Logo De Belofte

ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.

Zoals verwacht werd het voorstel van PvdA en SP aangenomen. Maar waar het oorspronkelijke plan alleen sprak over basisscholen, werd daar op initiatief van de ChristenUnie ook voortgezet en speciaal onderwijs aan toegevoegd. 'Hoe meer kinderen naar de tandarts, hoe beter', vindt fractievoorzitter Eric Greving (PvdA). Ook werd besloten dat de service geen inzet van de scholen mag vragen.

Zie ook: Arnhemse kinderen straks vanuit basisschool naar de tandarts

Het plan houdt in dat kinderen van school worden opgehaald en teruggebracht om naar de tandarts te gaan. Of er komt een 'tandartsbus' naar de scholen toe. Welke scholen er van deze dienst gebruik gaan maken is de vraag, ze moeten er wel zelf voor openstaan. Maar daar gaat de gemeente zich dus voor inspannen.

'Boren, gaatjes vullen en tanden trekken'

'Boren, gaatjes vullen en tanden trekken. Het is allemaal niet leuk voor kinderen', zegt SP-raadslid Sarah Dobbe. 'Maar wel te voorkomen.' En als 'we echt willen' gaat Arnhem het volgens haar beter doen dan andere steden.

Want met 22 procent van de kinderen die geen periodieke tandartscontrole krijgen, doet Arnhem het momenteel slechter dan het landelijk gemiddelde. In met name de 'armere wijken' ligt dit percentage hoger. Geitenkamp scoort met 38,7 procent het slechtst. En Arnhem is 'rijk aan armoede', constateert raadslid Klaartje van Dillen (CDA).

Voorlichting en stimulatie

Onderdeel van het plan is verder dat de gemeente een brief stuurt als kinderen een jaar worden met informatie en een oproep voor controle. Ook moet er voorlichting en stimulatie plaatsvinden via consultatiebureaus en sociale wijkteams.

De VVD stemde als enige tegen. Volgens raadslid Menno Loos, omdat de partij er vertrouwen in heeft dat de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) waar deze verantwoordelijkheden zijn belegd 'dat goed doet'. 'Maar het kan beter, en daarvoor hebben we verstandige plannen van de VGGM gehoord. Als zij dat nodig achten, kloppen ze zelf aan bij de gemeente', meent Loos.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Verstandelijk beperkte kiezer wil duidelijke politieke taal

  27 februari 2021
  NIJMEGEN - In aanloop naar de verkiezingen je stem bepalen. Voor veel mensen is dat al ingewikkeld genoeg, maar met een verstandelijke beperking helemaal. Door vooroordelen en onwetendheid wordt de moeite niet genomen om informatie begrijpelijker aan te bieden, stelt Anne Stomph van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG).
 • Bouw nieuw ziekenhuis tussen Arnhem en Nijmegen voor de zomer van start

  26 februari 2021
  ELST - Rijnstate start in juni met de bouw van een ziekenhuis in Elst. De nieuwe vestiging vervangt de verouderdere locaties in Velp en Arnhem-Zuid. Begin 2023 hoopt de kliniek haar deuren te kunnen openen.
 • 'We zijn altijd een beetje vergeten', politiek wil Land van Maas en Waal op de kaart zetten

  26 februari 2021
  DRUTEN - Het Land van Maas en Waal moet prominent op de kaart worden gezet, vinden Drutense raadsleden. Plannen van het regionale toerismebureau zetten de streek volgens hen onterecht weg als een saai gebied met weinig unieke hotspots. Om daar verandering in te brengen, komt de lokale politiek met een nieuwe strategie.
 • Wethouders blijven zitten na discriminatierel: 'Ik snap niet dat je met zo weinig vertrouwen doorgaat'

  25 februari 2021
  ARNHEM - De verantwoordelijk wethouders in de Arnhemse discriminatieaffaire, Jan van Dellen (VVD) en Martien Louwers (PvdA), blijven zitten. Dat is de uitkomst van een heftig en slepend debat op donderdagochtend na een lange nacht vergaderen. Louwers kon daarbij slechts op steun van een kleine meerderheid rekenen.
 • Overbetuwe wil woningzoekers helpen aan betaalbare huizen

  24 februari 2021
  ELST - Er moeten honderden nieuwe huizen verrijzen in Overbetuwe. Een prima streven, vindt de gemeenteraad. Maar voor veel politici mag de langetermijnplanning wel wat scherper. Zo willen ze dat er meer sociale huur komt en hopen ze dat creatieve woonvormen zoals tiny houses een prominent plekje krijgen in de gemeente.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend