Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.

In 2013 deed Zutphen dat ook al, samen met de gemeente Ede. Het provinciebestuur liet toen weten niet verantwoordelijk te zijn voor bestaande hoogspanningslijnen en wees daarmee een gesprek met beide gemeenten af. 

Miljoenenproject

Volgens wethouder Laura Werger zijn er nieuwe ontwikkelingen en daardoor ook nieuwe kansen. 'Er zijn bewegingen. Overijssel overweegt om mee te betalen en Utrecht ook. Daarom kijken we of we opnieuw het gesprek aan kunnen gaan.' Zutphen doet dit overigens niet alleen. De gemeente is aangesloten bij het Gemeentelijk Platform Hoogspanning, waar ook Ede en Overbetuwe bij zijn aangesloten. 

Leidingbeheerder TenneT onderzocht eerder dat het ondergronds brengen van vier kilometer aan hoogspanningslijnen Zutphen tussen de 3,5 en 4,2 miljoen gaat kosten. De totale kosten liggen veel hoger: 17 miljoen euro, maar het Rijk betaalt tachtig procent. Die regeling verloopt dit jaar. Ook de 3,5 miljoen is voor het Zutphens college te veel. 

 'Het geld klotst hier niet over de plinten', benadrukt de wethouder. Volgens haar gaat het project alleen door als de kosten voor Zutphen aanzienlijk worden verlaagd.

Zorgen bij bewoners

Hoeveel geld de gemeente zelf over heeft voor de zogenoemde 'verkabeling' kan Werger nog niet zeggen. 'Uiteindelijk krijgt de raad een voorstel.' Naast een gesprek met de provincie onderzoekt Zutphen ook andere opties om het miljoenenproject van de grond te krijgen. Zoals dekking van de lasten over een langere termijn en een eigen bijdrage van inwoners. 

Het gaat bij dit project alleen om de hoogspanningslijnen ten oosten van de Den Elterweg. Een stuk van vier kilometer lang, boven zo'n 600 huizen in Zutphen en Warnsveld. Bewoners die vlakbij wonen maken zich al jaren ongerust over hun gezondheid. De wethouder denkt dat er voor hen binnenkort helderheid komt. 'De belangenvereniging heeft zich er jaren voor ingezet, ik vind dat zij ook wel duidelijkheid mogen krijgen.' 

Mocht het project doorgaan dan gaan de leidingen bij de buurt Voorsteralleekwartier-Noord de grond in en komen ze vervolgens bij bedrijventerrein de Revelhorst weer naar boven. 

Zie ook:

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.
 • Zutphens raadslid splitst zich af van BurgerBelang en gaat alleen verder

  19 maart 2020
  ZUTPHEN - Raadslid Petra Ackermans splitst zich af van haar partij BurgerBelang Zutphen Warnsveld. 'Ik heb het bestuur gemeld te stoppen en als zelfstandige fractie verder te gaan', laat Ackermans weten.
 • Gemeente gooit monumenten, woningen en garageboxen in de verkoop

  18 maart 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen wil de komende tijd vijftien panden verkopen. Het college hoopt daarmee een kleine zes miljoen euro binnen te slepen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend