Logo De Belofte

ARNHEM - Er moet een 'haal- en brengservice' komen voor tandartsbezoeken vanuit alle Arnhemse scholen. Dat besloot de gemeenteraad woensdagavond. De gemeente dient als aanjager voor dit initiatief.

Zoals verwacht werd het voorstel van PvdA en SP aangenomen. Maar waar het oorspronkelijke plan alleen sprak over basisscholen, werd daar op initiatief van de ChristenUnie ook voortgezet en speciaal onderwijs aan toegevoegd. 'Hoe meer kinderen naar de tandarts, hoe beter', vindt fractievoorzitter Eric Greving (PvdA). Ook werd besloten dat de service geen inzet van de scholen mag vragen.

Zie ook: Arnhemse kinderen straks vanuit basisschool naar de tandarts

Het plan houdt in dat kinderen van school worden opgehaald en teruggebracht om naar de tandarts te gaan. Of er komt een 'tandartsbus' naar de scholen toe. Welke scholen er van deze dienst gebruik gaan maken is de vraag, ze moeten er wel zelf voor openstaan. Maar daar gaat de gemeente zich dus voor inspannen.

'Boren, gaatjes vullen en tanden trekken'

'Boren, gaatjes vullen en tanden trekken. Het is allemaal niet leuk voor kinderen', zegt SP-raadslid Sarah Dobbe. 'Maar wel te voorkomen.' En als 'we echt willen' gaat Arnhem het volgens haar beter doen dan andere steden.

Want met 22 procent van de kinderen die geen periodieke tandartscontrole krijgen, doet Arnhem het momenteel slechter dan het landelijk gemiddelde. In met name de 'armere wijken' ligt dit percentage hoger. Geitenkamp scoort met 38,7 procent het slechtst. En Arnhem is 'rijk aan armoede', constateert raadslid Klaartje van Dillen (CDA).

Voorlichting en stimulatie

Onderdeel van het plan is verder dat de gemeente een brief stuurt als kinderen een jaar worden met informatie en een oproep voor controle. Ook moet er voorlichting en stimulatie plaatsvinden via consultatiebureaus en sociale wijkteams.

De VVD stemde als enige tegen. Volgens raadslid Menno Loos, omdat de partij er vertrouwen in heeft dat de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) waar deze verantwoordelijkheden zijn belegd 'dat goed doet'. 'Maar het kan beter, en daarvoor hebben we verstandige plannen van de VGGM gehoord. Als zij dat nodig achten, kloppen ze zelf aan bij de gemeente', meent Loos.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.

Door: Huibert Veth

Het laatste nieuws uit Arnhem

Overig verkiezingsnieuws

 • Noodopvang voor kinderen in kwetsbare thuissituaties

  31 maart 2020
  NIJMEGEN - Burgemeester Bruls breidt de noodopvang uit voor kinderen die tijdens de schoolsluiting tot 6 april niet thuis kunnen blijven. Hij maakt hiermee een uitzondering op de regel dat alleen kinderen van ouders met cruciale beroepen opvang krijgen. Dat doet hij vanwege het risico op escalerende thuissituaties voor sommige kinderen..
 • Nieuwe attracties in Ede centrum als oplossing tegen leegstand

  31 maart 2020
  EDE - De leegstand in het centrum van Ede wordt aangepakt. Er komt een sportschool, een hip wereldrestaurant en misschien ook wel een grote paintball-attractie. Dat meldt Vandenbrink Onroerend Goed, eigenaar van een groot complex aan de Achterdoelen.
 • Wethouder weigert stukken voor onderzoek: 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden'

  29 maart 2020
  ARNHEM - De Arnhemse wethouder financiën Ronald Paping weigert stukken aan te leveren voor onderzoek, laat rekenkamervoorzitter Arie Teeuw weten. Die wil daarmee de kwaliteit van de jaarstukken vaststellen. 'Je krijgt het gevoel dat ze iets achterhouden', zegt oud-voorzitter Piet van Dijk daarover.
 • Toch geen islamitische begraafplaats in Druten: 'Ik heb er geen woorden voor'

  27 maart 2020
  DRUTEN - Er komt in Druten geen begraafplaats voor moslims die door de coronacrisis niet in hun land van herkomst kunnen worden begraven. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde donderdag tegen het idee omdat er genoeg alternatieven zijn.
 • Nieuw college Beuningen presenteert zichzelf en coalitieakkoord

  27 maart 2020
  BEUNINGEN - Beuningen Nu & Morgen, GroenLinks, D66 en de Partij van de Arbeid hebben een coalitieakkoord gepresenteerd, nadat het vorige college eind februari klapte. Per mail trok de grootste partij in de gemeenteraad van Beuningen de stekker uit de samenwerking met VVD en CDA.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend