Logo De Belofte

ZUTPHEN - Zutphen heeft In ieder geval 3,5 miljoen nodig om de hoogspanningslijnen die nu nog boven een deel van de stad hangen ondergronds te maken. Geld dat de gemeente niet heeft, en dus wil het gemeentebestuur nogmaals aankloppen bij de provincie.

In 2013 deed Zutphen dat ook al, samen met de gemeente Ede. Het provinciebestuur liet toen weten niet verantwoordelijk te zijn voor bestaande hoogspanningslijnen en wees daarmee een gesprek met beide gemeenten af. 

Miljoenenproject

Volgens wethouder Laura Werger zijn er nieuwe ontwikkelingen en daardoor ook nieuwe kansen. 'Er zijn bewegingen. Overijssel overweegt om mee te betalen en Utrecht ook. Daarom kijken we of we opnieuw het gesprek aan kunnen gaan.' Zutphen doet dit overigens niet alleen. De gemeente is aangesloten bij het Gemeentelijk Platform Hoogspanning, waar ook Ede en Overbetuwe bij zijn aangesloten. 

Leidingbeheerder TenneT onderzocht eerder dat het ondergronds brengen van vier kilometer aan hoogspanningslijnen Zutphen tussen de 3,5 en 4,2 miljoen gaat kosten. De totale kosten liggen veel hoger: 17 miljoen euro, maar het Rijk betaalt tachtig procent. Die regeling verloopt dit jaar. Ook de 3,5 miljoen is voor het Zutphens college te veel. 

 'Het geld klotst hier niet over de plinten', benadrukt de wethouder. Volgens haar gaat het project alleen door als de kosten voor Zutphen aanzienlijk worden verlaagd.

Zorgen bij bewoners

Hoeveel geld de gemeente zelf over heeft voor de zogenoemde 'verkabeling' kan Werger nog niet zeggen. 'Uiteindelijk krijgt de raad een voorstel.' Naast een gesprek met de provincie onderzoekt Zutphen ook andere opties om het miljoenenproject van de grond te krijgen. Zoals dekking van de lasten over een langere termijn en een eigen bijdrage van inwoners. 

Het gaat bij dit project alleen om de hoogspanningslijnen ten oosten van de Den Elterweg. Een stuk van vier kilometer lang, boven zo'n 600 huizen in Zutphen en Warnsveld. Bewoners die vlakbij wonen maken zich al jaren ongerust over hun gezondheid. De wethouder denkt dat er voor hen binnenkort helderheid komt. 'De belangenvereniging heeft zich er jaren voor ingezet, ik vind dat zij ook wel duidelijkheid mogen krijgen.' 

Mocht het project doorgaan dan gaan de leidingen bij de buurt Voorsteralleekwartier-Noord de grond in en komen ze vervolgens bij bedrijventerrein de Revelhorst weer naar boven. 

Zie ook:

Door: Madelien Jansen

Het laatste nieuws uit Zutphen

 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Zutphen bezuinigt door: dit gaat er veranderen

  10 november 2020
  ZUTPHEN - Met wat kleine wijzigingen heeft de Zutphense gemeenteraad de begroting voor de komende vier jaar unaniem aangenomen. Wederom staat er een bezuinigingsronde voor de deur, die inwoners gaan voelen bij de parkeermeter en bij het betalen van belastingen.
 • Miljoenentekort dreigt voor Zutphen, mede door corona

  27 mei 2020
  ZUTPHEN - Op basis van de eerste maanden van 2020 verwacht Zutphen dit jaar een financieel nadeel van ruim 1 miljoen euro. De effecten van de coronacrisis zijn dan nog niet meegerekend. Doet de gemeente dat wel, dan wordt het tekort naar verwachting dubbel zo groot.
 • Zutphen mag 14 panden nu verkopen

  13 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is van plan om binnenkort diverse panden, waaronder monumenten, in de stad te verkopen. De gemeenteraad stemt daar mee in, maar stelt voor enkele gebouwen wel een aantal voorwaarden op.
 • Zutphen slaagt er nog niet in om nieuwe boa's aan te trekken

  11 mei 2020
  ZUTPHEN - De gemeente Zutphen is er nog niet in geslaagd om het aantal buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de stad uit te breiden. De gemeenteraad gaf het college begin dit jaar de opdracht om twee nieuwe handhavers aan te stellen, omdat een vacaturestop als gevolg van de bezuinigingen leidde tot relatief grote onderbezetting bij het team Toezicht en Handhaving.

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend