Logo De Belofte

EDE - Wethouder Peter de Pater krijgt forse kritiek op zijn verkeersplannen met winkelcentrum Bellestein in Ede. Over de veiligheid zijn twijfels. De gemeenteraad van Ede wil dat het huidige plan van tafel gaat en steunt een alternatief van winkeliers en omwonenden.

Regelmatig zijn er bij winkelcentrum Bellestein levensgevaarlijke situaties. Grote vrachtwagens kunnen daar - na het lossen van hun spullen - alleen maar achteruit wegrijden. Er is namelijk een doodlopende weg en geen ruimte om te keren. 

Er zijn nu - na 12 jaar - vergevorderde plannen voor een nieuw gezondheidscentrum in winkelcentrum Bellestein. Het grootste knelpunt blijft de verkeerssituatie daaromheen. 

'Keerlus niet veiligste oplossing'

De wethouder wil een keerlus - in plaats van de huidige doodlopende weg - aan het einde van de straat, zodat vrachtwagens goed kunnen draaien en niet achteruit hoeven te rijden. Maar de gemeenteraad vindt die maatregel niet de veiligste oplossing. 

Door een keerlus komt er namelijk nog wel heel veel vrachtverkeer over parkeerplaatsen en belangrijke looproutes. Dat is juist onveilig, stellen politici. Bovendien wordt het plan niet gedragen door alle betrokkenen. 

'Nieuwe weg beter'

Er kwamen maar liefst 45 klachten binnen. Winkeliers en omwonenden hadden al een alternatief plan uitgewerkt: ze vinden een nieuwe weg met aparte in- en uitrit op de Kastelenlaan een veiligere oplossing. De Edese gemeenteraad gaat daar in mee en vindt het raar dat de wethouder niet meteen door ging met dit voorstel. 

Maar de politici zien ook dat deze alternatieve oplossing - om het volledig veilig te krijgen - nog verder uitgedacht moet worden. Als er een doorgaande weg komt, kruisen de vrachtwagens het fietsverkeer. Dat is niet wenselijk en daar moet iets op bedacht worden. 

'Uiterlijk 12 maart nieuw plan'

Wethouder Peter de Pater gaat nu met de werkgroep om tafel en kijken naar een 'verkeerskundige inpassing'. Hij gaat er alles aan doen om uiterlijk 12 maart met een uitgewerkt plan te komen, zodat het besluitvormingsproces geen vertraging oploopt. 

De wethouder benadrukt overigens dat het planproces zorgvuldig is geweest. 'Wij zijn geen koekenbakkers', zegt hij. 

Zie ook: Nieuw gezondheidscentrum Bellestein Ede stap dichterbij

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Joukje Valkenburg

Het laatste nieuws uit Ede

 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Rellende jongeren in Ede gaan vrijuit

  26 maart 2020
  EDE - De rellende jongeren die afgelopen oud en nieuw zorgden voor zware vernielingen in Ede, gaan vrijuit. De politie meldt donderdag dat grondig onderzoek niet heeft geleid tot concrete verdachten. Omdat er geen verdere aanknopingspunten meer zijn, stopt het onderzoek nu.
 • Supermarkten Ede mogen ook komende zondagen langer open

  25 maart 2020
  EDE - Supermarkten in de gemeente Ede mogen de komende twee zondagen, 29 maart en 5 april, langer open vanwege het coronavirus. Winkeliers die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente. Er geldt wel één voorwaarde.
 • 125 miljoen euro subsidie voor Edese biomassacentrales

  18 maart 2020
  EDE - Voor de drie biomassacentrales in Ede is bijna 125 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar. Het gaat om rijkssubsidie ter stimulering van duurzame energieproductie (SDE+). Dat blijkt uit gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 • Heb je plek voor zonnepanelen? Ede heeft wel interesse

  11 maart 2020
  EDE - De gemeente Ede is op zoek naar zogenoemde 'restgronden' waar zonnepanelen op aangelegd mogen worden. Particulieren of bedrijven die een dak of veld over hebben, kunnen zich melden bij de gemeente.

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend