Logo De Belofte

ARNHEM - 'We zien aan alle kanten dat het zoals het nu gaat op de lange termijn niet houdbaar is', zegt Sabine Andeweg (D66) in reactie op de nieuwe Arnhemse bezuinigingsvoorstellen op jeugdzorg. Arnhem kan volgens haar leren van Utrecht. 'Qua systematiek een modelgemeente.'

Afgelopen week kwam wethouder Hans de Vroome met een nieuw pakket aan bezuinigingsvoorstellen op de jeugdzorg. Ondanks het verhoogde budget en besparingsmaatregelen zag de wethouder nu al aankomen dat hij toch 10 tot 12 miljoen euro per jaar tekort zou komen. Zijn plan moet dit jaar 1,4 miljoen euro opleveren, oplopend tot 5 miljoen euro in 2023. Voor het overige hoopt De Vroome vooral op extra rijksbijdragen.

Zie ook: Arnhemse wethouder over jeugdzorgbezuinigingen: 'Dat gaat pijn doen'

Het 'Utrechtse model' werd na onderzoek deze week in Binnenlands Bestuur bewierookt. In die gemeente kiest men onder meer in de basis voor één aanbieder die een vast bedrag ter beschikking heeft. Daar waar het totaal aan Arnhemse zorgaanbieders was opgelopen tot ruim 700. Door strengere regels zal dat aantal dit jaar al wel sterk worden teruggebracht. Ook met het Utrechtse tekort van 'slechts' 0,8 miljoen euro zouden veel gemeenten zeer tevreden zijn.

'Visie ontbreekt'

'Overigens is de wijze van inrichten maar één ding', stelt Andeweg. 'Het gaat er vooral om dat je langdurig en consequent vasthoudt aan je keuzes. Daar helpt een integrale visie bij.' Deze visie wordt ook door coalitiepartner Mark Coenders (GroenLinks) nog gemist. In de voorstellen van De Vroome ziet hij bovendien 'ingrijpende en pijnlijke maatregelen'.

Ongetwijfeld zal het onderwerp binnen de coalitie de nodige discussie geven. Vorig jaar klapte de samenwerking inhoudelijk vanwege zorgtekorten Toen bedroeg de bezuiniging op zorg 7,5 miljoen euro. Maar dat betrof voornamelijk efficiencymaatregelen. In het nu voorliggende plan gaat de gemeente ook stoppen met de financiering van zorgvormen, zoals bepaalde therapieën.

Zie ook: 'Wespennest' in stadhuis Arnhem eist opnieuw politieke slachtoffers

Ook Eric Greving (PvdA) ziet 'moeilijke maatregelen die gevolgen hebben voor onze kwetsbare jeugd'. Net als Steffenie Pape (VVD) vindt hij dat kwalitatief goede zorg het uitgangspunt is. De komende weken zal blijken of ze daar ook inhoudelijk dezelfde ideeën bij hebben. 'Maar dat er omgebogen moet worden staat als een paal boven water', meent Pape.

'Stop met sociale wijkteams'

Jan Hutten (CDA) pleit voor kortere zorgtrajecten om te kunnen besparen. Wel wil hij ervoor waken dat armere gezinnen meer worden geraakt. Nico Wiggers (Arnhemse Ouderenpartij) is blij 'dat zaken nu eens goed worden aangepakt'. 'Jammer dat niet al direct kritisch is gekeken naar nut en noodzaak om de rekening bij de overheid te leggen.'

Ook wil Wiggers af van de sociale wijkteams. 'Concentratie van kennis en kunde levert meer op dan versnippering. Het idee dat deze teams dichter bij de mensen staan, heeft nog geen meerwaarde bewezen.'

'Schandalig, achterlijk en schofferend'

De SP wil het plan van De Vroome 'zo snel mogelijk van tafel'. 'Schandalig, achterlijk en schofferend', noemt Gerrie Elfrink het. Volgens hem laat de wethouder zich uit alsof therapieën 'leuke hobbycursussen' zijn. 'Ga maar eens nadenken wat je kinderen aandoet. Alsof ouders het niet allang zelf geprobeerd hebben.' Ook wijst de SP'er erop dat andere keuzes mogelijk zijn. Zoals minder geld reserveren voor een nieuwe schouwburg, stoppen met het klimaatfonds of een andere belastingheffing. 'Zorg afpakken gaat op termijn meer geld kosten.'

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
 • Windmolens zonder draagvlak? Gemeente niet blij met duurzaamheidsplannen

  14 april 2021
  DRUTEN - De lokale politiek is druk bezig om de CO2-uitstoot de komende jaren fors terug te dringen. Hoewel de meeste gemeenten weg dachten te komen met het opwekken van zonne-energie, wordt van een paar regio’s verwacht dat zij binnenkort alsnog windmolens overwegen. Zo ook van Druten, waar raadsleden nogal verontwaardigd zijn: ‘Dit proces is ondemocratisch.’
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend