in het complex. Er bleken onvoldoende vluchtwegen te zijn en de senioren konden die ook niet vinden. 

Stadspartij DNF en de PvdA hebben het Nijmeegse college tien vragen voorgelegd en opgeroepen proactief te gaan controleren. Tot dusverre wijst de gemeente op de eigen verantwoordelijkheid van pandeigenaren. 

Zie ook:

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • ‘Meerderheid raad Nijmegen gaat voor twee rijbanen en een busbaan bij herinrichting Graafseweg’

  20 mei 2020
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad wil dat bij de herinrichting van de Graafseweg tussen de Rozenstraat en de Wolfskuilseweg gekozen wordt voor een variant met één rijstrook in beide richtingen en een busbaan stadinwaarts. Dat laat PvdA-fractievoorzitter Ammar Selman dinsdagavond weten.
 • SP Nijmegen wil metingen geluidsoverlast en uitstoot Prins Mauritssingel

  19 mei 2020
  NIJMEGEN - Ga eens meten hoe echt zit met de uitstoot van fijnstof en geluidsoverlast bij de Prins Mauritssingel. Die oproep doet de SP aan het college van Nijmegen. Sinds eind 2019 vragen aanwonenden al om maatregelen, maar tot nu toe krijgen ze steeds nul op het rekest.
 • Raad Nijmegen: laat roeivereniging niet dobberen

  14 mei 2020
  NIJMEGEN - Roeivereniging De Waal verdient beter. Dat vindt een grote meerderheid van de Nijmeegse gemeenteraad, die woensdagavond stemde over het bestemmingsplan voor watersportcentrum Bastion bij de Spiegelwaal. De Waal heeft een drijvend botenhuis gekocht, maar kreeg van wethouder Vergunst geen vergunning om die in de Spiegelwaal te leggen. De wethouder moet er nu van de raad alles aan doen om de roeivereniging alsnog tegemoet te komen.
 • Wethouder Nijmegen: 'Raad niet gepasseerd over brandgevaarlijke panden'

  13 mei 2020
  NIJMEGEN - Wethouder Noël Vergunst van Nijmegen vindt niet dat hij de gemeenteraad heeft gepasseerd. Dat zegt hij in antwoord op vragen van de PvdA en Stadspartij DNF. Die partijen vroegen al eerder tevergeefs om een lijst met mogelijk brandgevaarllijke panden. Een Nijmeegse burger kreeg de lijst vorige week wél na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).

Overig verkiezingsnieuws

 • Online fraude komt steeds vaker voor, aantal woninginbraken neemt juist af

  25 mei 2020
  EDE - Het aantal woninginbraken in de gemeente Ede is fors gedaald. Maar online fraude met bankgegevens komt helaas steeds meer voor. Dat staat in het jaarverslag van de politie Ede.
 • Vier zomervakantie in autoloze straten, zegt D66 Nijmegen

  25 mei 2020
  NIJMEGEN - D66 Nijmegen wil dat het deze zomer mogelijk wordt om zogenoemde 'vakantiestraten’ in te richten, waarin verkeer tijdelijk wordt geweerd. Hiermee moet meer ruimte geboden worden aan buurtbewoners die door de coronacrisis noodgedwongen in eigen stad vakantie vieren.
 • De Betuwe knapt schietbaan op voor mondiaal toernooi

  23 mei 2020
  OMMEREN - Apetrots is schietvereniging De Betuwe op het binnenslepen van de World Police and Firegames. Maar eerst wil de club de accommodatie nog een flinke opknapbeurt geven. Deze week is een belangrijke horde genomen: de gemeenteraad stemt in met de plannen.
 • Ondernemers christelijk Elburg maken statement: Eerste Pinksterdag koopzondag

  23 mei 2020
  ELBURG - Maar liefst 23 ondernemers in de Vesting van Elburg nemen het heft in eigen handen. Nu de gemeenteraad van het christelijke bolwerk geen tijdelijke koopzondag lijkt goed te keuren, openen zij op 31 mei - Eerste Pinksterdag - hun winkels. Buiten kerktijden, tussen 13:00 en 17:00 uur. ‘Het is tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid.’
 • Twee informateurs in West Betuwe

  23 mei 2020
  GELDERMALSEN - In West Betuwe gaan twee informateurs aan de slag om de politieke problemen op te lossen. Het college verloor deze week de steun van een meerderheid van de raad, nadat drie coalitiepartijen hadden gebroken met de vierde coalitiepartner Leefbaar Lokaal Belang.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend