Logo De Belofte

EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.

Regelmatig zijn er bij winkelcentrum Bellestein levensgevaarlijke situaties. Grote vrachtwagens kunnen daar - na het lossen van hun spullen - alleen maar achteruit wegrijden. Er is namelijk een doodlopende weg en geen ruimte om te keren. 

Er zijn nu - na 12 jaar - vergevorderde plannen voor een nieuw gezondheidscentrum in winkelcentrum Bellestein. Het grootste knelpunt blijft de verkeerssituatie daaromheen. 

'Keerlus niet veiligste oplossing'

De wethouder wil een keerlus - in plaats van de huidige doodlopende weg - aan het einde van de straat, zodat vrachtwagens goed kunnen draaien en niet achteruit hoeven te rijden. Maar de gemeenteraad vindt die maatregel niet de veiligste oplossing. 

Door een keerlus komt er namelijk nog wel heel veel vrachtverkeer over parkeerplaatsen en belangrijke looproutes. Dat is juist onveilig, stellen politici. Bovendien wordt het plan niet gedragen door alle betrokkenen. 

'Nieuwe weg beter'

Er kwamen maar liefst 45 klachten binnen. Winkeliers en omwonenden hadden al een alternatief plan uitgewerkt: ze vinden een nieuwe weg met aparte in- en uitrit op de Kastelenlaan een veiligere oplossing. De Edese gemeenteraad gaat daar in mee en vindt het raar dat de wethouder niet meteen door ging met dit voorstel. 

Maar de politici zien ook dat deze alternatieve oplossing - om het volledig veilig te krijgen - nog verder uitgedacht moet worden. Als er een doorgaande weg komt, kruisen de vrachtwagens het fietsverkeer. Dat is niet wenselijk en daar moet iets op bedacht worden. 

'Uiterlijk 12 maart nieuw plan'

Wethouder Peter de Pater gaat nu met de werkgroep om tafel en kijken naar een 'verkeerskundige inpassing'. Hij gaat er alles aan doen om uiterlijk 12 maart met een uitgewerkt plan te komen, zodat het besluitvormingsproces geen vertraging oploopt. 

De wethouder benadrukt overigens dat het planproces zorgvuldig is geweest. 'Wij zijn geen koekenbakkers', zegt hij. 

Zie ook: Nieuw gezondheidscentrum Bellestein Ede stap dichterbij

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Achterkamertjespolitiek in Ede, besluit over zonnepark uitgesteld

  10 juli 2020
  EDE - Er zou donderdagavond definitief duidelijkheid komen over zonnepark Nergena in Bennekom. Maar dat kwam er niet. De gemeenteraad besloot - na bijna drie uur overleg in Edese achterkamertjes - de cruciale stemming uit te stellen. Er komt eerst een integriteitsonderzoek naar raadslid Bram van der Beek (ChristenUnie).
 • Gemeenteraad grijpt in: kosten begraven gaan toch niet omhoog

  09 juli 2020
  EDE - De kosten voor begraven in de gemeente Ede gaan volgend jaar toch niet omhoog. Het college wilde de zogenoemde graf- en begraafrechten honderden euro's duurder maken, maar de gemeenteraad stak daar donderdagavond een stokje voor.
 • Boeren behalen succes, geen meerderheid voor zonnepark in Bennekom

  02 juli 2020
  EDE - Een zonnepark in Bennekom gaat er hoogstwaarschijnlijk niet komen. Het plan kreeg donderdagavond geen meerderheid van de Edese gemeenteraad. De stand was gelijk, er moet op een later moment nog een keer gestemd worden.
 • Omstreden opvang voor daklozen Ede gaat dicht

  25 juni 2020
  EDE - De omstreden noodopvang voor daklozen in Ede gaat per 1 augustus dicht. Dat heeft het Edese college besloten. De gemeente kijkt samen met het Leger des Heils naar een passende woonplek voor de mensen die er nu nog gebruik van maken.
 • Begraven wordt veel duurder, cremeren juist goedkoper

  22 juni 2020
  EDE - Begraven in de gemeente Ede wordt ondanks forse kritiek alsnog honderden euro's duurder ten opzichte van 2019. Dat staat in een voorstel van het college aan de gemeenteraad. Het bijzetten van urnen wordt juist goedkoper.

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend