Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.

In 2013 deed Zutphen dat ook al, samen met de gemeente Ede. Het provinciebestuur liet toen weten niet verantwoordelijk te zijn voor bestaande hoogspanningslijnen en wees daarmee een gesprek met beide gemeenten af. 

Miljoenenproject

Volgens wethouder Laura Werger zijn er nieuwe ontwikkelingen en daardoor ook nieuwe kansen. 'Er zijn bewegingen. Overijssel overweegt om mee te betalen en Utrecht ook. Daarom kijken we of we opnieuw het gesprek aan kunnen gaan.' Zutphen doet dit overigens niet alleen. De gemeente is aangesloten bij het Gemeentelijk Platform Hoogspanning, waar ook Ede en Overbetuwe bij zijn aangesloten. 

Leidingbeheerder TenneT onderzocht eerder dat het ondergronds brengen van vier kilometer aan hoogspanningslijnen Zutphen tussen de 3,5 en 4,2 miljoen gaat kosten. De totale kosten liggen veel hoger: 17 miljoen euro, maar het Rijk betaalt tachtig procent. Die regeling verloopt dit jaar. Ook de 3,5 miljoen is voor het Zutphens college te veel. 

 'Het geld klotst hier niet over de plinten', benadrukt de wethouder. Volgens haar gaat het project alleen door als de kosten voor Zutphen aanzienlijk worden verlaagd.

Zorgen bij bewoners

Hoeveel geld de gemeente zelf over heeft voor de zogenoemde 'verkabeling' kan Werger nog niet zeggen. 'Uiteindelijk krijgt de raad een voorstel.' Naast een gesprek met de provincie onderzoekt Zutphen ook andere opties om het miljoenenproject van de grond te krijgen. Zoals dekking van de lasten over een langere termijn en een eigen bijdrage van inwoners. 

Het gaat bij dit project alleen om de hoogspanningslijnen ten oosten van de Den Elterweg. Een stuk van vier kilometer lang, boven zo'n 600 huizen in Zutphen en Warnsveld. Bewoners die vlakbij wonen maken zich al jaren ongerust over hun gezondheid. De wethouder denkt dat er voor hen binnenkort helderheid komt. 'De belangenvereniging heeft zich er jaren voor ingezet, ik vind dat zij ook wel duidelijkheid mogen krijgen.' 

Mocht het project doorgaan dan gaan de leidingen bij de buurt Voorsteralleekwartier-Noord de grond in en komen ze vervolgens bij bedrijventerrein de Revelhorst weer naar boven. 

Zie ook:

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend