Logo De Belofte

EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.

Regelmatig zijn er bij winkelcentrum Bellestein levensgevaarlijke situaties. Grote vrachtwagens kunnen daar - na het lossen van hun spullen - alleen maar achteruit wegrijden. Er is namelijk een doodlopende weg en geen ruimte om te keren. 

Er zijn nu - na 12 jaar - vergevorderde plannen voor een nieuw gezondheidscentrum in winkelcentrum Bellestein. Het grootste knelpunt blijft de verkeerssituatie daaromheen. 

'Keerlus niet veiligste oplossing'

De wethouder wil een keerlus - in plaats van de huidige doodlopende weg - aan het einde van de straat, zodat vrachtwagens goed kunnen draaien en niet achteruit hoeven te rijden. Maar de gemeenteraad vindt die maatregel niet de veiligste oplossing. 

Door een keerlus komt er namelijk nog wel heel veel vrachtverkeer over parkeerplaatsen en belangrijke looproutes. Dat is juist onveilig, stellen politici. Bovendien wordt het plan niet gedragen door alle betrokkenen. 

'Nieuwe weg beter'

Er kwamen maar liefst 45 klachten binnen. Winkeliers en omwonenden hadden al een alternatief plan uitgewerkt: ze vinden een nieuwe weg met aparte in- en uitrit op de Kastelenlaan een veiligere oplossing. De Edese gemeenteraad gaat daar in mee en vindt het raar dat de wethouder niet meteen door ging met dit voorstel. 

Maar de politici zien ook dat deze alternatieve oplossing - om het volledig veilig te krijgen - nog verder uitgedacht moet worden. Als er een doorgaande weg komt, kruisen de vrachtwagens het fietsverkeer. Dat is niet wenselijk en daar moet iets op bedacht worden. 

'Uiterlijk 12 maart nieuw plan'

Wethouder Peter de Pater gaat nu met de werkgroep om tafel en kijken naar een 'verkeerskundige inpassing'. Hij gaat er alles aan doen om uiterlijk 12 maart met een uitgewerkt plan te komen, zodat het besluitvormingsproces geen vertraging oploopt. 

De wethouder benadrukt overigens dat het planproces zorgvuldig is geweest. 'Wij zijn geen koekenbakkers', zegt hij. 

Zie ook: Nieuw gezondheidscentrum Bellestein Ede stap dichterbij

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

Overig verkiezingsnieuws

Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend