Logo De Belofte

ARNHEM - De gemeente Arnhem wil ondernemers met schulden beter helpen. Het ondersteuningspunt dat er nu is, werkt niet goed genoeg. Er komt daarom een nieuw ondernemersloket en gratis financiële hulp voor kleine zelfstandigen. Het gaat vooralsnog om een proef waar ongeveer 175 ondernemers in mee gaan doen.

Een andere aanpak is nodig omdat ondernemers in Arnhem nu vaak niet weten waar ze met hun financiële problemen terecht kunnen. Bovendien moeten ze vaak betalen voor de hulp, waardoor bedrijven alleen maar dieper in de financiële problemen komen. 

Onvoldoende

Het bestaande meldpunt voor ondernemers met financiële problemen is Bureau Zelfstandigen in Arnhem, maar dat bureau kan niet alle hulp bieden die ondernemers met schulden vragen, concludeerde de gemeente. Een 'grote groep ondernemers' komt nu niet in aanmerking voor hulp bij schulden.

Het schort aan samenwerking. 'Er is geen sluitend hulpaanbod voor de ondernemer met schulden', staat in een brief aan de gemeenteraad. 'Elke organisatie biedt slechts voor een deel van de inwoners een deel van de benodigde hulp. Hierdoor vallen sommige ondernemers tussen wal en schip. Zij kunnen nergens terecht met hun problemen.' 

De gemeente gaat kijken of een ondernemersloket - met één vast aanspreekpunt voor ondernemers - een verbetering is. Ondernemers met schulden kunnen daar terecht voor informatie en gerichte doorverwijzing. Ook wordt er gewerkt aan een betere samenwerking met partner-hulpverleners.

Gratis hulp

Daarnaast gaat Arnhem gratis financiële hulp bieden aan ondernemers met een 'levensvatbaar bedrijf'. De gemeente maakt afspraken met een 'schuldregelingsorganisatie', is te lezen. Die wordt door de gemeente betaald en is voor ondernemers met schulden gratis. Dat is een grote verandering, want nu moet de ondernemer - in tegenstelling tot particulieren met schulden - de kosten voor schuldhulpverlening nog zelf betalen.

Het ondernemersloket en de gratis financiële hulp is bedoeld voor ondernemers die privé aansprakelijk zijn voor hun zakelijke schulden. Het gaat dan bijvoorbeeld over zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), met een v.o.f. of eenmanszaak. Volgens de gemeente zijn er in Arnhem 10.000 mensen die in die categorie vallen.

Armoedebestrijding

'Met deze pilot willen we zoveel mogelijk ondernemers hulp aanbieden bij hun financiële situatie', stelt verantwoordelijk wethouder Martien Louwers. 'Zij kunnen dan hun aandacht weer volledig op het ondernemen richten.'

'We doen dit voor de ondernemer zelf, maar ook in het belang van de mensen die hij in dienst heeft. Het is belangrijk dat zij aan het werk kunnen blijven.' Bovendien zullen ook de maatschappelijke kosten dalen en is er minder armoede in de stad als mensen met een eigen bedrijf goede schuldhulp krijgen, is de verwachting.

Half miljoen

De pilot start in april dit jaar en duurt tot en met december 2021. In totaal wil de gemeente in die periode 175 mensen met financiële problemen bereiken. Op basis van een evaluatie beslist het gemeentebestuur daarna of de inzet van het ondernemersloket en de gratis ondersteuning verder worden uitgerold of niet. 

De pilot kost de gemeente 572.430 euro. 

Zie ook: Honderden Arnhemmers in één klap af van schuld bij gemeente

Het laatste nieuws uit Arnhem

 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro bijverdienen

  14 april 2021
  ARNHEM - Arnhemmers in de bijstand mogen straks tot 500 euro per maand bijverdienen, zonder dat ze worden gekort op hun uitkering. Een raadsmeerderheid laat aan Omroep Gelderland weten dat plan te steunen. De Rijnstad wil daarmee het Amsterdamse voorbeeld volgen, dat een maas in de wet vond om dat mogelijk te maken.
 • Arnhem wil binnen vijf jaar veel meer werknemers met niet-westerse achtergrond

  12 april 2021
  ARNHEM - Binnen vijf jaar moet het personeelsbestand van de gemeente Arnhem een goede afspiegeling zijn van de bevolking. Die ambitie brengt het college naar buiten. Vooral in het aantrekken van personeel met een niet-westerse achtergrond, is daarvoor nog een flinke stap te zetten.
 • Politicoloog gebruikt pamflet Hitler voor kritiek op Arnhems afvalreferendum

  11 april 2021
  ARNHEM - De Arnhemse politicoloog Christiaan Holland heeft een nazi-pamflet uit 1938 vergeleken met het recente Arnhemse afvalreferendum. Holland spreekt zelf van een 'sturende formulering' rond het afvalreferendum. Een vergelijking tussen het Arnhemse stadsbestuur en de nazi's heeft hij zeker niet willen maken, legt Holland uit. De ophef noemt hij dan ook 'onzinnig'.
 • 'Slechtste parkeergarage van het land' wordt voor 9,4 miljoen euro opgeknapt

  09 april 2021
  ARNHEM - Parkeergarage Rozet in het Arnhemse stadscentrum wordt opgeknapt, als het aan het college ligt. Naast een wat aantrekkelijker uiterlijk moeten er onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, zestig extra parkeerplaatsen en een nieuwe fietsenstalling komen. Totale kosten: 9,4 miljoen euro.

Overig verkiezingsnieuws

 • College gemeente Ermelo stemt in met ontwerp Nieuw Sportcentrum

  19 april 2021
  ERMELO - Het college van de gemeente Ermelo heeft ingestemd met het definitieve ontwerp van het nieuwe sportcentrum aan de Zanderij. Het nieuwe sportcentrum, dat goed binnen de omgeving past, heeft vier multifunctionele sportzalen en een zwembad.
 • Marcouch treedt op bij schending maatregelen rond bekerfinale: 'Vier het thuis'

  16 april 2021
  ARNHEM - Als het moet, treedt burgemeester Ahmed Marcouch zondag op rond de bekerfinale tussen Vitesse en Ajax. Bij verstoring van de openbare orde of overtreding van coronamaatregelen grijpt hij in, laat hij aan Omroep Gelderland weten. Marcouch roept zijn stadgenoten op het feestje vooral thuis met het gezin te vieren.
 • Wethouder springt bij op de intensive care: 'Corona ís geen broodje aap'

  16 april 2021
  APELDOORN - Tijdens de eerste, de tweede en nu ook bij de derde golf staat ze klaar: de Epese wethouder Lia de Waard. Ze werkt op de intensive care, waar ze de verpleegkundigen bijstaat. Het is er opnieuw druk en ieder paar extra handen is van harte welkom.
 • Fors minder windmolens in Cleantech Regio, focus nu op zonnepanelen

  15 april 2021
  ZUTPHEN - Tientallen windmolens zouden er in het noorden van Gelderland komen, maar voorlopig kunnen die plannen grotendeels de ijskast in. Dat blijkt uit het ontwerp van de nieuwe Regionale Energie Strategie (RES) van de Cleantech Regio.
 • Haken en ogen aan openstelling Oosteinderweg

  15 april 2021
  NUNSPEET - De afsluiting van de Oosteinderweg stond als agendapunt genoteerd bij de commissie Ruimte en Wonen. Toen de weg afgesloten werd zou er na een jaar geëvalueerd worden. Maar ook nu gaat het niet om een evaluatie, maar een peiling vanuit het college om te horen hoe de commissieleden hierin staan. Er zijn enkele opties genoemd.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend