Logo De Belofte

WINTERSWIJK - Henk Jan Tannemaat is de nieuwe wethouder van de gemeente Winterswijk. Hij volgt Wim Aalderink op, die per direct is gestopt vanwege gezondheidsredenen. Maar met Tannemaat krijgt Winterswijk wel een totaal andere wethouder dan allemansvriend Aalderink.

Het feit dat Tannemaat donderdagavond door de gemeenteraad niet unaniem is gekozen zegt voldoende. Van de 21 raadsleden stemden er vier tegen en één blanco. Waarschijnlijk stemden met name leden van de CDA-fractie tegen de inmiddels voormalig fractievoorzitter van WB, die niet te beroerd was elke gelegenheid aan te grijpen om het CDA tegen de schenen te schoppen. 

Onderlinge irritatie

Sinds de machtswisseling van vorig jaar, toen het CDA de stekker uit de samenwerking met WB trok en Tannemaat razendsnel een nieuwe coalitie smeedde met VVD, PvdA en GroenLinks, is de verhouding tussen WB en oppositiepartij CDA vertroebeld. De onderlinge irritatie kwam de sfeer binnen de gemeenteraad niet ten goede.

Een goede verstandhouding onderling is niet per se een pre voor een goed functionerende gemeenteraad, maar af en toe waren de onderlinge stekeligheden over en weer bijna te kinderachtig voor woorden. Tannemaats vertrek uit de raad zal dus waarschijnlijk voor meer rust in de raadszaal zorgen.

De vijfde wethouder

Dat betekent tegelijkertijd dat wethouder Tannemaat voor een zware opgave staat. Niet zozeer vanwege de werkzaamheden, hij werd in de wandelgang al 'De vijfde wethouder' genoemd vanwege zijn bemoeienis met tal van zaken, ingegeven door zijn grote betrokkenheid met het Winterswijkse reilen en zeilen. 

Nee, de grote uitdaging voor Tannemaat is zijn karakter. Hij zal zich flexibel moeten opstellen in plaats van vooringenomen. Hij wordt een dienaar van de raad, moet uitvoeren wat die hem opdraagt. Dat kan in sommige gevallen, als de uitkomst niet strookt met zijn werkelijkheid, botsen met zijn persoonlijkheid.

Eerste test

Ook opmerkelijk was de afsluiting van de spoorwegovergang op de Greversweg, dat zat in de portefeuille van Wim Aalderink. De honneurs werden deze week waargenomen door wethouder Tineke Zomer (GroenLinks). Blijft dat zo? Of pakt Tannemaat die kwestie op? Dat laatste zou logisch zijn, maar dan komt hij recht tegenover zijn WB-vriend Dirk Willink te staan, die tegen de afsluiting is en voorstander is van een brug of tunnel. Dat wordt dan een eerste test voor wethouder Tannemaat.    

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Domien Esselink

Overig verkiezingsnieuws

 • JONG&Politiek krijgt nu geld vanuit de gemeente

  30 september 2021
  NUNSPEET - JONG&Politiek krijgt dit jaar vanuit de gemeente Nunspeet maximaal 3000 euro te besteden voor hun activiteiten. Hiermee is de ondersteuning vanuit de gemeente een feit. Eerder kregen de jongeren financiering vanuit Den Haag, maar dat is gestopt.
 • Meerderheid tekent zich af tegen verlengen selectieve woningtoewijzing woonwagenkampen

  29 september 2021
  NIJMEGEN - Een kleine meerderheid van de gemeenteraad lijkt niet te gaan instemmen met het verlengen van de gebiedsaanwijzing voor selectieve woningtoewijzing op de woonwagenlocaties Teersdijk en Ackerbroekweg. Dit gebeurt middels de inzet van artikel 10 van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp), ook bekend als de ‘Rotterdamwet’. Het college wil deze gebiedsaanwijzing, die ook geldt voor Zwanenveld (40-er straten), met vier jaar verlengen. Het middel wordt door woonwagenbewoners als stigmatiserend ervaren.
 • Tiel krijgt het onkruid nog niet onder controle

  29 september 2021
  TIEL - Het duurt zeker tot medio november voor het onderhoud van groen in Tiel weer helemaal op orde is. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Frank Groen. Het onkruid in de stad tiert welig en er zijn in de afgelopen maanden grote achterstanden ontstaan in het beheer.
 • Arnhem pompt miljoenen in jeugdfonds

  29 september 2021
  ARNHEM - Arnhem maakt volgend jaar in de begroting 6,6 miljoen euro vrij voor een jeugdfonds. In de jaren erna komt daar telkens een miljoen euro bij, vertelt wethouder financiën Ronald Paping. Het geld is breed inzetbaar op meerdere beleidsterreinen om 'te doen wat nodig is' voor de jeugd.
 • Arnhem duikt verder onder landelijk gemiddelde met woonbelastingen

  29 september 2021
  ARNHEM - Ten opzichte van de rest van het land, is Arnhem een steeds voordeligere gemeente als het om woonbelastingen gaat. Dat blijkt uit de nieuwe meerjarenbegroting van de stad. De afgelopen jaren liet Arnhem de belasting voor huizenbezitters ook niet of nauwelijks stijgen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend