Logo De Belofte

WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.

De drukte op N-wegen in Gelderland is met gemiddeld negen procent toegenomen ten opzichte van 2012, blijkt uit cijfers van de provincie Gelderland. In Wageningen bleef het aantal verkeersbewegingen echter nagenoeg gelijk, concludeert lokaal CU-politicus Jan Dijkstra. De provincie verwachtte een stijging. 

'Campusroute niet nodig'

Omwonenden van de Wageningen Universiteit zien de tegenvallende verkeerscijfers als een bewijs dat een drukke rondweg door natuurgebied en vlak langs huizen niet nodig is. 'Er is geen toename van het verkeer, dus hoef je voor dit stuk weg geen maatregelen te nemen', zegt Rob Jongman van actiegroep Campusroute Nee!. 

'Als er al een probleem zit, zit dat in het sluipverkeer dat via Bennekom naar de A50 gaat', stelt hij. Uit de provinciale metingen is op te maken dat verkeer massaal afslaat bij Bennekom en veel minder vaak de N781 doorrijdt richting de universiteitscampus van Wageningen. 

Zie ook: Inwoners Wageningen niet eens met berekeningen Campusroute

'Te kort door de bocht'

Maar volgens de provincie is de conclusie Campusroute niet nodig te kort door de bocht. 'Dat kun je op basis van deze cijfers niet zeggen', zegt een woordvoerder. 'We moeten naar de toekomstige groei kijken.' 

De provincie is momenteel bezig die toekomstverwachtingen op een rij te zetten en werkt op basis daarvan een verkeersplan uit. De opties zijn: een nieuwe weg (Campusroute) of de bestaande route verbeteren. 

Het onderzoek van de provincie loopt inmiddels maandenlange vertraging op door een fout in de verkeerscijfers. Naar verwachting volgt ergens de komende weken een verbeterde versie. 

Zie ook: Fikse vertraging Campusroute door provinciale fout

Belang: Snel minder files 

Inmiddels duurt het hele proces al zeker acht jaar en groeit bij ondernemers de urgentie. Zij willen snel minder files - daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. Al jaren is het een probleem om tijdens de spits met de auto Wageningen in of uit te komen.

Omdat een permanente oplossing nog wel even op zich laat wachten, komen er al op korte termijn verkeersaanpassingen. De provincie onderzoekt acht maatregelen. Naar verwachting wordt deze week bekend wat er gaat gebeuren.

Zie ook: Ondernemers: 'schiet op met die campusroute in Wageningen'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Tientjes meer betalen voor afval in Wageningen

  10 november 2020
  WAGENINGEN - De afvalstoffenheffing gaat voor Wageningers met enkele tientallen euro's omhoog. De gemeenteraad stelde maandagavond de belastingverordening vast waarin dit is geregeld.
 • Al 15 jaar is Geert van Rumund burgemeester van Wageningen

  01 november 2020
  WAGENINGEN - In Museum de Casteelse Poort in Wageningen is een persoonlijke expositie geopend met en over burgemeester Geert van Rumund. Vandaag, 1 november 2020, is hij precies 15 jaar eerste burger van de stad Wageningen. De PvdA'er is de langstzittende burgemeester van Gelderland op dit moment.
 • Waarschuwing: 'Gemeente bezuinig niet op preventieve zorg'

  12 oktober 2020
  WAGENINGEN - Netwerkverband Welsaam waarschuwt de gemeente Wageningen niet te bezuinigen op laagdrempelige sociale hulp en ondersteuning. "Want dan snijdt de gemeente zichzelf in de vingers en zal ze met veel hogere kosten opgezadeld worden", zegt penvoerder Esther van der Zee.
 • Begroten is een uitdaging in coronatijd, Wageningen neemt er extra tijd voor

  22 september 2020
  WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat extra tijd nemen om een sluitende begroting op te stellen. De financiële uitdaging is zo groot dat het de gemeente niet lukt om komende november al een dichtgetimmerd plan bij de provincie Gelderland in te leveren.
 • Twijfels over nieuwe wethouder, kandidaat vraagt bedenktijd

  15 juli 2020
  WAGENINGEN - Wageningen heeft nog geen nieuwe wethouder. Kandidaat Leo Bosland twijfelt of hij de taak op zich moet nemen. Hij zou eigenlijk dinsdagavond geïnstalleerd worden, maar heeft bedenktijd aangevraagd. De gemeenteraad is namelijk verdeeld over zijn geschiktheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Partijen voor breuk al in gesprek over nieuwe Arnhemse coalitie

  05 maart 2021
  ARNHEM - GroenLinks, VVD en PvdA spraken afgelopen zondag al met Arnhem Centraal over een mogelijke nieuwe coalitie. Dat de samenwerking met D66 werd stopgezet, werd hen donderdagmiddag vlak voor het nieuws naar buiten kwam in een zoommeeting medegedeeld. Fractievoorzitter Mattijs Loor was teleurgesteld en verrast, vertelt Leendert Combee (VVD).
 • Zorggroep wegens geldproblemen niet in nieuw sportcomplex: 'Gemiste kans'

  04 maart 2021
  DRUTEN - Zorginstelling ‘s Heeren Loo trekt zich vanwege geldproblemen terug als hoofdgebruiker van een nieuw sportpark in Druten. Dat betekent dat er extra voorzieningen voor mensen met een beperkingen uit de ontwerpplannen van het complex worden geschrapt. Een gemiste kans, vindt de wethouder.
 • 'Moskee is prima, maar niet hier', moslims zoeken al 20 jaar

  04 maart 2021
  ARNHEM - Het is het verhaal van 20 jaar zoeken, vertelt voorzitter Bahaeddin Budak van de Islamitische Unie na afloop van het debat over een volgende mogelijke nieuwe plek voor de Arnhemse Ayasofya-moskee aan Omroep Gelderland. "Het komt altijd op hetzelfde neer: een moskee is prima, maar niet hier."
 • 'Bij ons is het net zo veilig', ondernemers met condooms naar de wethouder

  02 maart 2021
  WIJCHEN - Om zich hard te maken voor de heropening van hun zaak, delen horecabazen in Wijchen dinsdag condooms uit met de leus: 'Bij ons is het net zo veilig'. De ondernemers denken namelijk dat hun terrassen even coronaproof zijn als de winkels die vanaf woensdag weer beperkt de deuren mogen openen.
 • 'Onoprechte excuses na discriminatieaffaire opnieuw klap in gezicht'

  02 maart 2021
  ARNHEM - Binnen 24 uur na de marathonvergadering over de Arnhemse discriminatieaffaire moest de gemeente via al haar communicatiekanalen excuses maken aan de stad, besloot de gemeenteraad unaniem. Maar de 'onoprechte manier' waarop ze dat vervolgens deed, wekt woede en verbazing bij verschillende partijen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend