Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Henk Jan Tannemaat is de nieuwe wethouder van de gemeente Winterswijk. Hij volgt Wim Aalderink op, die per direct is gestopt vanwege gezondheidsredenen. Maar met Tannemaat krijgt Winterswijk wel een totaal andere wethouder dan allemansvriend Aalderink.

Het feit dat Tannemaat donderdagavond door de gemeenteraad niet unaniem is gekozen zegt voldoende. Van de 21 raadsleden stemden er vier tegen en één blanco. Waarschijnlijk stemden met name leden van de CDA-fractie tegen de inmiddels voormalig fractievoorzitter van WB, die niet te beroerd was elke gelegenheid aan te grijpen om het CDA tegen de schenen te schoppen. 

Onderlinge irritatie

Sinds de machtswisseling van vorig jaar, toen het CDA de stekker uit de samenwerking met WB trok en Tannemaat razendsnel een nieuwe coalitie smeedde met VVD, PvdA en GroenLinks, is de verhouding tussen WB en oppositiepartij CDA vertroebeld. De onderlinge irritatie kwam de sfeer binnen de gemeenteraad niet ten goede.

Een goede verstandhouding onderling is niet per se een pre voor een goed functionerende gemeenteraad, maar af en toe waren de onderlinge stekeligheden over en weer bijna te kinderachtig voor woorden. Tannemaats vertrek uit de raad zal dus waarschijnlijk voor meer rust in de raadszaal zorgen.

De vijfde wethouder

Dat betekent tegelijkertijd dat wethouder Tannemaat voor een zware opgave staat. Niet zozeer vanwege de werkzaamheden, hij werd in de wandelgang al 'De vijfde wethouder' genoemd vanwege zijn bemoeienis met tal van zaken, ingegeven door zijn grote betrokkenheid met het Winterswijkse reilen en zeilen. 

Nee, de grote uitdaging voor Tannemaat is zijn karakter. Hij zal zich flexibel moeten opstellen in plaats van vooringenomen. Hij wordt een dienaar van de raad, moet uitvoeren wat die hem opdraagt. Dat kan in sommige gevallen, als de uitkomst niet strookt met zijn werkelijkheid, botsen met zijn persoonlijkheid.

Eerste test

Ook opmerkelijk was de afsluiting van de spoorwegovergang op de Greversweg, dat zat in de portefeuille van Wim Aalderink. De honneurs werden deze week waargenomen door wethouder Tineke Zomer (GroenLinks). Blijft dat zo? Of pakt Tannemaat die kwestie op? Dat laatste zou logisch zijn, maar dan komt hij recht tegenover zijn WB-vriend Dirk Willink te staan, die tegen de afsluiting is en voorstander is van een brug of tunnel. Dat wordt dan een eerste test voor wethouder Tannemaat.    

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend