Logo De Belofte

BEUNINGEN - Beuningen wil snel een nieuw college. Afgelopen donderdag klapte de coalitie in de gemeente door onenigheid. De grootste partij, Beuningen Nu & Morgen (BN&M), trok de stekker uit de samenwerking met CDA en VVD. Het dossier zon en wind was de boosdoener.

Vrijwel direct na de breuk ging BN&M om tafel met drie nieuwe partijen: D66, GroenLinks en PvdA. Die partijen staan open voor het doorzetten van de reeds genomen besluiten.

'We hebben een opgave van 731 terajoule op te wekken energie. Dat willen we voor twee derde uit windenergie en een derde uit zonne-energie halen', verklaart fractievoorzitter Eric van Ewijk van BN&M.

Vraagtekens bij snelheid

De voormalige partners blijven verbijsterd achter. 'We hebben stevige discussies gehad en onze standpunten lagen uit elkaar, maar niet zover uit elkaar. We zouden vandaag bijeenkomen om erover te praten. BN&M heeft daar niet op willen wachten', vertelt fractievoorzitter Dave Preijers van het CDA. 'De snelheid waarmee het nu gaat is verbazingwekkend.'

Preijers is niet de enige die zich over de snelheid verbaast. Eerder stelde SP-fractievoorzitter Jos Swartjes dat PvdA'er Sijmen Versluijs al voor de breuk benaderd is voor een functie als wethouder in een nieuw college.

'Dat is absoluut niet waar. Ik had wel een donkerbruin vermoeden dat het niet goed ging tussen de drie coalitiepartners, maar ben pas na de breuk benaderd', stelt Versluijs. Hij zegt wel open te staan voor de post. 

'Politieke zwaargewichten'

Ook Frans Houben van GroenLinks is al naar voren geschoven als kandidaat-wethouder. Piet de Klein van BN&M lijkt aan te blijven als wethouder. 'Als je politieke zwaargewichten in een nieuw college hebt, is het raar als je daar geen gebruik van maakt. Maar het is nog allemaal onderdeel van de gesprekken', stelt Van Ewijk als leider van de grootste partij. 

De eerste inhoudelijke gesprekken tussen de nieuwe partners vinden hoogstwaarschijnlijk komend weekend plaats. Het doel is om eind maart al een nieuw college te hebben. 'Er liggen grote opgaven op tafel als de omgevingswet en het dossier wind en zon. Er is snel een sterk, adequaat bestuur nodig. Het gaat veelal om lokale, praktische zaken waarover de meningsverschillen niet erg groot zijn. Bruggen kunnen dus snel geslagen worden', meent Van Ewijk. 

Waarom die bruggen niet met de voormalige coalitiepartners zijn geslagen, blijft wat onduidelijk. Volgens BN&M zijn er wel degelijk eerdere pogingen gedaan om nader tot elkaar te komen, maar was er geen andere uitweg dan te stoppen.

Zie ook: Coalitie in Beuningen klapt, grootste partij trekt stekker eruit

Door: Sven Strijbosch

Het laatste nieuws uit Beuningen

 • 'Ongehoord': wel vergaderen terwijl niet iedereen mee kan doen

  07 juli 2020
  BEUNINGEN - Moet je nu wel of niet fysiek vergaderen nu de coronamaatregelen zijn versoepeld? In Beuningen wordt daar verschillend over gedacht. Fractie-voorzitter Jos Swartjes van de SP behoort tot de groep mensen met een verhoogd risico om ziek te worden en stelt dat hij daarom niet bij de vergadering van deze dinsdagavond kan zijn. 'Ongehoord' noemt hij het dat de allerlaatste vergadering voor de zomervakantie niet nog één keer digitaal kan.
 • BN&M wil dorpshuizen financieel ondersteunen, oppositie vindt het te vroeg

  08 mei 2020
  BEUNINGEN - Dorpshuizen in de gemeente Beuningen zouden gesteund moeten worden met in totaal €250.000,-. Dat vindt de partij Beuningen Nu & Morgen. De oppositie is kritisch op dit plan.
 • Wethouders Beuningen ondanks protest geïnstalleerd

  01 april 2020
  BEUNINGEN - Ondanks protesten vooraf is dinsdagavond tijdens een raadsvergadering het nieuwe college van de gemeente Beuningen geïnstalleerd en het coalitieakkoord besproken. Verschillende raadsleden noemden de samenkomst onverantwoord vanwege het risico op coronabesmetting.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
 • Emotie en boosheid na coalitiebreuk met mailtje

  03 maart 2020
  BEUNINGEN - De coalitiebreuk in Beuningen is vilein verlopen, zo bleek tijdens de raadsvergadering van dinsdagavond. Coalitiepartijen VVD en CDA werden met een mailtje geïnformeerd door Beuningen Nu & Morgen (BN&M) over het eenzijdig laten klappen van de samenwerking.

Overig verkiezingsnieuws

 • Grote veranderingen raadsfractie PvdA Hattem

  12 augustus 2020
  HATTEM - De raadsfractie van de PvdA zal na het zomerreces een behoorlijke verandering ondergaan. De huidige fractievoorzitter, Marie-Lupe Stapper, heeft te kennen gegeven -wegens drukke werkzaamheden in combinatie met een nieuwe studie- te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Ook Geert Winkel heeft, na eigen afweging, besloten om zijn raadslidmaatschap te beëindigen.
 • Teunis verbouwt eigen groenten op zorglandgoed: 'Ik hoop zo de honderd te halen'

  09 augustus 2020
  RUMPT - Linge's Zorglandgoed opende precies een jaar geleden in het Betuwse Rumpt. Een verpleeghuis voor ouderen waar een huiselijke sfeer en buitenleven voorop staan. Omliggende gemeenten zijn enthousiast en zelfs vanuit Brussel is belangstelling.
 • Snelle oplossing in zicht voor lekkende vaten

  07 augustus 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem streeft er naar om begin september te kunnen beginnen met het opruimen van 1300 vaten met giftig blusschuim op industrieterrein De Huet. Volgens burgemeester Mark Boumans is er zicht op een snelle oplossing door het water te filteren van de giftige PFOS-stoffen.
 • Arnhem haalt tijdens hittegolf meer afval op tegen de stank

  05 augustus 2020
  ARNHEM - Arnhem zal tijdens de verwachte hittegolf vaker afval ophalen. Dat laat de gemeente weten. Warme periodes met broeierigheid kunnen namelijk extra stankoverlast veroorzaken, vooral bij groente-, fruit- en tuinafval (gft).
 • Buurt wint: 'Mensen met onbegrepen gedrag' niet naar Doornspijk

  05 augustus 2020
  DOORNSPIJK - Een opluchting voor bewoners van de Berkenweg in Doornspijk: het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag besloten dat er geen 'mensen met onbegrepen gedrag' bij hen in de straat geplaatst mogen worden. Een vergunningsaanvraag van Stuyvenzand werd daarom afgewezen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend