Logo De Belofte

WAGENINGEN - De Campusroute in Wageningen is niet nodig. Dat zeggen omwonenden en lokale politici op basis van nieuwe verkeerscijfers. Daaruit blijkt dat de verkeersdrukte op provinciale wegen in Wageningen achterblijft bij de voorspellingen.

De drukte op N-wegen in Gelderland is met gemiddeld negen procent toegenomen ten opzichte van 2012, blijkt uit cijfers van de provincie Gelderland. In Wageningen bleef het aantal verkeersbewegingen echter nagenoeg gelijk, concludeert lokaal CU-politicus Jan Dijkstra. De provincie verwachtte een stijging. 

'Campusroute niet nodig'

Omwonenden van de Wageningen Universiteit zien de tegenvallende verkeerscijfers als een bewijs dat een drukke rondweg door natuurgebied en vlak langs huizen niet nodig is. 'Er is geen toename van het verkeer, dus hoef je voor dit stuk weg geen maatregelen te nemen', zegt Rob Jongman van actiegroep Campusroute Nee!. 

'Als er al een probleem zit, zit dat in het sluipverkeer dat via Bennekom naar de A50 gaat', stelt hij. Uit de provinciale metingen is op te maken dat verkeer massaal afslaat bij Bennekom en veel minder vaak de N781 doorrijdt richting de universiteitscampus van Wageningen. 

Zie ook: Inwoners Wageningen niet eens met berekeningen Campusroute

'Te kort door de bocht'

Maar volgens de provincie is de conclusie Campusroute niet nodig te kort door de bocht. 'Dat kun je op basis van deze cijfers niet zeggen', zegt een woordvoerder. 'We moeten naar de toekomstige groei kijken.' 

De provincie is momenteel bezig die toekomstverwachtingen op een rij te zetten en werkt op basis daarvan een verkeersplan uit. De opties zijn: een nieuwe weg (Campusroute) of de bestaande route verbeteren. 

Het onderzoek van de provincie loopt inmiddels maandenlange vertraging op door een fout in de verkeerscijfers. Naar verwachting volgt ergens de komende weken een verbeterde versie. 

Zie ook: Fikse vertraging Campusroute door provinciale fout

Belang: Snel minder files 

Inmiddels duurt het hele proces al zeker acht jaar en groeit bij ondernemers de urgentie. Zij willen snel minder files - daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. Al jaren is het een probleem om tijdens de spits met de auto Wageningen in of uit te komen.

Omdat een permanente oplossing nog wel even op zich laat wachten, komen er al op korte termijn verkeersaanpassingen. De provincie onderzoekt acht maatregelen. Naar verwachting wordt deze week bekend wat er gaat gebeuren.

Zie ook: Ondernemers: 'schiet op met die campusroute in Wageningen'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Wageningen

 • Wethouder weggestuurd in Heumen, maar nu aan de slag in Wageningen

  07 juli 2020
  WAGENINGEN - GroenLinks Wageningen schuift Leo Bosland naar voren als nieuwe wethouder voor de stad. Hij werd onlangs in de gemeente Heumen nog weggestuurd na een crisis in de coalitie.
 • Hoe moet het buitengebied eruit zien? Wageningen komt er niet uit

  06 juli 2020
  WAGENINGEN - Hoe komt het buitengebied er straks uit te zien? In Wageningen komen ze daar niet uit. Er ligt een visie voor het buitengebied op de politieke tafel, maar die is volgens de lokale Stadspartij niet voldoende met burgers uitgewerkt. Dus moet besluitvorming minimaal een half jaar uitgesteld worden, stelt de partij.
 • Wageningen is tegen biomassacentrales

  01 juli 2020
  WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen wil geen biomassacentrales en roept de samenwerkingskoepel Regio Foodvalley op eventuele plannen daarvoor te schrappen.
 • Volksbuurt komt in opstand: 'Slopen = bezopen'

  30 juni 2020
  WAGENINGEN - Inwoners van de Julianastraat in Wageningen komen in opstand tegen sloopplannen. De Woningstichting wil er nieuwbouwhuizen neerzetten maar veel mensen in de volksbuurt zijn bang dat de oude wijk haar karakter dan verliest. In de straat hangen spandoeken met leuzen als: 'Slopen = bezopen'.
 • Horeca krijgt de ruimte en dat levert bijzondere initiatieven op

  18 juni 2020
  WAGENINGEN - Wageningen geeft horeca volop de ruimte. Terrassen zijn fors vergroot en zolang er coronaregels gelden, hoeven ondernemers daarvoor geen terrasbelasting te betalen. Er ontstaan nieuwe initiatieven, zoals een heus 'bring your own food terras' bij Theater Junushoff.

Overig verkiezingsnieuws

 • Veroordeeld ex-raadslid nu PvdA-bestuurder: 'Wat geweest is, is geweest'

  13 juli 2020
  ARNHEM - In 2009 werd Hakim Hmadouch veroordeeld voor de mishandeling van zijn toenmalige vrouw. Hij moest daar destijds voor aftreden als PvdA-raadslid in Arnhem. Nu is hij terug in het interim-bestuur van die partij, als vicevoorzitter. "Wat geweest is, is geweest", zegt Hmadouch tegen Omroep Gelderland.
 • Nieuw gemeentehuis Overbetuwe geopend, maar niet iedereen viert feest

  13 juli 2020
  ELST - Het nieuwe gemeentehuis van Overbetuwe is maandag geopend, maar een feestelijke onthulling zat er vanwege corona niet in. Hoewel ambtenaren staan te popelen om er een kijkje te nemen, moeten veel van hen het voor nu doen met een digitale rondleiding.
 • Arnhem wil geen huurverhogingen meer

  13 juli 2020
  ARNHEM - De huren in Arnhem worden niet meer verhoogd, als het aan de lokale politiek ligt. De wethouder moet in gesprek met verhuurders om daar afspraken over te maken, besloot de gemeenteraad.
 • Dierenambulance bouwt opvang om minder ver te hoeven rijden

  12 juli 2020
  TIEL - Van aangereden huisdieren tot vogeltjes die uit het nest zijn gevallen. De Tielse dierenambulance rukt zo'n tweeduizend keer per jaar uit. De organisatie heeft zelf geen goede opvang voor de dieren en dat kost veel tijd en geld. Maar als het goed is komt daar binnenkort verandering in.
 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend