Logo De Belofte

ARNHEM - Arnhem hoeft volgend jaar 327.000 euro minder te betalen aan de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM). Maar de Rijnstad besloot dit bedrag toch uit voorzorg te reserveren. Omdat de korting volgens de gemeenteraad slechts een gevolg is van een 'groot tekort aan artsen en verpleegkundigen', waardoor de VGGM niet al haar taken kan uitvoeren.

De VGGM is een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten. Voor 2021 verlagen zij hun begroting eenmalig met 1,5 miljoen euro. Dat komt voor Arnhem neer op een korting van 327.000 euro.

'Dat zou je een meevaller kunnen noemen', betoogt GroenLinks-raadslid Maud Dolsma, die het initiatief nam voor het voorstel. 'Maar dan mis je het verhaal achter deze cijfers.'

'Er was niemand om zorg uit te voeren'

'Dit zijn namelijk de uren van artsen en verpleegkundigen die we terugkrijgen van de VGGM', vervolgt Dolsma. 'Zorg die niet beschikbaar was, omdat er niemand was om het uit te voeren.' Dat baart haar zorgen. Volgens het raadslid zijn er lange wachttijden, en is het moeilijk om personeel te vinden en vast te houden.

Dolsma wil daarom dat het bedrag volgend jaar beschikbaar blijft voor de VGGM. 'Laten we ons niet rijk rekenen met deze zogenaamde meevaller.' Dat voorstel van GroenLinks, PvdA, Arnhem Centraal en CDA kreeg brede steun. Alleen de VVD en Arnhemse Ouderenpartij waren tegen.

'Effect inspanning teniet gedaan'

En ook wethouder Roeland van der Zee kon zich niet vinden in het besluit. Volgens hem hebben gemeenten juist aangedrongen op deze begrotingsverlaging, vanwege de zorgtekorten waar veel van hen voor staan. 'Hierdoor wordt het effect van die inspanning teniet gedaan.'

Bovendien is de verlaging realistisch en haalbaar, meent Van der Zee. Ook is de gemeente toch al verplicht om eventuele tekorten van de VGGM op te vangen, legt de wethouder uit.

Zie ook: Arnhem staat opnieuw voor miljoenentekorten

Ook het VVD-voorstel om de VGGM duidelijker terug te laten komen in beleid voor de aanpak van veiligheidsissues die samenhangen met verduurzaming, werd aangenomen.

Zie ook: 'Te weinig aandacht voor veiligheidsrisico's van duurzaamheid'

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend