Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Henk Jan Tannemaat is de nieuwe wethouder van de gemeente Winterswijk. Hij volgt Wim Aalderink op, die per direct is gestopt vanwege gezondheidsredenen. Maar met Tannemaat krijgt Winterswijk wel een totaal andere wethouder dan allemansvriend Aalderink.

Het feit dat Tannemaat donderdagavond door de gemeenteraad niet unaniem is gekozen zegt voldoende. Van de 21 raadsleden stemden er vier tegen en één blanco. Waarschijnlijk stemden met name leden van de CDA-fractie tegen de inmiddels voormalig fractievoorzitter van WB, die niet te beroerd was elke gelegenheid aan te grijpen om het CDA tegen de schenen te schoppen. 

Onderlinge irritatie

Sinds de machtswisseling van vorig jaar, toen het CDA de stekker uit de samenwerking met WB trok en Tannemaat razendsnel een nieuwe coalitie smeedde met VVD, PvdA en GroenLinks, is de verhouding tussen WB en oppositiepartij CDA vertroebeld. De onderlinge irritatie kwam de sfeer binnen de gemeenteraad niet ten goede.

Een goede verstandhouding onderling is niet per se een pre voor een goed functionerende gemeenteraad, maar af en toe waren de onderlinge stekeligheden over en weer bijna te kinderachtig voor woorden. Tannemaats vertrek uit de raad zal dus waarschijnlijk voor meer rust in de raadszaal zorgen.

De vijfde wethouder

Dat betekent tegelijkertijd dat wethouder Tannemaat voor een zware opgave staat. Niet zozeer vanwege de werkzaamheden, hij werd in de wandelgang al 'De vijfde wethouder' genoemd vanwege zijn bemoeienis met tal van zaken, ingegeven door zijn grote betrokkenheid met het Winterswijkse reilen en zeilen. 

Nee, de grote uitdaging voor Tannemaat is zijn karakter. Hij zal zich flexibel moeten opstellen in plaats van vooringenomen. Hij wordt een dienaar van de raad, moet uitvoeren wat die hem opdraagt. Dat kan in sommige gevallen, als de uitkomst niet strookt met zijn werkelijkheid, botsen met zijn persoonlijkheid.

Eerste test

Ook opmerkelijk was de afsluiting van de spoorwegovergang op de Greversweg, dat zat in de portefeuille van Wim Aalderink. De honneurs werden deze week waargenomen door wethouder Tineke Zomer (GroenLinks). Blijft dat zo? Of pakt Tannemaat die kwestie op? Dat laatste zou logisch zijn, maar dan komt hij recht tegenover zijn WB-vriend Dirk Willink te staan, die tegen de afsluiting is en voorstander is van een brug of tunnel. Dat wordt dan een eerste test voor wethouder Tannemaat.    

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Pizzadozen tussen het papier: afval inzamelen gaat steeds beter, maar nog niet perfect

  11 juli 2020
  GELDERMALSEN - Ruim een kwart van het ingezamelde plastic en drankkartons in Rivierenland bestaat uit stoffen die daar niet in thuis horen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Nedvang. De regio Rivierenland levert sinds de invoering van een nieuw afvalsysteem wel zo'n 45 procent minder restafval aan.
 • Arnhemse raad spreekt ongenoegen over college uit, excuses wethouder

  10 juli 2020
  ARNHEM - De Arnhemse gemeenteraad sprak donderdagavond in grote meerderheid haar ongenoegen uit over het handelen van het college. Er zou sprake zijn van gebrekkige ondersteuning en informatievoorziening en te weinig transparantie.
 • Fractie DENK verlaat uit protest Arnhemse raadszaal

  10 juli 2020
  ARNHEM - De fractie van DENK Verenigd Arnhem heeft donderdagavond uit protest de Arnhemse raadszaal verlaten. In hun ogen werd het hen niet gegund om een voorstel kort toe te lichten, omdat ze door hun spreektijd heen waren. Later op de avond werd wel aan alle fracties extra tijd toegekend. "Zo ga je niet met elkaar om", zegt fractievoorzitter Yildirim Usta, nadat hij boos de zaal uitliep.
 • Lagere huur en een aardgasvrije woning, bewoners hoeven alleen maar 'ja' te zeggen

  10 juli 2020
  NIJMEGEN - De 220 nieuwe huurwoningen in de Nijmeegse volkswijk Jerusalem kunnen toch aardgasvrij gebouwd worden. Woningcorporatie Talis, de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland hebben de handen ineen geslagen.
 • Scherpenzeel wil zelfstandig blijven: acht stemmen voor, vijf tegen

  10 juli 2020
  SCHERPENZEEL - De gemeente Scherpenzeel wil zelfstandig blijven. Dat werd donderdagavond duidelijk in een beslissende raadsvergadering. De gemeenteraad nam de Kadernota aan, waarin staat hoe het dorp zelfstandig wil blijven opereren, met acht stemmen voor en vijf stemmen tegen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend