Logo De Belofte

DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.

De gemeente heeft aanvullend onderzoek laten doen naar de stikstoofuitstoot en een 'quick scan' natuur laten maken. Hieruit blijkt dat er geen negatieve effecten zijn te verwachten voor het natuurgebied.

'De Zumpe wordt alleen maar groter', zegt wethouder Lambregts. 'Het kerngebied met de meest kwetsbare natuur ligt op ruim een kilometer afstand vanaf het beoogde tankstation. Dat gebied is 60 hectare groot en wordt uitgebreid naar 90 hectare.' Ook zal het tankstation in het bestaande landschap worden ingepast met een grondwal en diverse boomsoorten.

Huidige plek tankstation saneren

De gemeente Doetinchem wil het LPG-tankstation Wenting, die nu nog aan de Wijnbergseweg zit, verplaatsen. Een tankstation hoort volgens de gemeente niet thuis middenin een woonwijk en daarom wil het de locatie saneren. Fieten Olie, die het tankstation heeft gehuurd, wil graag verplaatsen naar de Oostelijke Randweg.

In het bestemmingsplan 'Oostelijke Randweg 2009' is rekening gehouden met de vestiging van een tankstation, maar om deze daar ook te realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, waardoor het tankstation kan worden gerealiseerd. Afgelopen december zijn buurtbewoners een petitie gestart om de komst van het tankstation tegen te houden. Donderdagavond spraken de initiatiefnemers de raadsleden toe.

'Het is nu nog een ansichtkaart'

'Ik heb geen vertrouwen in de landschappelijke inpassing van het tankstation', zegt Jeroen Balemans. 'Het is nu een ansichtkaart als je vanaf de Oostelijke Randweg naar De Zumpe kijkt. Dat ga je toch niet opofferen door er een tankstation te bouwen? Volgens Gerrit-Jan van Ochten is het plan gebaseerd op beleid van twintig jaar oud. 'LPG keldert in omzet en auto's gaan straks op waterstof rijden', zegt Van Ochten. 'Je moet nu niet de beslissing nemen om dit tankstation te verplaatsen, maar deze rijdende trein stoppen.'

De raad zal begin maart een besluit moeten nemen of het tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg. 'Ik hoop dat de raadsleden hun gezonde verstand gebruiken en dat ze oog hebben voor de duidelijke roep uit de samenleving', zegt Balemans.

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend