Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

De VGGM is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten. Voor 2021 verlagen zij hun begroting eenmalig met 1,5 miljoen euro. Dat komt voor Arnhem neer op een korting van 327.000 euro.

'Dat zou je een meevaller kunnen noemen', betoogt GroenLinks-raadslid Maud Dolsma, die het initiatief nam voor het voorstel. 'Maar dan mis je het verhaal achter deze cijfers.'

'Er was niemand om zorg uit te voeren'

'Dit zijn namelijk de uren van artsen en verpleegkundigen die we terugkrijgen van de VGGM', vervolgt Dolsma. 'Zorg die niet beschikbaar was, omdat er niemand was om het uit te voeren.' Dat baart haar zorgen. Volgens het raadslid zijn er lange wachttijden, en is het moeilijk om personeel te vinden en vast te houden.

Dolsma wil daarom dat het bedrag volgend jaar beschikbaar blijft voor de VGGM. 'Laten we ons niet rijk rekenen met deze zogenaamde meevaller.' Dat voorstel van GroenLinks, PvdA, Arnhem Centraal en CDA kreeg brede steun. Alleen de VVD en Arnhemse Ouderenpartij waren tegen.

'Effect inspanning teniet gedaan'

En ook wethouder Roeland van der Zee kon zich niet vinden in het besluit. Volgens hem hebben gemeenten juist aangedrongen op deze begrotingsverlaging, vanwege de zorgtekorten waar veel van hen voor staan. 'Hierdoor wordt het effect van die inspanning teniet gedaan.'

Bovendien is de verlaging realistisch en haalbaar, meent Van der Zee. Ook is de gemeente toch al verplicht om eventuele tekorten van de VGGM op te vangen, legt de wethouder uit.

Zie ook: Arnhem staat opnieuw voor miljoenentekorten

Ook het VVD-voorstel om de VGGM duidelijker terug te laten komen in beleid voor de aanpak van veiligheidsissues die samenhangen met verduurzaming, werd aangenomen.

Zie ook: 'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend