Logo De Belofte

DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.

De gemeente heeft aanvullend onderzoek laten doen naar de stikstoofuitstoot en een 'quick scan' natuur laten maken. Hieruit blijkt dat er geen negatieve effecten zijn te verwachten voor het natuurgebied.

'De Zumpe wordt alleen maar groter', zegt wethouder Lambregts. 'Het kerngebied met de meest kwetsbare natuur ligt op ruim een kilometer afstand vanaf het beoogde tankstation. Dat gebied is 60 hectare groot en wordt uitgebreid naar 90 hectare.' Ook zal het tankstation in het bestaande landschap worden ingepast met een grondwal en diverse boomsoorten.

Huidige plek tankstation saneren

De gemeente Doetinchem wil het LPG-tankstation Wenting, die nu nog aan de Wijnbergseweg zit, verplaatsen. Een tankstation hoort volgens de gemeente niet thuis middenin een woonwijk en daarom wil het de locatie saneren. Fieten Olie, die het tankstation heeft gehuurd, wil graag verplaatsen naar de Oostelijke Randweg.

In het bestemmingsplan 'Oostelijke Randweg 2009' is rekening gehouden met de vestiging van een tankstation, maar om deze daar ook te realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, waardoor het tankstation kan worden gerealiseerd. Afgelopen december zijn buurtbewoners een petitie gestart om de komst van het tankstation tegen te houden. Donderdagavond spraken de initiatiefnemers de raadsleden toe.

'Het is nu nog een ansichtkaart'

'Ik heb geen vertrouwen in de landschappelijke inpassing van het tankstation', zegt Jeroen Balemans. 'Het is nu een ansichtkaart als je vanaf de Oostelijke Randweg naar De Zumpe kijkt. Dat ga je toch niet opofferen door er een tankstation te bouwen? Volgens Gerrit-Jan van Ochten is het plan gebaseerd op beleid van twintig jaar oud. 'LPG keldert in omzet en auto's gaan straks op waterstof rijden', zegt Van Ochten. 'Je moet nu niet de beslissing nemen om dit tankstation te verplaatsen, maar deze rijdende trein stoppen.'

De raad zal begin maart een besluit moeten nemen of het tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg. 'Ik hoop dat de raadsleden hun gezonde verstand gebruiken en dat ze oog hebben voor de duidelijke roep uit de samenleving', zegt Balemans.

Zie ook:

Door: Mediapartner REGIO8, Davie Klein Gunnewiek

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

  21 februari 2020
  DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
 • Hoe zorg je voor een bruisend centrum van Doetinchem in 2040?

  12 februari 2020
  DOETINCHEM - Een foodplein, meer musea of wonen in het centrum aantrekkelijker maken? Inwoners uit Doetinchem kunnen deze week tijdens drie bijeenkomsten meedenken over de toekomst van de binnenstad en de woonbuurten rond het historisch centrum.
 • Doetinchem verkoopt nieuwe woningbouwkavels

  05 februari 2020
  DOETINCHEM - Doetinchem wil de komende maanden twintig nieuwe woningbouwkavels verkopen. Ontwikkelaars en de gemeente gaan daarnaast aan de slag met plannen voor nieuwbouw op meer plekken.
 • Burgemeester Doetinchem wil D'ran in 2020

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans wees maandagavond in zijn nieuwjaarstoespraak in schouwburg Amphion in Doetinchem op veranderingen. In een video waarin een hardlopende Boumans was te zien in een shirt van de Graafschap liet hij weten het voornemen te hebben om komend jaar meer te gaan sporten.
 • 'Stress heeft overhand', zorgexpert vindt ziekenhuisdiscussie Achterhoek te emotioneel

  06 januari 2020
  DOETINCHEM - Santiz en alle betrokken partijen zouden de huidige ziekenhuisdiscussie in de Achterhoek moeten aangrijpen om een onvermijdelijke transitie in de zorg te bewerkstelligen. ‘Dit is dé kans’, zegt Michel van Schaik, directeur gezondheidszorg bij de Rabobank. ‘Dat is een heel ander model dan het huidige, door het aanbod gedreven zorgsysteem. Het financieren van een nieuw ziekenhuis moet daarbij het sluitstuk zijn van de discussie en niet het startpunt.’

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend