Logo De Belofte

BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.

Vrijwel direct na de breuk ging BN&M om tafel met drie nieuwe partijen: D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen staan open voor het doorzetten van de reeds genomen besluiten.

'We hebben een opgave van 731 terajoule op te wekken energie. Dat willen we voor twee derde uit windenergie en een derde uit zonne-energie halen', verklaart fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M.

Vraagtekens bij snelheid

De voormalige partners blijven verbijsterd achter. 'We hebben stevige discussies gehad en onze standpunten lagen uit elkaar, maar niet zover uit elkaar. We zouden vandaag bijeenkomen om erover te praten. BN&M heeft daar niet op willen wachten', vertelt fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA. 'De snelheid waarmee het nu gaat is verbazingwekkend.'

Preijers is niet de enige die zich over de snelheid verbaast. Eerder stelde SP-fractievoorzitter Jos Swartjes dat PvdA'er Sijmen Versluijs al voor de breuk benaderd is voor een functie als wethouder in een nieuw college.

'Dat is absoluut niet waar. Ik had wel een donkerbruin vermoeden dat het niet goed ging tussen de drie coalitiepartners, maar ben pas na de breuk benaderd', stelt Versluijs. Hij zegt wel open te staan voor de post. 

'Politieke zwaargewichten'

Ook Frans Houben van GroenLinks is al naar voren geschoven als kandidaat-wethouder. Piet de Klein van BN&M lijkt aan te blijven als wethouder. 'Als je politieke zwaargewichten in een nieuw college hebt, is het raar als je daar geen gebruik van maakt. Maar het is nog allemaal onderdeel van de gesprekken', stelt Van Ewijk als leider van de grootste partij. 

De eerste inhoudelijke gesprekken tussen de nieuwe partners vinden hoogstwaarschijnlijk komend weekend plaats. Het doel is om eind maart al een nieuw college te hebben. 'Er liggen grote opgaven op tafel als de omgevingswet en het dossier wind en zon. Er is snel een sterk, adequaat bestuur nodig. Het gaat veelal om lokale, praktische zaken waarover de meningsverschillen niet erg groot zijn. Bruggen kunnen dus snel geslagen worden', meent Van Ewijk. 

Waarom die bruggen niet met de voormalige coalitiepartners zijn geslagen, blijft wat onduidelijk. Volgens BN&M zijn er wel degelijk eerdere pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen, maar was er geen andere uitweg dan te stoppen.

Zie ook: Coalitie in Beuningen klapt, grootste partij trekt stekker eruit

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Beuningen

  • "Uitwisseling boa's alleen in incidentele gevallen"

    28 september 2021
    REGIO - De regionale samenwerking van boa's die zo'n twee maanden geleden is ingezet, leidt niet tot een soort pool van boa's in Tweestromenland. Dat zei burgemeester Daphne Bergman van Beuningen onlangs op vragen vanuit de Beuningse gemeenteraad.
  • Nog dit jaar zelfbewoningsplicht en anti-speculatie in Beuningen

    27 september 2021
    BEUNINGEN - De gemeente Beuningen wil nog dit jaar verbeteringen aanbrengen op de woningmarkt. Drie weken geleden verklaarde het college van B&W dat men volgend voorjaar met een voorstel zou komen voor de invoering van zelfbewoningsplicht op de woningmarkt, evenals een anti-speculatie beding. Nu heeft de gemeenteraad besloten om beide maatregelen dit jaar nog in te voeren.
  • Jos Swartjes opnieuw lijsttrekker SP Beuningen

    07 september 2021
    BEUNINGEN - Jos Swartjes is unaniem gekozen tot lijsttrekker voor de Socialistische Partij in Beuningen, bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Dat heeft de SP bekendgemaakt.
  • College B&W Beuningen wil nieuwe opzet verkiezingsborden

    31 augustus 2021
    BEUNINGEN - In Beuningen worden de verkiezingsborden voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar waarschijnlijk aangepast. Op verzoek vanuit de gemeenteraad wil het Beuningse college van burgemeester en wethouders dat de verkiezingsborden een meer professionele uitstraling krijgen.
  • Inwoners Beuningen zijn slecht groenonderhoud helemaal beu

    03 augustus 2021
    BEUNINGEN - In de gemeenteraad van 5 juli bleek al dat het slecht is gesteld met het groenonderhoud in de gemeente Beuningen, maar sindsdien is er weinig verbeterd. "Op heel veel plekken ziet het er gewoon heel armoedig uit", reageert Saskia Kos op een Facebookpost over het onderhoud. Wethouder Piet de Klein bevestigde dat de gemeente ook niet altijd tevreden is en beloofde beterschap.

Overig verkiezingsnieuws

  • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

    30 september 2021
    NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
  • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

    29 september 2021
    NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
  • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

    29 september 2021
    TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
  • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

    29 september 2021
    ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
  • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

    29 september 2021
    ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend