Logo De Belofte

BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.

Vrijwel direct na de breuk ging BN&M om tafel met drie nieuwe partijen: D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen staan open voor het doorzetten van de reeds genomen besluiten.

'We hebben een opgave van 731 terajoule op te wekken energie. Dat willen we voor twee derde uit windenergie en een derde uit zonne-energie halen', verklaart fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M.

Vraagtekens bij snelheid

De voormalige partners blijven verbijsterd achter. 'We hebben stevige discussies gehad en onze standpunten lagen uit elkaar, maar niet zover uit elkaar. We zouden vandaag bijeenkomen om erover te praten. BN&M heeft daar niet op willen wachten', vertelt fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA. 'De snelheid waarmee het nu gaat is verbazingwekkend.'

Preijers is niet de enige die zich over de snelheid verbaast. Eerder stelde SP-fractievoorzitter Jos Swartjes dat PvdA'er Sijmen Versluijs al voor de breuk benaderd is voor een functie als wethouder in een nieuw college.

'Dat is absoluut niet waar. Ik had wel een donkerbruin vermoeden dat het niet goed ging tussen de drie coalitiepartners, maar ben pas na de breuk benaderd', stelt Versluijs. Hij zegt wel open te staan voor de post. 

'Politieke zwaargewichten'

Ook Frans Houben van GroenLinks is al naar voren geschoven als kandidaat-wethouder. Piet de Klein van BN&M lijkt aan te blijven als wethouder. 'Als je politieke zwaargewichten in een nieuw college hebt, is het raar als je daar geen gebruik van maakt. Maar het is nog allemaal onderdeel van de gesprekken', stelt Van Ewijk als leider van de grootste partij. 

De eerste inhoudelijke gesprekken tussen de nieuwe partners vinden hoogstwaarschijnlijk komend weekend plaats. Het doel is om eind maart al een nieuw college te hebben. 'Er liggen grote opgaven op tafel als de omgevingswet en het dossier wind en zon. Er is snel een sterk, adequaat bestuur nodig. Het gaat veelal om lokale, praktische zaken waarover de meningsverschillen niet erg groot zijn. Bruggen kunnen dus snel geslagen worden', meent Van Ewijk. 

Waarom die bruggen niet met de voormalige coalitiepartners zijn geslagen, blijft wat onduidelijk. Volgens BN&M zijn er wel degelijk eerdere pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen, maar was er geen andere uitweg dan te stoppen.

Zie ook: Coalitie in Beuningen klapt, grootste partij trekt stekker eruit

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Emotie en boosheid na coalitiebreuk met mailtje

  03 maart 2020
  BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.
 • Van rechts naar links, Beuningen wil snel nieuw college

  26 februari 2020
  BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.

Overig verkiezingsnieuws

 • Motie ‘Opnemen kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen’ aangenomen

  27 mei 2020
  HATTEM - CDA-fractievoorzitter Teun Juk diende maandagavond mede namens PvdA, D66, en ChristenUnie een motie in voor het opnemen van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen. De motie werd met een grote meerderheid aangenomen.
 • Zutphen verwacht tekort van 2 miljoen euro door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Watervrienden willen voor de zomer duidelijkheid over zwembad De Hoevert

  27 mei 2020
  DIDAM - Zwemvereniging De Watervrienden hoopt voor de zomer op duidelijkheid over de toekomst van zwembad De Hoevert in Didam. De gemeente heeft geen partij bereid gevonden om het bad over te nemen, waardoor sluiting van het zwembad aan het einde van het jaar dreigt.
 • Marathonvergaderingen en geen barbecue, het is afzien voor de Arnhemse politiek

  27 mei 2020
  ARNHEM - Alle debatten in de Arnhemse politiek vinden de komende tijd weer fysiek plaats. Om het stuwmeer aan onderwerpen nog voor de zomer weg te werken, zullen enkele bijeenkomsten worden opgerekt tot 'marathonvergaderingen'. Ook de jaarlijkse raadsbarbecue begin juli, zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor politieke besluitvorming.
 • Kadernota Winterswijk: 'winstwaarschuwing' voor 2021

  27 mei 2020
  WINTERSWIJK - Het college van B & W van Winterswijk noemt de kadernota 2021 – 2024 zelf een 'winstwaarschuwing'. De kadernota biedt het financiële perspectief van de gemeente in de komende jaren. Door het een winstwaarschuwing te noemen geeft het college aan dat er nagenoeg geen ruimte is voor nieuw beleid. Uit de nota blijft overigens dat ook al vastgesteld beleid niet zonder meer uitgevoerd kan worden.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend